Η επιχειρηματικότητα είναι κουλτούρα, είναι τρόπος ζωής. Ξεφεύγει από τα όρια ενός προγράμματος και πάει στην ατομική ευθύνη. Για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καλούμαστε να προχωρήσουμε σε τρία πράγματα.
– Κατάλληλο υπόβαθρο.
– Οδηγό επιχειρήσεων.
– Κατάρτιση με τρόπο ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τα πλεονεκτήματα μας και να οδηγηθούμε σε συνέργειες.
Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να αλλάξουμε πράγματα. Υπάρχουν πυλώνες σε άλλες Περιφέρειες που λειτούργησαν καταλυτικά, όπως είναι τα Πανεπιστήμια.
Το κλειδί είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε και να κάνουμε ελκυστικά τα επαγγέλματα γύρω από αυτούς τους τομείς.
Καλούμαστε να φωτίσουμε όλα τα επαγγέλματα. Για παράδειγμα ένας παραγωγός σήμερα είναι ένας επιστήμονας που καλείται να καινοτομήσει.
Πρωτογενής τομέας, τουρισμός, πολιτιστικό απόθεμα και θα προσθέσω την μεταποίηση και τις βιομηχανίες που αναπτύσσονται στην Αρκαδία και στην Κορινθία, είναι οι τομείς που η Πελοπόννησος μπορεί να πρωταγωνιστήσει.
➡ Σημεία της τοποθέτησης μου στην εκδήλωση που διοργανώσαμε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027 🇪🇺 και στόχο την ενημέρωση φορέων και πολιτών για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020, την συμβολή του στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και τις προοπτικές αξιοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων πόρων, όπως αυτές διαμορφώνονται στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και υλοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027.
Δημήτρης Πτωχός/Περιφερειάρχης Πελοποννήσου