Μήπως πρέπει να δούμε διαφορετικά την διαχείριση των Kraft χαρτιών;

Δεν περνάει ημέρα που σε κάδους κοντά σε Super Market ή σε μεγάλα καταστήματα βλέπουμε τεράστιους όγκους από Kraft χαρτί συσκευασιών. Αυτά μαζεύονται από τα απορριμματοφόρα και οδηγούνται στο εργοστάσιο της πυρόλυσης. Εκεί που πληρώνουμε τον τόνο περίπου 100 € με ΦΠΑ.

-Εμείς σαν ομάδα ανακύκλωσης προτείνουμε να αλλάξει ο αναχρονιστικός «Κανονισμός Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος» που ψηφίστηκε 2-7-2018. (αναχρονιστικός μη εφαρμόσιμος και χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον)

-Με αίτηση μας στο Δήμο Ναυπλιέων 26-1 2024 μεταξύ των άλλων προτείναμε τα εξής για την διαχείριση των χαρτιών Kraft:
«Συλλογή χαρτιών Kraft από τα super market και τα μαγαζιά με συσκευασίες.
Καθορισμός χώρων για μάζεμα ειδικός στεγανός χώρος για περισυλλογή χαρτιού και συμφωνία με εταιρεία για να παραλαμβάνει και να αγοράζει το χαρτί.

-Στο Δήμο Ναυπλιέων, μπορεί να αναπτυχθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, το οποίο θα στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου και την ανακύκλωση υλικών και στην μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται στο εργοστάσιο πυρόλυσης.

-Με την ανακύκλωση χαρτιού να αποτελεί περίπου το 70% της συνολικής ανακύκλωσης υλικών, η συλλογή χαρτιών Kraft από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα με συσκευασίες θα αποτελεί ένα κεντρικό σημείο αυτής της πρωτοβουλίας.
-Για την εφαρμογή του προγράμματος, θα καθοριστούν ειδικοί χώροι για το μάζεμα του χαρτιού.

-Χρειάζεται να δημιουργηθούν στεγανοί και κατάλληλα εξοπλισμένοι χώροι συλλογής για να διασφαλίζεται η σωστή διαχείριση και η προστασία του χαρτιού από τις καιρικές συνθήκες.

-Επιπλέον, μπορεί να γίνει συμφωνία με μια εταιρεία ανακύκλωσης για την τακτική παραλαβή και αγορά του χαρτιού που θα συλλέγεται.

-Για την ενίσχυση της αποδοτικότητας του προγράμματος, θα χρειαστεί να εγκατασταθεί ειδικός εξοπλισμός, όπως πρέσα για την μείωση του όγκου του χαρτιού, δεματοποιητής για τη δημιουργία εύχρηστων δεμάτων, και κλαρκ για τη μεταφορά των υλικών.
Αυτός ο εξοπλισμός θα χρειαστεί να τοποθετηθεί σε στεγασμένο χώρο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποδοτικότητα της διαδικασίας.»

1.Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε το όγκο των απορριμμάτων άρα μειώνουμε και τα λεφτά που καταβάλουμε στην ΤΕΡΝΑ.

2.Διαμορφώνουμε μια συνείδηση στους πολίτες για ανακύκλωση.

3.Μπορεί η πώληση να μην μας φέρνει λεφτά στη σημερινή φάση αλλά κερδίζουμε από την μείωση των κιλών που πληρώνουμε όταν τα πάμε στην ΤΕΡΝΑ.

4.Μήπως είναι ένα θέμα που θα μπορούσε αποτελέσει σημείο συνεργασίας με το δήμο Άργους για κοινή πρέσα δεματοποιητή και χώρο αποθήκευσης;.

Ομάδα Ανακύκλωσης Αργολίδας

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα