Η Νέα Κίος γιόρτασε την Παναγία Τριχερούσα

Οι κάτοικοι της Νέας Κίου τίμησαν την Παναγία, την επονομαζόμενη “Τριχερούσα” ή “Κουκουζέλισσα”, η εικόνα της οποίας έχει μεταφερθεί από την Κίο της Μικράς Ασίας και φυλάσσεται στον ναό της “Θεομάνας”.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 11 Ιουλίου, στη “Θεομάνα” εψάλη μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Η ιερά εικόνα της Κουκουζέλισσας-Τριχερούσας αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό της Παναγίας της Κουκουζέλισσας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Παναγίας Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους.
Συγκεκριμένα, ενώ εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όπως στην Κουκουζέλισσα της Μεγίστης Λαύρας, στην εν λόγω εικόνα υπάρχει ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλιανδαρίου και στο θαύμα που επετέλεσε η Θεοτόκος στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη. Ο μοναδικός στην ψαλτική Ιωάννης Κουκουζέλης ενώ αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος στο ψαλτήρι, εμφανίστηκε ενώπιον του η Παναγία σε όνειρο και τον παρακίνησε να ψάλλει γι’ αυτήν και Εκείνη θα τον ανταμειψει. Αμέσως μόλις εξύπνησε, είδε μέσα στο χέρι του ένα χρυσό νόμισμα το οποίο αποτελούσε την υλοποίηση της υπόσχεση της Θεοτόκου.

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα