Το 8ο Πανελλήνιο χορωδιακό φεστιβάλ Ευρώτα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Αυτή η σπουδαία εκδήλωση έχει καταστεί πλέον θεσμός στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας, προσφέροντας κάθε χρόνο μια μοναδική ευκαιρία για μουσική έκφραση, συνεργασία και πολιτιστική ανταλλαγή.
Φέτος, το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο σε ένα σημαντικό και συγκινητικό γεγονός: τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.
Η μουσική έχει τη δύναμη να γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν, κρατώντας ζωντανές τις μνήμες και τα διδάγματα της ιστορίας. Μέσα από τη μουσική και τη συλλογική μνήμη, τιμήθηκαν όλοι εκείνοι που έζησαν τις τραγικές στιγμές της εισβολής.
Το φεστιβάλ αυτό δεν είναι μόνο μια γιορτή της μουσικής, αλλά και μια γιορτή της ενότητας, της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης.
Σε μια εποχή που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τόσες προκλήσεις, η μουσική μας υπενθυμίζει ότι οι καρδιές μας χτυπούν στον ίδιο ρυθμό. Μας δείχνει ότι, παρά τις διαφορές μας, είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με τις ίδιες βασικές ανθρώπινες αξίες.
Ο Γιώργος Τσούκαλης τιμήθηκε εκτός των άλλων για την μακροχρόνια δράση του κατά τής αρχαιοκαπηλίας.
Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευθυντής στο σπίτι της Κύπρου (τμήμα της πρεσβείας για τα πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα) Νικήτας Διομήδης, ο πρόεδρος της international action art, πρόεδρος του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης, και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ δημοσιογράφος και συγγραφέας Πάνος Σόμπολος ήταν επίσης τιμώμενα πρόσωπα.
Ο Γιώργος Τσούκαλης ο οποίος είναι και επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Νέοι Ορίζοντες και υπεύθυνος πολιτισμού του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων σε δηλώσεις τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής για την τιμή αυτή ενώ δεν έκρυψε την συγκίνηση του για την αναγνώριση του έργου του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία και τόνισε ότι είναι σημαντικό να δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με τον κυπριακό λαό. Επίσης ιδιαίτερης μνείας η συγκίνηση του ιδιωτικού ερευνητή κατά τη διάρκεια της παρέλασης με την Κυπριακή σημαία.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εξαιρετικές χορωδίες Γ. Καραϊσκάκη Αράχωβας, η χορωδία Τελέσιλλα Άργους, η χορωδία Αυλός Ξυλοκάστρου, και η χορωδία Κοινοτικού Συμβουλίου Αυγόρου, Αμμοχώστου.
Μέσα από τις ερμηνείες τους έδειξαν ότι η μουσική γίνεται ένα πανίσχυρο μέσο επικοινωνίας, που μας ενώνει και μας εμπνέει.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τοπικοί φορείς οι αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου.
ΠΗΓΗ: Ζούγκλα