Διατροφή για Καλή Υγεία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Εστιάζοντας σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα ξεχωριστά, προκύπτουν και πιο ειδικά οφέλη από την υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Από τη γέννηση έως και τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, η διατροφή συμβάλλει -μεταξύ άλλων- στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1, στην εξασφάλιση επαρκών επιπέδων σιδήρου για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας και σε μειωμένο κίνδυνο για αλλεργίες και άσθμα.

Για παιδιά και εφήβους, σημαντική είναι η συμβολή της διατροφής στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και στη μείωση του κινδύνου υπερβαρότητας και παχυσαρκίας τόσο στην παιδική ηλικία όσο και μετέπειτα στην ενήλικη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, η διατροφή εξασφαλίζει στη μητέρα επαρκή επίπεδα σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως το φυλλικό οξύ και παράλληλα συνδράμει στην υγιή νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της τρίτης ηλικίας, η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για πολυάριθμα μη-μεταδιδόμενα νοσήματα, που προαναφέρθηκαν, αλλά και συνολικά τη θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Οι αθλητές όλων των ηλικιακών ομάδων, μπορούν μέσω της κατάλληλης συμβουλευτικής για αθλητική διατροφή να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους και να προλάβουν πιθανούς τραυματισμούς. Τέλος, άνθρωποι που ακολουθούν ειδικά διατροφικά πρότυπα όπως η vegan διατροφή, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από μία καλά σχεδιασμένη διατροφή που θα τους εξασφαλίζει θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη B12, σίδηρο και ψευδάργυρο, τα οποία απαντώνται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

ΠΗΓΗ: foodforhealth.gr, clineat.gr

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα