Ύπνος: Ποια είναι η καλύτερη θέση για να κοιμηθείτε πιο άνετα όταν έχει καύσωνα

Σύμφωνα με ειδικούς, η επαρκής ενυδάτωση και η άσκηση νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Εκτός από αυτά, και μια συγκεκριμένη στάση ύπνου μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Για κάποιους, ένας καλός ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος ακόμα και στις καλύτερες περιπτώσεις, και οι υψηλές θερμοκρασίες τον κάνουν ακόμη δυσκολότερο. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινή μας ρουτίνα και ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας εάν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η καλύτερη στάση ύπνου όταν έχει ζέστη

Έχοντας αυτό κατά νου, μια ειδικός στον ύπνο εξηγεί πώς μπορείτε να κοιμηθείτε καλά στη ζέστη. Η Alison Jones, από την εταιρεία στρωμάτων Sealy, συμβουλεύει την υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης στάσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Όσοι συνήθως κοιμούνται ανάσκελα, θα πρέπει να προσπαθήσουν να κοιμηθούν στο πλάι όταν ο καιρός είναι ζεστός, καθώς αυτή η θέση εκθέτει περισσότερο σώμα στον αέρα», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι η θερμότητα του σώματος μπορεί να διαφύγει πιο εύκολα, η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος σε πιο φυσιολογικά επίπεδα».

5 συμβουλές από ειδικό για καλύτερο ύπνο στη ζέστη

Η ειδικός μοιράστηκε ορισμένους τρόπους για να διαχειριστείτε τη ζέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • Κρατήστε το κεφάλι και τα πόδια σας δροσερά
  • Επιλέξτε τα σωστά σεντόνια
  • Επενδύστε στο σωστό στρώμα
  • Μην βγάζετε τις πιτζάμες σας
  • Μείνετε ενυδατωμένοι

Κρατήστε το κεφάλι και τα πόδια σας δροσερά

«Το μυστικό της ρύθμισης της θερμοκρασίας σώματος βρίσκεται στη διατήρηση ζεστού του σώματος αλλά και στην ταυτόχρονη ψύξη των βασικών σημείων παλμού, όπως το κεφάλι, ο λαιμός, οι καρποί και τα πόδια», είπε η Jones.

«Διατηρώντας αυτές τις βασικές περιοχές δροσερές και μακριά από τη θερμότητα των σκεπασμάτων, θα συμβάλει στη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας σώματος. Το κρύο νερό ή η τοποθέτηση μιας κρύας, βρεγμένης πετσέτας σε αυτά τα σημεία θα μειώσει γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματος ψύχοντας αποτελεσματικά το αίμα που κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώμα βοηθώντας σας να νιώσετε πιο δροσεροί, πιο γρήγορα».

Επιλέξτε τα σωστά σεντόνια

Τώρα το καλοκαίρι, ίσως ήρθε η ώρα να επενδύσετε σε πιο ελαφριά σεντόνια για να δροσιστείτε στον ύπνο σας. «Αντικαθιστώντας τα σατέν, τα βαμβακερά με φινίρισμα φλις ή τα συνθετικά σεντόνια σας με κάτι πιο ελαφρύ, όπως βαμβάκι ή λινό, θα μειώσετε τη θερμοκρασία στο κρεβάτι σας και θα εξασφαλίσετε έναν πιο ποιοτικό ύπνο», λέει η ειδικός.

«Αν ψάχνετε κάτι πιο ξεχωριστό, τα υφάσματα φυτικής προέλευσης, όπως το ρεγιόν από μπαμπού, βοηθούν επίσης στη διατήρηση της δροσιάς του δέρματός σας. Για μια εξαιρετικά πολυτελή αίσθηση, επιλέξτε αιγυπτιακό βαμβάκι, καθώς είναι ιδιαίτερα ελαφρύ».

«Τα χρώματα των σκεπασμάτων σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη θερμοκρασία, με τα ανοιχτά χρώματα να υπερέχουν, όπως τα ανοιχτά μπλε και ροζ, επειδή είναι πιο ελαφριά από τα σκούρα χρώματα».

Επενδύστε στο σωστό στρώμα

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα ύπνου, το στρώμα σας παίζει σημαντικό ρόλο στον άνετο ύπνο τη νύχτα, καθώς και στη θερμοκρασία του ίδιου του κρεβατιού.

«Τα στρώματα που είναι φτιαγμένα από χοντρά αφρώδη υλικά τείνουν να απορροφούν και να παγιδεύουν τη θερμότητα του σώματος, κάτι που σας κάνει να νιώθετε υπερβολικά ζεστά», εξηγεί η Jones.

Μην βγάζετε τις πιτζάμες σας

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να βγάλετε τα ρούχα σας όταν η ζέστη γίνεται αφόρητη, αλλά η ειδικός προειδοποιεί: «Δεν είναι καλή ιδέα να κοιμάστε γυμνοί, καθώς ο ιδρώτας μπορεί να κολλήσει στο δέρμα σας, κάτι που σας κάνει να νιώθετε άβολα».

«Οι ελαφριές, φαρδιές πιτζάμες ή ένα νυχτικό θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιδρώτα, αφήνοντάς σας τελικά πιο δροσερούς και στεγνούς όλη τη νύχτα».

Μείνετε ενυδατωμένοι

«Το νερό είναι ένα απαραίτητο για το ανθρώπινο σώμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η ενυδάτωση είναι το κλειδί», λέει η Jones.

«Η σωστή ενυδάτωση δεν βοηθά μόνο στη λίπανση των αρθρώσεων και στην προστασία των ευαίσθητων ιστών κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιτύχετε την πτώση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος που συμβάλλει στην αίσθηση υπνηλίας».

ΠΗΓΗ

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα