Το στάδιο της Αρχαίας Νεμέας, υποδέχθηκε εχθές την  «8η Νεμεάδα» και έως αύριο θα αναβιώσουν οι αγώνες των Νέμεων.

Πρόκειται για ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας που αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και τον τόπο μας σε όλο τον κόσμο. Ο σύλλογος αναβίωσης Νέμεων Αγώνων συνέβαλε στην διοργάνωση όπως επίσης συνέβαλλαν και εθελοντές από την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια από την αρχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως την εμβληματική μορφή του καθηγητή Μίλλερ, του ανθρώπου που αφιέρωσε όλη σχεδόν τη ζωή του στην Αρχαία Νεμέα και του οφείλουμε την αποκάλυψη του Αρχαίου Σταδίου και του αρχαιολογικού χώρου, την δημιουργία του Μουσείου, την αναστήλωση του Ναού του Δία, αλλά και την αναβίωση των αγώνων.

Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο αρχαίο στάδιο που κατασκευάστηκε περί το 330 π.Χ. και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του σημερινού χωριού Αρχαία Νεμέα.

Εχθές μετά την Τελετή Έναρξης παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο ο «Ύμνος στον Αθλητή», σε ποίηση Κωστή Παλαμά, μελοποιημένου από τη διεθνώς βραβευμένη συνθέτη Πηγή Λυκούδη και έλαβε χώρα η τελετή αφής φλόγας και απαγγελία του Ύμνου της Νεμέας από τον συγγραφέα και ποιητή Μπουχούτσο Γεώργιο και του «Ύμνου των Νέμεων Αγώνων» από τη φιλαρμονική του Δήμου Νεμέας. Επίσης μεταφέρθηκε η φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας, συνοδευόμενη από λαμπαδηδρόμους αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Νεμέας και από το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου, οι κοπέλες του οποίου ήταν ντυμένες ιέρειες. Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε τη μουσική παράσταση «Ηρακλής μαινόμενος», βασισμένη στο ξεχωριστό έργο «Ηρακλής» του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ με αφηγήτρια την ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Σήμερα διεξάγονται οι αγώνες δρόμου, οι οποίοι θα λήξουν στις 19:30 και θα απονεμηθούν έπαθλα στους νικητές και τις νικήτριες. Όσοι πάρουν μέρος θα τρέξουν ξυπόλυτοι και θα φορούν αρχαίο χιτώνα αντί να είναι γυμνοί, όπως στην αρχαιότητα. Θα περάσουν μέσα από την αρχαία στοά, προσέχοντας να μη καταστρέψουν τις επιγραφές που έχουν χαραχτεί στους τοίχους από αθλητές 2.300 χρόνια πριν και να μη προσθέσουν δικά τους ίχνη στο αρχαίο μνημείο. Πριν την έξοδο της στοάς κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα θα περιμένει να ακούσει το όνομά του/της από τον κήρυκα, για να βγει τρέχοντας στο στίβο. Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στο περίκλειστο άκρο του στίβου μαζί με τους μαυροφορεμένους κριτές όπως στην αρχαιότητα και θα πάρουν κλήρο από ένα κράνος για να διαλέξουν διάδρομο. Θα πάρουν τη θέση τους στην αρχαία λίθινη αφετηρία, βάζοντας τα δάκτυλα των ποδιών τους στις ίδιες αρχαίες αυλακώσεις που έβαζαν τα δικά τους και αρχαίοι αθλητές. Με το παράγγελμα, τα σχοινιά θα πέσουν στο έδαφος και θα αρχίσει ο αγώνας. Αυτοί που θα ξεκινήσουν πρόωρα θα ραβδιστούν δημόσια από τους κριτές, όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα. Ο νικητής κάθε σειράς θα πάρει μια ταινία γύρω από το κεφάλι του και ένα κλαδί φοινικιάς επίσης όπως στην αρχαιότητα. Στο τέλος της ημέρας όλοι οι νικητές θα στεφανωθούν με αγριοσέλινο, όπως συνέβαινε στους Νέμεους Αγώνες πριν από 2300 χρόνια και πλέον. Στο μεταξύ οι θεατές, περιλαμβανομένων και εκείνων που έτρεξαν ή θα τρέξουν αργότερα, θα είναι διασκορπισμένοι γύρω από το στάδιο. Μερικοί θα ακουμπούν στα λίγα λίθινα εδώλια και άλλοι σε σύγχρονα καθίσματα, οι περισσότεροι όμως θα κάθονται πάνω σε χαλάκια ή κουρελούδες στρωμένες στις πλαγιές του σταδίου, όπως γινόταν κατά παράδοση και στην αρχαιότητα.

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση προς τιμήν του Στέφανου Μίλλερ με προσκεκλημένους φίλους και συνεργατες του αειμνήστου όπως επίσης με μουσικές παρεμβάσεις από την παιδική και νεανική χορωδία συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Νεμέας.

Σημειώνεται ότι η 8η Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας (IACD: Uppsala – Sweden). Συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Νεμέας και Χορηγός Επικοινωνίας η ΕΡΤ Α.Ε.