Ο Κουτσούλης παρεμβαίνει στον Πτωχό για την δημόσια Υγεία στη Λακωνία

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής», περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουτσούλης, αποδεχόμενος σχετική εισήγηση της εκπροσώπου της παράταξης στη Λακωνία Ελένης Κιούση, επέδωσε στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό επιστολή με την οποία ζητά γραπτή ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠεΣυΠ) της 12ης Ιουνίου 2024 για θέματα δημόσιας υγείας στη Λακωνία.

Η επιστολή επιδόθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, χθες Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024.

Τα ειδικότερα ερωτήματα προς ενημέρωση αφορούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις παρακάτω δύο αποφάσεις του ΠεΣυΠ:

  • πρώτον, στην ένταξη των κέντρων υγείας της Λακωνίας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενεργειακή αναβάθμιση, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό τους, και,
  • δεύτερον, στην προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, κατά προτεραιότητα σε απομακρυσμένα χωριά και οικισμούς της Λακωνίας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Κατά την 6η τακτική συνεδρίασή του, την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠεΣυΠ) αποφάσισε (απόφαση 86, μη αναρτηθείσα στη «Διαύγεια») συγκεκριμένες ενέργειες της περιφερειακής αρχής για την ανάταξη του συστήματος δημόσιας υγείας στη Λακωνία.

Μεταξύ άλλων, αποφάσισε και την ανάληψη πρωτοβουλίας προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης τα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας, για να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να ανακαινιστούν.

Εστιάζω σε αυτήν την προτεραιότητα λόγω του χρόνου που απαιτεί η διαδικασία έως τη συμβασιοποίηση του έργου. Έλαβα, δε, υπόψη μου και την υπογραφή σχετικών συμβάσεων από την 6η ΥΠΕ για τέσσερα Κέντρα Υγείας της Πελοποννήσου, την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 (Ανδρίτσαινας, Κρεστένων, Φιλιατρών και Κρανιδίου).

Παρακαλώ για τη γραπτή ενημέρωση μας, το συντομότερο δυνατό, ως προς τις ενέργειες στις οποίες έχει μέχρι σήμερα προβεί η περιφερειακή αρχή για την υλοποίηση της απόφασης 86 του ΠεΣυΠ – και, ειδικότερα, σε σχέση με την προαναφερθείσα ένταξη της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας της Λακωνίας στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, σας υπενθυμίζω ότι, με δική μου επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θ. Βερούτη πριν από πέντε (5) μήνες, στις 5 Φεβρουαρίου 2024, δηλαδή αμέσως μετά την 1η τακτική συνεδρίαση του νέου περιφερειακού συμβουλίου, είχα ζητήσει, ως επείγουσα πρωτοβουλία χαμηλού κόστους και υψηλής αξίας για την ανθρώπινη ζωή, την προμήθεια και εγκατάσταση, σε δημόσια προσβάσιμους χώρους, εξήντα (60) αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, «με προτεραιότητα σε χωριά και οικισμούς της ΠΕ Λακωνίας χωρίς περιφερειακά ιατρεία ή μακριά από δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης». Είχα, δε, επισημάνει, ότι, με πρόχειρη έρευνα αγοράς, το κόστος ανά μονάδα ανέρχεται σε, περίπου, €1.500.

Παρακαλώ για τη γραπτή ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το συντομότερο δυνατό, σχετικά με τον αριθμό των απινιδωτών που έχουν εγκατασταθεί από την αρχή της θητείας σας μέχρι σήμερα στη Λακωνίαπότε και σε ποιες κωμοπόλεις ή/και χωριά. Αναφέρομαι σε αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, εγκατεστημένους σε δημόσιους χώρους, ανεξάρτητα από τους από τον νόμο προβλεπόμενους φορητούς κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων.»

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα