Με καταργήσεις μεγάλων ψυχιατρείων και υπολειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της υποχρηματοδότησης.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αναρτήθηκε στη διαβούλευση καταργεί το υπάρχον οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο τω Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι τα Ψυχιατρικά νοσοκομεία αλλάζουν τη σημερινή νομική μορφή τους και περνούν διοικητικά στις ΥΠΕ.
Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία καταργούνται και από αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες που είναι, θα περάσουν στη διοίκηση των ΥΠΕ. Δημιουργείται ένας υδροκέφαλος, τεράστιος φορέας υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών, που θα διοικείται από τη Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών και θα έχει ενιαίες υπηρεσίες για όλες τις εποπτευόμενες μονάδες της κάθε υγειονομικής περιφέρειας- ιατρικά, νοσηλευτικά, τεχνικά και διοικητικά.
Πώς όμως θα γίνεται αυτή η διοίκηση για τις μεγάλες ανάγκες της καθημερινότητας από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, είναι άξιο μεγάλων και μάλλον αναπάντητων ερωτηματικών και, βεβαίως, άξιο απορίας για τους «σοφούς»που εμπνεύστηκαν αυτή τη «μεταρρύθμιση» και μάλιστα την εμφανίζουν ως εμβληματική.
Η υπάρχουσα κατάσταση είναι προφανώς απαράδεκτη και χωρίς δικαιολογίες και ελαφρυντικά. Είναι απολύτως καταδικαστέα τα ράντζα, η κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού των χρημάτων που λαμβάνουν. Οφείλονται στις αδικαιολόγητες ελλείψεις Δημοσίων Μονάδων ζωτικής σημασίας και στην έλλειψη μέριμνας για την ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών.
Το 60% των εισαγωγών στις μονάδες οξέων περιστατικών γίνεται με εισαγγελική παραγγελία, ενώ στις χώρες της Ευρώπης οι ανάλογες εισαγωγές είναι κατά μέσο όρο στο 5%.Το 70% των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες οξέων περιστατικών είναι επανεισαγωγές λόγω έλλειψης Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών αποασυλοποίησης.
Η αποασυλοποίηση παραδόθηκε στη διαχείριση των ΜΚΟ για να λαμβάνουν μεγάλη κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση με θολό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές οι συνθήκες είναι από μέτριες έως ακατάλληλες, πολλές κλείνουν με εισαγγελική εντολή και οι ασθενείς μεταφέρονται σε τμήματα οξέων περιστατικών των νοσοκομείων.
Η απάντηση σε όλα αυτά είναι:
Λειτουργική διασύνδεση και ανάπτυξη δημόσιων μονάδων σε όλα τα επίπεδα χρειάζεται το σύστημα.
Ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας με πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, μονάδες νοσηλείες οξέων περιστατικών, μονάδες κοινωνικής επανένταξης και αποασυλοποίησης.
Το κάθε ολοκληρωμένο δίκτυο θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει τα ήδη υπάρχοντα μεγάλα προβλήματα αλλά απεναντίας θα δημιουργήσει και νέα περισσότερο δύσκολα στα οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα στους φορείς, τους εργαζόμενους, τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Τελικά οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι ιδιώτες και οι ΜΚΟ που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν θα είναι σε βάρος των ασθενών, δηλαδή αναντίστοιχες των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν στον χώρο της ψυχικής υγείας.
Πρόγραμμα δράσης
Συντασσόμαστε και στηρίζουμε όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αποφάσισαν οι οργανώσεις και τα σωματεία τους που καλύπτουν τον χώρο της υγείας:
-την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου
-την ημέρα ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου
Από το Γραφείο Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της ΠΟΠΣ