Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ.Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού με θέμα «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού» τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είναι δύσκολο να υπερτονίσει κανείς τη σημασία του τουρισμού στην εθνική μας οικονομία. Ο τουρισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα με καθοριστική συμβολή τόσο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, όσο και στην απασχόληση και ευρύτερα την οικονομική βιωσιμότητα πολλών τοπικών κοινωνιών.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, και η φετινή χρονιά συνεχίζει να είναι μια από τις πετυχημένες τουριστικές περιόδους για την Ελλάδα. Μια δυναμική πορεία που συνεχίζεται κι αυτό οφείλεται στις συστηματικές προσπάθειες αφενός των Ελλήνων επιχειρηματιών και εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και αφετέρου στον συντονιστικό ρόλο του κεντρικού κράτους, του Υπουργείου Τουρισμού, των Περιφερειών και των δημοτικών αρχών για την προβολή και τη διαρκή αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.
Βεβαίως, αυτή η επιτυχία δημιουργεί τις δικές της προκλήσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές, αναφέρω ενδεικτικά τη συζήτηση για τα άνω όρια των επισκεπτών που μπορούν να φιλοξενήσουν οι δημοφιλείς προορισμοί, την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών – από την ύδρευση μέχρι και τη διαχείριση των απορριμμάτων -, τη διασφάλιση όρων αξιοπρέπειας για το σύνολο των εργαζομένων στον τουρισμό, τη διαρκή προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου στις νέες εξελίξεις και την εξάλειψη της αχρείαστης γραφειοκρατίας και των επιβαρύνσεων, την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και ευημερία στις τοπικές κοινωνίες με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον και τον πολιτισμό του κάθε τόπου, αλλά και τη συνεχή αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών που παράγουν ευσυνείδητους και καταρτισμένους επαγγελματίες.
Αυτόν τον στόχο, της δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας εξυπηρετούν οι ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προβλέψεις για την απλοποίηση και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων και της αδειοδότησης για τουριστικά καταλύματα και ορειβατικά καταφύγια, τα κίνητρα για τα μικρής κλίμακας μεικτά τουριστικά καταλύματα και η σημαντική πρόβλεψη για τις τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις, για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών ελλιμενισμού, μεταξύ άλλων με πλωτές εξέδρες.
Σημαντική είναι επίσης η αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου για την οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση πολυτελούς διαβίωσης, για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, τον ιατρικό τουρισμό, τους φυσικούς ιαματικούς πόρους, και τον οινοτουρισμό, όπου εισάγεται η δυνατότητα λειτουργίας καταλυμάτων και χώρων εστίασης εντός των οινοποιητικών μονάδων, μια καλή πρακτική που αποδίδει τα μέγιστα σε άλλες οινοπαραγωγικές χώρες.
Η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος είναι η προϋπόθεση για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, για τη δυναμική ανάπτυξη νέων προορισμών, αλλά και για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στις προβλέψεις που αφορούν την τουριστική εκπαίδευση. Το υπεύθυνο και καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ο σημαντικότερος πόρος για την ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας και ευρύτερα της εθνικής μας οικονομίας.
Η συμβολή των δομών τουριστικής εκπαίδευσης σ’ αυτή την προσπάθεια είναι δεδομένη και καθολικά αναγνωρισμένη.
Έχουν γι’ αυτό ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των σπουδαστών των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, την παροχή σπουδαστικής ταυτότητας και συγγραμμάτων, καθώς και την δυνατότητα κατάταξης σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τουριστικών σπουδών, σε συνδυασμό βέβαια με τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διοίκησης των σχολών και την αναγκαία ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την πρόσληψη του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Γίνεται επίσης επικαιροποίηση, μετά από δεκαετίες, του ρυθμιστικού πλαισίου για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, και τη χρονομεριστική μίσθωση καταλυμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο δρόμος που έχει διανύσει ο τουριστικός κλάδος στη χώρα μας είναι τεράστιος. Η Ελλάδα δικαίως βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων παγκοσμίως προορισμών, με τη μεγάλη πλειονότητα των επισκεπτών της χώρας μας να δηλώνουν ότι ευχαρίστως θα ξαναέρχονταν εδώ για να περάσουν τις διακοπές τους.
Μια απλή περιδιάβαση στο διαδίκτυο αρκεί για να ενισχύσει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι όχι μόνο μια χώρα ευλογημένη από τη φύση και την ιστορία, αλλά και ένας πολιτισμός ανθρώπων ανοιχτών και φιλικών, που σέβονται και τιμούν τους ιερούς και πανάρχαιους κανόνες της φιλοξενίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, αλλά και προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε στον τομέα του τουρισμού. Αναφέρθηκα σε κάποια από αυτά στην αρχή της ομιλίας μου. Και βεβαίως, όσο περαιτέρω αναπτύσσεται ο τουριστικός κλάδος, τόσο θα μεγαλώνει και η ευθύνη μας να αξιοποιήσουμε αυτή την πηγή πλούτου και ευημερίας με ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία μας, με προσήλωση στον στόχο της διάχυσης των πλεονεκτημάτων της τουριστικής κίνησης σε ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες και στην εθνική μας οικονομία ευρύτερα.
Τα αποτελέσματα στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια, η στρατηγική της κυβέρνησης για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και οι επιμέρους δράσεις και πρωτοβουλίες όπως αυτές που αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα επιβεβαιώνουν τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας κινηθούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Για τους λόγους λοιπόν αυτούς, σας καλώ να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό της Κυβέρνησης».