Διατροφή για Καλή Υγεία

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει τόση υπερπληροφόρηση και τόση παραπληροφόρηση σχετικά με τις δίαιτες, ενώ κυκλοφορούν και τόσες πολλές διαφορετικές διατροφικές ‘μόδες’ που ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πού να στραφεί.

Η καλύτερη διατροφή γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου. Μην εμπιστευτείτε τη διατροφή σας και την υγεία σας σε μη ειδικούς ή σε μη έγκριτες πηγές που μπορεί να βρείτε στο διαδίκτυο.

Η καλύτερη διατροφή για υγεία είναι η υγιεινή και  ισορροπημένη διατροφή.

Δηλαδή η διατροφή που ωφελεί όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και την οποία μπορείτε να υιοθετήσετε εφόρου ζωής. Μία τέτοια διατροφή, λοιπόν, θα πρέπει να προσφέρει ποικίλες νόστιμες και υγιεινές επιλογές, να περιορίζει την κατανάλωση πολύ λίγων τροφών και να μην απαιτεί μακροσκελείς ή ακριβές λίστες προμηθειών.

Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει συνήθως 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα/ σνακ.  Φυσικά, υπάρχουν και εναλλακτικά διατροφικά μοτίβα όπως η διαλειμματική νηστεία.

Τρέφομαι υγιεινά σημαίνει επιλέγω τρόφιμα τα οποία είναι άκρως ωφέλιμα για την υγεία, θωρακίζουν και προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες, ενισχύουν το μεταβολισμό και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ περιορίζω άλλα τα οποία είναι επιβλαβή ή λιγότερο ωφέλιμα.

Εκτός από την επιλογή της τροφής, ο τρόπος μαγειρέματος (π.χ. ψητά αντί για τηγανητά, αποφυγή προσθήκης αλατιού στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι) καθώς και ο τρόπος επεξεργασίας/ παρασκευής μιας τροφής (π.χ. φρέσκο κρέας αντί για αλλαντικά, χωρίς πρόσθετο αλάτι ή πρόσθετη ζάχαρη) μπορεί να ενισχύσουν τα οφέλη της ή να την κάνουν (πιο) επιβλαβή. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συνήθειες που συνοδεύουν την πρόσληψη τροφής (π.χ. πόσο γρήγορα τρώμε ή το πού τρώμε, η συχνότητα των γευμάτων).

Μερικά κοινά χαρακτηριστικά των διατροφικών προτύπων που συνδέονται με καλή υγεία περιλαμβάνουν την αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης, θαλασσινών, ξηρών καρπών και ακόρεστων φυτικών λιπαρών και τη σχετικά χαμηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, τροφίμων και ποτών με πρόσθετα σάκχαρα (ζάχαρη) και αλάτι, επεξεργασμένων τροφών και αλκοολούχων ποτών.

Η Μεσογειακή διατροφή είναι ένα εξαιρετικό διατροφικό πρότυπο τόσο για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους όσο και για καλή υγεία. Ταυτόχρονα, πέρα από την ποιότητα και ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών, σημασία έχει η κατανάλωση ενός φυσιολογικού αριθμού θερμίδων σύμφωνα με το επίπεδο δραστηριότητάς μας.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Dr. Ρενάτα Μίχα συνόψισε τα νέα επιστημονικά δεδομένα σε 10 βασικές διατροφικές συμβουλές για καλή υγεία:

  1. Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  2. Επιλέξτε τρόφιμα ολικής άλεσης
  3. Προτιμήστε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης
  4. Απενoχοποιήστε τα λιπαρά
  5. Μην ξεχνάτε το νερό
  6. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  7. Μειώστε το αλάτι
  8. Μειώστε την πρόσθετη ζάχαρη
  9. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας
  10. Κάντε μικρές σταδιακές αλλαγές

Η τεράστια σημασία της υιοθέτησης μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής έχει λάβει στις μέρες μας ακόμα περισσότερη προσοχή, με την εμφάνιση και εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, εφόσον οι άνθρωποι που ζουν με κάποια σχετιζόμενη με τη διατροφή νόσο (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, καρδιοπάθεια), βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από το νέο Κωρονοϊό. Πέρα φυσικά από τις ατομικές επιλογές υπάρχει ανάγκη και για μέτρα πολιτικής που θα διασφαλίσουν και θα βελτιώσουν τη διατροφή και την υγεία του πληθυσμού.

ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Ο ευρύτερος τρόπος ζωής μας, αποτελεί έναν ακόμη πυλώνα ο οποίος μαζί με τη διατροφή συνδιαμορφώνει την υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα βιοψυχοκοινωνικό ον και για τη διατήρηση του βέλτιστου επιπέδου υγείας παίζουν ρόλο πληθώρα παραγόντων – όλες οι συνήθειες μετράνε.

Τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωματική υγεία, βελτιώνοντας παράλληλα άλλες παραμέτρους όπως η διάθεση. Η ορθή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και των φαρμάκων χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις.

Άλλες καθημερινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, ως γνωστόν, συνδέεται αποδεδειγμένα με δυσμενή υγεία. Ακόμη, ο σεβασμός των βιορυθμών μας, δηλαδή ο επαρκής ύπνος, η επαρκής ξεκούραση, η επαφή με τα ‘σημάδια’ που δίνει ο οργανισμός (π.χ. σήματα κορεσμού, πείνας) βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Τέλος, η διαχείριση του στρες, με διάφορες μεθόδους χαλάρωσης, όπως η άσκηση και η διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη συνολική ευημερία, που επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική και κοινωνική ευεξία.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΥΓΙΕΙΝΑ;

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει αναρίθμητα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Πέραν της ενέργειας και της ευεξίας που νιώθουμε άμεσα όταν ακολουθούμε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, μερικά επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία μας μπορεί να μη φαίνονται εκ πρώτης όψεως αλλά είναι ύψιστης σημασίας.

Για παράδειγμα, έχει δειχθεί ότι ένα καλά σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο, πλούσιο σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα και χαμηλό σε αλάτι, μπορεί να έχει άμεσα οφέλη ως προς την υπέρταση, η οποία αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας της καρδιάς.

Ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα, επιτρέπει στο σύνολο του οργανισμού να λειτουργεί καλά. Τα οφέλη της σωστής διατροφής δεν περιορίζονται μόνο στη διαχείριση του βάρους, αλλά συμβάλλουν στη βελτίωση πληθώρας παραγόντων κινδύνου (π.χ. πίεση, χοληστερόλη, γλυκόζη αίματος) και κατ’ επέκταση στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Για το λόγο αυτό όταν μιλάμε για ‘υγιεινή διατροφή’ δεν πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο στον αριθμό της ζυγαριάς, αλλά σε ένα συνολικό ευ ζην. Ένα υγιεινός τρόπος ζωής θα οδηγήσει και σε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Ωστόσο, σε κάθε φάση της ζωής μας μπορούμε να επωφεληθούμε από την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δύναμη των τροφών, διατηρώντας το βέλτιστο επίπεδο υγείας, ενέργειας και ποιότητας ζωής. Άλλωστε, ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε να τρεφόμαστε υγιεινά!

Η κορυφαία στο είδος της Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Dr. Ρενάτα Μίχα με τους ειδικούς συνεργάτες της είναι σε θέση να σας προτείνουν την καλύτερη διατροφή για εσάς, θέτοντας σε προτεραιότητα τις προσωπικές σας ανάγκες και πάντα με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ: foodforhealth.gr

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα