Για την επιδημία πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

  1. Η Πελοπόννησος μπήκε στο χάρτη των περιοχών με κρούσματα πανώλης αφού είχε προηγηθεί η Θεσσαλία με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα να καταγράφεται στις 8 Ιούλη και να ακολουθεί η Αττική, η Κρήτη…

Η πανώλη των μηρυκαστικών αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, και ένα τεράστιο δυνητικό κίνδυνο πλήρους καταστροφής του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Από τους μέχρι τώρα χειρισμούς της Κυβέρνησης, τις εξαγγελίες και τα μέτρα που παίρνει, γίνεται φανερό ότι οι κτηνοτρόφοι αφήνονται στην τύχη τους!

Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για την είσοδο και διακίνηση μολυσμένων αιγοπροβάτων από χώρες της ΕΕ και άλλες γειτονικές χώρες. Περιμένουμε ακόμα από την κυβέρνηση τα πορίσματα από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων που εξακριβώθηκαν στη Θεσσαλία, ώστε να διαπιστωθεί η διασπορά αλλά και να υπάρχει απόδοση των ευθυνών για παράνομες διακινήσεις.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατέψει τους κτηνοτρόφους προλαβαίνοντας τη νόσο που οφείλεται στην πιστή εφαρμογή, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, των κατευθύνσεων της ΕΕ και της ΚΑΠ, για ανεξέλεγκτες εισαγωγές ζωικού κεφαλαίου και προϊόντων κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, αφήνοντας απροστάτευτη τη χώρα μας στη μετάδοση τέτοιων νόσων.

Αυτή η κατάσταση, η οποία προφανώς προκλήθηκε από ανεξέλεγκτη εισαγωγή από άλλη χώρα – μάλλον τη Ρουμανία, δεν είναι καθόλου άσχετη και με το γεγονός ότι έχουν αποδεκατιστεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των άλλων Περιφερειών, με την υποβάθμιση και απαξίωση των αγροτικών κτηνιατρείων σε εξοπλισμό, παροχές, υποδομές, τα οποία είναι αποτελέσματα των αντιλαικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων της Περιφέρειας και των άλλων Περιφερειών, που την υλοποιούν με συνέπεια.

Να θυμίσουμε ότι ακόμα και για τη λειτουργία της ζωαγοράς στο Κοπανάκι Μεσσηνίας που λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα η Περιφέρεια μίσθωσε ιδιώτη κτηνίατρο, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη.

Έτσι και τώρα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την στήριξη και της Περιφερειακής Αρχής, αντί να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες στην άμεση πρόσληψη έκτακτου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού και στην υλοποίηση των προγραμματισμένων προσλήψεων κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επέβαλαν με το «εντέλλεστε», την μετακίνηση κτηνιάτρων από όλες της Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου και μάλιστα με τα δικά τους Ι.Χ. αυτοκίνητα, αφού δεν υπάρχουν υπηρεσιακά, και χωρίς να δικαιούνται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, θεωρώντας προφανώς ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των άλλων Νομών βρίθουν από κτηνιάτρους.

Μάλιστα ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε ότι ελπίζει στη στήριξη από το Υπουργείο και τις όμορες Περιφέρειες στην ενίσχυση των 11 κτηνιάτρων που κατόρθωσε να συγκεντρώσει η Περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου. Η πολιτική της επίταξης κτηνιάτρων από άλλες Περιφέρειες που φαίνεται ότι επιλέγει η κυβέρνηση, μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα στην αντιμετώπιση της πανώλης σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Είναι πλέον φανερό ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου.

Η Λαική Συσπείρωση Πελοποννήσου, αξιώνει άμεσα από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή:

• Να επιταχυνθούν οι έλεγχοι για την προστασία από τη μεταδοτική πανώλη το ζωικό κεφάλαιο της Πελοποννήσου και η περιουσία των κτηνοτρόφων.

• Να ταφούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας τα νεκρά ζώα, χωρίς επιβαρύνσεις των κτηνοτρόφων.

• Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού επιστημονικού και βοηθητικού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

• Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι προγραμματισμένες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια.

• Να καλυφθούν άμεσα, όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, όλων των Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

• Να δοθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, ΜΑΠ, υλικοτεχνικές υποδομές, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, για να γίνονται οι επιτόποιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της Πελοποννήσου.

• Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στις μετακινήσεις των ζώων από ξένες χώρες στα σύνορα και όχι μόνο στον τελικό προορισμό.

• Να στηριχτούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι από το κράτος με πλήρεις αποζημιώσεις, με άμεση αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, με τις απαραίτητες ζωοτροφές, απολυμαντικά, προστασία της τιμής του παραγόμενου γάλακτος και κρέατος, κλπ. Όποια τεστ και κτηνιατρικά φάρμακα χρειαστούν, να δοθούν δωρεάν από το κράτος και όχι να στηθούν κερδοφόρες μπίζνες για εταιρείες.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

1/8/2024

 

 

 

 

 

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα