Τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ:
«Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στα «κατηγορώ» του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για τα κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων».
Οι Τομεάρχες Εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος, Αγροτικής Πολιτικής, Κόκκαλης Βασίλης και Γιώργος Παπαηλιού, ο Τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παππάς καθώς και 19 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατέθεσαν σήμερα Αναφορά προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας, ζητώντας άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων πανώλης στα αιγοπρόβατα αλλά και μέτρα στήριξης των ελλήνων κτηνοτρόφων.
Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, βασιζόμενη σε σχετική επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, επισημαίνει πως σειρά λαθών και ολιγωριών οδήγησαν σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση, τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, ενώ καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες.
Τα ερωτήματα είναι πολλά, τονίζουν: πώς πέρασαν τα μολυσμένα ζώα στην χώρα μας; Γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι; Τι θα γίνει με το κόστος που μετακυλίεται στους κτηνοτρόφους, την ώρα που οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες και τις φωτιές, αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με περικομμένες επιδοτήσεις και προσπαθούν να κρατήσουν την παραγωγή τους ζωντανή, παρά τα επιπρόσθετα βάρη που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών. Γιατί, αντί να ενισχυθούν οι υπηρεσίες των δημόσιων κτηνιατρείων και των κρατικών εργαστηρίων ελέγχου τροφίμων, παραμένουν ακόμη τραγικά υποστελεχωμένες;
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η ΝΔ έχει από καιρό αποδείξει την αδιαφορία της για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, χωρίς φυσικά να αντιλαμβάνεται πως η ελλιπής στήριξη των παραγωγών σημαίνει παρατημένα χωράφια και στάνες, που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν επισιτιστική κρίση στην χώρα μας.
Τέλος, όπως σημειώνουν, η πανώλη των αιγοπροβάτων φέρνει ένα ακόμη αδιέξοδο στην ελληνική κτηνοτροφία και παραγωγή. Τα αρμόδια Υπουργεία χρειάζεται άμεσα να πάρουν μέτρα στήριξης των παραγωγών, όπως αποζημιώσεις για τις θανατώσεις, τους θανάτους και για τις απολυμάνσεις. Παράλληλα δε, πρέπει να προσληφθούν άμεσα κτηνίατροι και λοιπό προσωπικό, ώστε να στελεχωθούν οι δομές που επιτηρούν και ελέγχουν την υγεία τόσο των ζώων, όσο και των καταναλωτών.