Η φωτιά στο χωριό Λαύκα στα ορεινά της Στυμφαλίας έσβησε χάρη στην άμεση ενημέρωση, την τεράστια κινητοποίηση και βέβαια την καθοριστική συμβολή των ντόπιων στην καθοδήγηση των δυνάμεων αφου η περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Η Λαύκα ήταν πάντα ένας τόπος, από τον καιρό των κοινοτήτων, που διέθετε μια ισχυρή τοπική ομάδα πυρασφάλειας.
Κάτοικοι του χωριού νύχτα και μέρα είχαν ανά βάρδιες την εποπτεία,δεδομένου οτι μιλάμε για μια περιοχή άκρως ελατόφυτη και φυσικά, πολύ μακριά απο το πρώτο κέντρο πυρόσβεσης.
Οι βαρδιες και τα ονόματα βρίσκονταν πάντα αναρτημένα στα καφενεία του χωριού ενώ ουκ ολίγες φορές ο ήχος της καμπάνας ξυπνούσε όλους τους κατοίκους οι οποίοι και έφταναν στο σημείο της εστίας με ολα τα μέσα που διέθεταν.
Αλλωστε, όλοι γνώριζαν καλά τον τόπο που ζούσαν, μικροί και μεγάλοι και έτσι η κινητοποίηση ήταν πάντα αποτελεσματική.
Γι αυτό και η Λαύκα δεν καταγράφει στο πέρασμα των χρόνων καταστροφές απο φωτιές, γι αυτό παραμένει ελατόφυτη και καταπράσινη!
Το τελευταίο ωστόσο περιστατικό έρχεται να αναδείξει ένα μεγάλο κενό, ένα κενό στον σχεδιασμό και την δυνατότητα όχι κατάσβεσης αλλά πρόληψης.
Ο Πρόεδρος της Λαύκας κ.Αθανάσιος Τζιανακόπουλος περιγράφει με σημερινό του post όσα συνέβησαν στην εκδήλωση της φωτιάς.
“Πυρκαϊά σε Δασική έκταση στη Μαύρη Κορφή Λαυκας.
Με την αμμεση πυρανιχνευση που έγινε από τον Φίλο Πρόεδρο του Ψαριού Βλάσης Γαλανης και τον Dimitris Mastorakis που με ειδοποίησαν και ανήγγειλα έγκαιρα την πυρκαϊά δίνοντας ακριβή στοιχεία του δύσβατου της περιοχής και της χρήσης μόνο εναέριων μέσων.
Αμμεσα έφτασε στο σημείο παρακολούθησης κλιμάκιο της πυροσβεστικής Κιάτου ο Διοικητής της πυροσβεστικής Κορινθίας με δυνάμεις συντονιζοντας το έργο που ανέλαβαν τα εναέρια μέσα με αεροσκάφος καταρχήν και 3 ελικόπτερα.
Ήταν όμως ανάγκη για τον έλεγχο και την πληρη κατασβεση της πυρκαγιάς η επιτόπου μετάβαση που ανέλαβε η ειδική μονάδα της πυροσβεστικής με τα πεζοπορα τμήματα.
Την μία ομάδα αποβίβασε ελικόπτερο στο πλησιέστερο σημείο στη <<γιδομαντρα >>
η άλλη ομάδα οδηγήθηκε στο Λυκορεμα και απο εκει πεζοπορωντας ακολουθώντας την κορυφογραμμη έφτασαν στο σημείο σβήνοντας όλες τις εστίες της πυρκαγιάς παραμένοντας στο σημείο όλη την νύκτα όπως επίσης δυνάμεις με τον Υποδιοικητη Κιατου.
Ευχαριστούμε πολυ την πυροσβεστική που για άλλη μια φορά ανέλαβε αποτελεσματικά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Όσους και όσες συνέβαλλαν με οιονδήποτε τρόπο στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Τον Αντιδήμαρχο Γιάννης Μυττάς και την πολιτικής προστασίας του Δήμου μας.
Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Οικονομίας και βουλευτή Κορινθίας Χριστο Δήμα για τον ενδιαφέρον του , την ανησυχία του και την βοήθεια.
Υ/Γ. Ήταν συνεχώς σε ανοικτη γραμμη επικοινωνίας από την αρχή της πυρκαγιάς , την εξέλιξη της έως την κατάσβεση της.
Σε αυτήν την ανάρτηση παρεμβαίνει ο Πρόεδρος του Ψαρίου ο οποίος αφενός επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρονται, αφετέρου όμως θέτει το ζήτημα και των ζωνών πυρασφάλειας.
Η αναφορά περί της έλλειψης είναι σαφής. Αντιπυρικές ζώνες που δεν υπάρχουν προφανώς, ζητήματα με τις δεξαμενές, αιτήματα που όπως αναφέρεται έχουν γίνει αλλά δεν έχουν ικανοποιηθει.
Αν η φωτιά είχε ξεσπάσει νύχτα, τα αποτελέσματα θα ήταν τραγικά. Δεν θα υπήρχε άμεση ανίχνευση, άμεση ενημέρωση, άμεση παρέμβαση!
Οι σχεδιασμοί, είναι σαφές ,θα πρέπει να είναι ουσιαστικοί και να μην ολοκληρώνονται σε τυπικές συναντήσεις, στα διαφορα ΣΝΟ που κατά καιρούς γίνονται. Να περιλαμβάνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και βέβαια να υλοποιούν τα αιτήματα των τοπικών αρχών.
Ειδικά όταν στα χωριά μας υπάρχουν άνθρωποι, εκλεγμένοι αλλά και κάτοικοι που δηλώνουν ουσιαστικά παρόντες και με πράξεις αποδεικνύουν πως αγαπούν τον τόπο τους.
Διότι, στα 2024 ο επιχειρησιακός σχεδιασμός οφείλει να είναι σύγχρονος και να μην επαφύεται στο μεράκι , στην αγάπη και στην…τύχη!
Χριστίνα Τσιορωτά