Αλλαγές στα επιδόματα βαριάς αναπηρίας ζητά ο Γαβρήλος

«Γ. Γαβρήλος: Να αλλάξει τώρα το πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος στήριξης των ατόμων με βαριά αναπηρία. Η Κυβέρνηση τους οδηγεί στην εξαθλίωση»

Με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Γαβρήλου, και Κοινωνικής Συνοχής, Κατερίνας Νοτοπούλου, κατατέθηκε σήμερα ερώτηση σχετικά με την ανάγκη οικονομικής στήριξης των ατόμων με βαριά αναπηρία αλλά και την ανάγκη επανεξέτασης των όρων χορήγησης του επιδόματος ΟΠΕΚΑ.

Όπως σημειώνεται, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία που διαμορφώθηκε με ΚΥΑ του 2023 (ΦΕΚ Β’ 6856/07.12.2023) της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, τροποποιήθηκε το Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Σοβαρής και Βαριάς Νοητικής Υστέρησης, αλλάζοντας τους όρους χορήγησης του επιδόματος ΟΠΕΚΑ και προβλέποντας τα συγκεκριμένα άτομα, για να μπορούν να συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι, να μη λαμβάνουν για την ίδια αιτία, άμεσα ή έμμεσα, καμία άλλη οικονομική ενίσχυση (οποιαδήποτε μορφής και από οποιοδήποτε φορέα) μεγαλύτερη των 399,54 ευρώ.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης σημαίνει πως άτομα με βαριά αναπηρία και πλήρη ανικανότητα βιοπορισμού, την ώρα που δεν έχουν άλλα εισοδήματα και σε ζώντας σε μια χώρα με ελλιπείς δημόσιες κοινωνικές δομές στήριξης και αρωγής, αποκλείονται από το σχετικό προνοιακό επίδομα το οποίο αποτελεί μείζον ποσό για την αξιοπρεπή τους διαβίωση και καταδικάζονται σε πλήρη οικονομική ένδεια, αν λαμβάνουν μια σύνταξη, για παράδειγμα, της τάξεως, των 400 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, τα πρόσωπα αυτά καταδικάζονται σε πλήρη οικονομική ένδεια, ενώ η διακοπή του επιδόματος ΟΠΕΚΑ, το οποίο δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που υπογράφουν την ερώτηση, επειδή ούτως ή άλλως το κόστος διαβίωσης τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί εξαιτίας των πολιτικών της ΝΔ που αφήνει ανεξέλεγκτες τις αυξήσεις στα βασικά προϊόντα διατροφής, στην στέγη, στις μεταφορές και ενέργειας, με αποτέλεσμα το ποσό των 400 περίπου ευρώ να μην επαρκεί, αντικειμενικά, για να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη ακόμη και απόλυτα υγιών ατόμων και επειδή ουσιαστικός σκοπός της οικονομικής αυτής ενίσχυσης είναι η κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την βαριά αναπηρία που βαραίνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους,

Οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας οφείλουν να απαντήσουν:

1. Τί προτίθενται να πράξουν, ώστε να άρουν αυτή την κατάφωρη αδικία που στερεί από τα άτομα αυτά ακόμη και τα ελάχιστα της αξιοπρεπούς διαβίωσης;

2. Σκοπεύουν να εξετάσουν τη νομοθέτηση της πλήρους αποδέσμευσης του εν λόγω επιδόματος από οποιαδήποτε άλλη οικονομική ενίσχυση που τυχόν λαμβάνουν τα άτομα αυτά από την ίδια αιτία;

3. Μήπως έστω προτίθενται να εξετάσουν την αναλογική μείωση του ποσού της οικονομικής αυτής ενίσχυσης, όταν τα άτομα αυτά εισπράττουν κάποιο ποσό από την ίδια αιτία, ώστε να μην αποκλείονται για λίγα ευρώ από την ουσιώδη για αυτά οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να καλύπτουν τα πρόσθετα έξοδα που προκύπτουν από την αναπηρία τους;

 

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα