Ενηνέρωση για την πανώλη μετά το κρούσμα στην Κορινθία

Εμφάνιση εστίας Πανώλους αιγοπροβάτων στην ΠΕ Κορινθίας | Ενημέρωση και Πληροφορίες

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνουν: Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα κάτωθι:

Στις 27/07/2024 επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση εστίας Πανώλης Αιγοπροβάτων σε εκτροφή της ΠΕ Κορινθίας, στο Μεσινό του Δήμου Σικυωνίων. Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. Τονίζεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας.

Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο, ο οποίος ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΣΕΙ.

Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα (αιγοπρόβατα) είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται: με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων.

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει:

Α) Να αποφεύγουν:

1. Την άμεση επαφή των ζώων άλλες με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος.

2. Να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές.

Β) Να μην κάνουν παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Επίσης πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Τα μέτρα που λήφθησαν άμεσα για την αντιμετώπιση της νόσου:

Γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή δημιουργήθηκε Ζώνη Προστασίας ακτίνας 3 χλμ και Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ που περιλαμβάνουν τις παρακάτω κοινότητες:

I. Ζώνη Προστασίας 3 χλμ: Μεσινό, Μοσιά, Φενεός, Γκούρα

II. Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ: Δροσοπηγή, Καστανιά, Κάτω Ταρσός, Μάτι, Πανόραμα

Μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή διασποράς της νόσου:

1. Ιδρύεται Τοπικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας στην ΠΕ Κορινθίας και Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας για την προστασία όλου του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

2. Γύρω από την μολυσμένη εκτροφή δημιουργείται Ζώνη Προστασίας ακτίνας 3 χλμ και λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

i. Γίνεται απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών καθώς και κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων όλων των εκμεταλλεύσεων.

ii. Απαγορεύεται η κυκλοφορία των ευαίσθητων ειδών ζώων σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό οδικό δίκτυο.

iii. Επιβάλλεται περιορισμός όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών εντός της εκμετάλλευσης στην οποία βρίσκονται.

iv. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται για όλη τη διάρκεια της ανώτατης χρονικής περιόδου επώασης της νόσου (30 ημέρες). Η περίοδος αυτή μπορεί να επιμηκυνθεί σε περίπτωση εμφάνισης νέων εστιών της νόσου.

3. Γύρω από την Ζώνη Προστασίας, ιδρύεται δεύτερη Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας 10 χλμ. εντός της οποίας λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

i. Γίνεται απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών καθώς και κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων όλων των εκμεταλλεύσεων.

ii. Απαγορεύεται η κυκλοφορία των ευαίσθητων ειδών ζώων σε όλο το δημόσιο οδικό δίκτυο με εξαίρεση τις οδούς που οδηγούν σε βοσκότοπους ή στις εγκαταστάσεις ενσταβλισμού των εκτροφών καθώς και την διέλευση ζώων χωρίς στάση ή εκφόρτωση, μετά από απόφαση του Τοπικού Κέντρου.

iii. Την μετακίνηση εντός της ζώνης επιτήρησης των ευαίσθητων ειδών ζώων, μόνο κατόπιν άδειας των αρμόδιων τοπικών κτηνιατρικών αρχών.

iv. Τον περιορισμό των ευαίσθητων ειδών ζώων εντός της ζώνης για χρονικό διάστημα ίσο με την ανώτατη χρονική περίοδο της νόσου (30 ημέρες).

v. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται για όλη τη διάρκεια της ανώτατης χρονικής περιόδου επώασης της νόσου (30 ημέρες). Η περίοδος αυτή μπορεί να επιμηκυνθεί σε περίπτωση εμφάνισης νέων εστιών της νόσου.

Στην θετική εκτροφή ήδη έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα μέτρα και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωρά στην υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των ζώων της εκτροφής, στην υγειονομική τους ταφή και στις ενδεδειγμένες απολυμάνσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Επειδή η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη, περαιτέρω εξειδικευμένα μέτρα που θα κριθεί αναγκαίο να ληφθούν σύμφωνα με την πορεία της νόσου, θα ανακοινωθούν με αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου της Ασθένειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα