Η Μαρία Ευθυμίου στην σκηνή του Θεάτρου Επιδαύρου…αποκαλύπτει!

Η Μαρία Ευθυμίου μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τη συμμετοχή της στην παράσταση Πλούτος που θα δούμε στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα.

Μία από τις πιο μεγάλες εκπλήξεις του φετινού καλοκαιριού είναι ίσως το θεατρικό βάπτισμα της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη. Εκεί θα τη δούμε να ερμηνεύει την Παράβαση του έργου και να κάνει μία νευραλγική ιστορική αναδρομή στο θέμα του τι σημαίνει να είναι κανείς πλούσιος και τι συνιστά τελικά η έννοια του Πλούτου.

Η Μαρία Ευθυμίου είναι Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, επιμελήτρια και συνεργάτης συλλογικών έργων και αρθρογράφος στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα.

Είναι βραβευμένη με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο ευρύτερο κοινό. Οι ομιλίες της γεμίζουν θέατρα και αμφιθέατρα, ενώ στο youtube οι θεάσεις τους σπάνε κάθε ρεκόρ. Απόδειξη πως ο κόσμος “διψά” για ιστορία από τα στόματα ανθρώπων που έχουν το ταλέντο να τη μεταφέρουν σε αυτόν με τρόπο εύληπτο και κατανοητό.

Όπως η ίδια αναφέρει στο NEWS 24/7 αγαπημένη της ιστορική περίοδος είναι η Ελληνιστική, καθώς την “εντυπωσιάζει η δύναμη του Ελληνισμού. Τότε που η ελληνική γλώσσα και ο Ελληνικός πολιτισμός απέκτησαν τεράστια δύναμη σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση και Εγγύς Ανατολή, τη Νότιο Ιταλία και τη Σικελία, την Αδριατική και τον Εύξεινο Πόντο -με κέντρο, φυσικά, την μεγάλη, την πολύ μεγάλη Αλεξάνδρεια των Ελλήνων. Στην Αίγυπτο”.

Το φετινό καλοκαίρι ο Γιάννης Κακλέας μεταφράζει και σκηνοθετεί την ελεύθερη απόδοση του «Πλούτου» του Αριστοφάνη για λογαριασμό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και αναμετριέται με την ουτοπία του κωμικού ποιητή, φέρνοντας επί σκηνής διλήμματα και προβληματισμούς που επιμένουν στον χρόνο.

“Ο ποιητής μας με τον δικό του μοναδικά σατιρικό τρόπο μας δείχνει ένα δρόμο διαχείρισης των υλικών αγαθών , πάντα όμως με γνώμονα το συμφέρον της Πόλης. Μιας Πόλης με δίκαιους, έντιμους και ενάρετους πολίτες.

Ουτοπική σκέψη; Ίσως. Αλλά ο Αριστοφάνης διατηρεί το δικαίωμα να ονειρεύεται!” αναφέρει χαρακτηριστικά στο σημείωμά του ο Γιάννης Κακλέας.

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρεμιέρα της στη Θεσσαλονίκη, η παράσταση ξεκίνησε την καλοκαιρινή της περιοδεία σε επιλεγμένα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο. Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 & το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.

 

 

“Η συνεργασία μου με το ΚΘΒΕ και τον «Πλούτο» προέκυψε από μία ιδέα του κυρίου Κακλέα. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσα να παρεμβαίνω εγώ σε ένα σημείο του έργου ούτως ώστε να εκτεθούν κάποιες ιστορικές παράμετροι που σχετίζονται με τους προβληματισμούς του έργου” αναφέρει η Μαρία Ευθυμίου εξηγώντας το πώς προέκυψε η συνεργασία τους με τον γνωστό και έμπειρο Έλληνα σκηνοθέτη.

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα