ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Σχόλιο για τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου της 8ης Ιούλη 2024

Η προώθηση της στρατηγικής Ε.Ε.-κεφαλαίου-κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας, αποτελεί βασική προτεραιότητα και της κυβέρνησης της ΝΔ. Πρόκειται για την πολιτική  που αντιμετωπίζει τη Δημόσια και την Ιδιωτική υγεία ως «Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υγείας», με αποτέλεσμα από τη μία το δημόσιο σύστημα να παραπαίει από την υποχρηματοδότηση, καθώς και την έλλειψη προσωπικού και απαραίτητων υποδομών, από την άλλη να μετατρέπονται οι υπηρεσίες υγείας σε χρυσοφόρο επενδυτικό πεδίο για τους ιδιώτες, με χρήματα μάλιστα που προέρχονται από την τσέπη του Ελληνικού λαού.

Και φυσικά, η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την προώθηση αυτής της πολιτικής, την γνωστή «αόρατη αρχή», αυτή της δημοσιονομικής αντοχής της καπιταλιστικής οικονομίας! Είναι εντυπωσιακό το πώς οι εκπρόσωποι όλων των Κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία 15 χρόνια, σε απόλυτη μάλιστα σύμπτωση μεταξύ τους, οριοθετούν τις θέσεις τους για το ζήτημα με βάση το «ρεαλιστικό» και «εφικτό» που καθορίζουν οι αντοχές τις οικονομίας. Ούτε για «ξεκάρφωμα» δεν διατυπώνουν διεκδικήσεις για το αυτονόητο, να εξασφαλίζεται δηλαδή πλήρης υγειονομική κάλυψη για όλους, με βάσει τις  σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης και τις τεχνικής. Αντίθετα, ο τρόπος  με τον οποίο ξεδιπλώνεται η συζήτηση κι εδώ στην Επιτροπή,  στρώνει το έδαφος στην Κυβέρνηση για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που στην πράξη υποβαθμίζει τη Δημόσια Υγεία, και την μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Καλούμε το λαό της Πελοποννήσου σε επαγρύπνηση:

ü  Η συζήτηση για επαναπροσδιορισμό της γεωγραφικής κατανομής των Κέντρων Υγείας, συνολικά των δομών Υγείας στην Πελοπόννησο, βάση των «σύγχρονων δεδομένων» (πχ τηλεϊατρική) των «νέων χιλιομετρικών αποστάσεων» που έχουν «μικρύνει».

ü  Η συζήτηση για πολιτικές επιλογές που θα οδηγούν σε λιγότερα και καλύτερα εξοπλισμένα ΚΥ. «Καλύτερα να μη δουλεύει κάτι αν είναι να υπολειτουργεί»

ü  Η συζήτηση για «σπάσιμο αυγών» με τοπικά κατεστημένα που θέλουν ΚΥ,  ιατρείο ή γιατρό σε κάθε χωριό (!! άκου κάτι υπερβολές το 2024…)

ü  Η συζήτηση για μεταφορά της ευθύνης της λειτουργίας των νοσοκομείων στις Περιφέρειες, και των Κέντρων Υγείας στους Δήμους, που «ξέρουν τα προβλήματα»…

… ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.  

Οι πραγματικές ανάγκες όμως είναι αλλού! Τα ΚΥ και τα Ιατρεία πρέπει να είναι εξοπλισμένα με γιατρούς, λοιπό προσωπικό, βασικό εργαστηριακό και απεικονιστικό εξοπλισμό, ώστε να παρέχουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας στον λαό. Άλλωστε, η λειτουργία τους δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, αλλά η ουσιαστική αναβάθμισή τους πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να παρέχουν ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα και να αποτρέπεται έτσι η επιβάρυνση των Νομαρχιακών Νοσοκομείων. Αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του κράτους και της κυβέρνησης να σκύψουν σε αυτά τα προβλήματα και να τα λύσουν άμεσα και όχι να κοιτάνε πώς θα στρώσουν τον δρόμο για τους επιχειρηματίες της υγείας!

Αυτή είναι η σύγχρονη απαίτηση για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες! Διαφορετικά, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό θα καλύπτονται εμβαλωματικά, με υποχρεωτικές μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού και τη λογική του «εντέλλεσθαι», κι αυτό όσο αντέχουν φυσικά, αφού οι παραιτήσεις για τέτοιους λόγους αυξάνονται διαρκώς!  Και θα μείνουμε να συζητάμε για δημιουργία αποκλειστικά και μόνο σταθμών ΕΚΑΒ που ουσιαστικά θα λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι και θα αφορούν τα επείγοντα περιστατικά, θα θεωρείται επίσης δεδομένο ότι πας «έξω» σε ιδιώτη για ό,τι χρειάζεσαι, και ότι τα ΚΥ και τα Ιατρεία θα εξυπηρετούν τους χρόνια πάσχοντες, απλά γράφοντάς τους συνταγές!

Το λέμε καθαρά ως Λαϊκή Συσπείρωση! Θα σταθούμε στο πλευρό κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας για να μπει φρένο σε αυτόν τον κατήφορο της διάλυσης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και για να διεκδικήσουμε άμεση ουσιαστική αναβάθμισή του!

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα