Δέκα ημέρες μετά το ηχηρό, όπως αποδείχθηκε, μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση επιχειρεί χωρίς χρονοκαθυστέρηση, να μετουσιώσει σε εφαρμοσμένη πολιτική το σήμα των πολιτών. Έτσι, μετά την παράταση κατά έξι μήνες των μέτρων, που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το οικονομικό επιτελείο ήρθε να ανακοινώσει, με τη σειρά του, σειρά μέτρων προς την ίδια κατεύθυνση, φορολογώντας τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για δεύτερη χρονιά και μονιμοποιώντας μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Χωρίς να έχει διαρρεύσει η παραμικρή πληροφορία, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023. Η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων έρχεται για δεύτερη χρονιά και θα υπολογιστεί ως 33% επί των φορολογητέων κερδών του 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιριών του φορολογικού έτους 2024.
Η στοχευμένη αυτή κίνηση, που είχε αποτελέσει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, έχει για την κυβέρνηση και συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων τον Δεκέμβριο, οι οποίοι λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από τη νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η απόφαση ελήφθη τώρα, καθώς, όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, η εικόνα επί των λογιστικών κερδών των εταιρειών διύλισης και για το 2023 έχει αποκρυσταλλωθεί και είναι εμφανές ότι αν και μερικώς μειωμένα σε σχέση με το 2022, παραμένουν σε αισθητώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση.
Δίνοντας το πολιτικό στίγμα της απόφασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση, καθώς τα διυλιστήρια «έβγαλαν πολύ υψηλά κέρδη και τα δύο αυτά έτη σε σχέση με τα ιστορικά τους κέρδη».
Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον Real, απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν δημεύει τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρεί την επιχειρηματικότητα, ωστόσο έχει την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να αξιοποιήσει αυτή την έκτακτη φορολόγηση για να στηρίξει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και τους πιο αδύναμους πολίτες.
Παράλληλα, μετά τη μονιμοποίηση από 1/1/2024 των μειώσεων ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας όπως στις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία με ετήσιο κόστος 305 εκατ. ευρώ, από 1/7/2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί (από το 24% στο 13%) με εκτιμώμενο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι σε take away και delivery, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο.
Επανέρχεται, ωστόσο, στο 24% στα σερβιριζόμενα, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο. «Αυτοί οι οποίοι εισηγούνται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να μας πουν πότε σκοπεύουν να τον αυξήσουν ξανά» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο που τα στοιχεία του πληθωρισμού δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία.
«Η Κυβέρνηση πράττει τα μέγιστα ώστε να ενισχύσει, σε δύσκολες συνθήκες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους, σε μια περίοδο που οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της ΕΕ δοκιμάζονται», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, περιγράφοντας ουσιαστικά τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο. Την ώρα, μάλιστα, που 6 χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται στο μικροσκόπιο για υπερβολικά ελλείμματα, κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να διατηρήσει εαυτόν εκτός της επίμαχης λίστας.
«Γι’ αυτό έλεγα ”όχι” στις διάφορες ”σειρήνες” των εύκολων παροχών, γιατί ξέρω πόσο σημαντικό είναι για μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τόσο ”βαρύ” ιστορικό, να μην είναι σήμερα στις χώρες εκείνες οι οποίες είναι στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διότι αυτό θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει συνολικά ως χώρα, συλλογικά ως κοινωνία, να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο της κρίσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει πολλάκις δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.
Η μείωση της ανεργίας μέσω νέων επενδύσεων, η αύξηση των εισοδημάτων και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων, παράλληλα με την βελτίωση της καθημερινότητας σε κάθε επίπεδο, αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κυβερνητικών πολιτικών που σχεδιάζονται, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου για την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων. Το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται να «τρέξει» με ορίζοντα το φθινόπωρο, οπότε θα αρχίσει εκ νέου να καταγράφεται και να αποτυπώνεται το πολιτικό κλίμα, με στόχο, προφανώς, να έχει αλλάξει η εικόνα, που εξέπεμψε για την κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.