Διατροφή για Καλή Υγεία

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;

«Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας» είχε διατυπώσει τόσο σοφά ο Ιπποκράτης, εισάγοντας την ιδέα ότι το καλύτερο φάρμακο μας προσφέρεται απλόχερα μέσω της τροφής μας.

Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως η τροφή είναι το ‘καύσιμο’ του οργανισμού μας. Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από την τροφή είναι απολύτως απαραίτητα για την εκπόνηση όλων των πολύπλοκων μεταβολικών διεργασιών που επιτελεί συνεχώς ο οργανισμός μας για να διατηρείται στη ζωή και να έχει ένα καλό επίπεδο λειτουργικότητας.

Για παράδειγμα, οι υδατάνθρακες αποτελούν την πιο άμεση πηγή ενέργειας για τα κύτταρα μας. Οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και συχνά αποκαλούνται «εργάτες» των κυττάρων και των οργάνων. Έχουν δομικό ρόλο και παράλληλα συμμετέχουν σε ορμονικές, ανοσολογικές και άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Τα λιπίδια, μεταξύ άλλων, αποτελούν πρόδρομες ενώσεις ορμονών αλλά και φορείς των λιποδιαλυτών βιταμινών. Τα μικροθρεπτικά συστατικά των τροφών όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα είναι επίσης ύψιστης σημασίας για την υγεία, αφού συμμετέχουν σε πληθώρα αντιδράσεων του μεταβολισμού και συχνά η ανεπάρκεια τους συνδέεται με νόσηση. Ως εκ τούτου, τα τρόφιμα και ποτά που καταναλώνουμε έχουν καθοριστική επίδραση στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και κατ’ επέκταση στην υγεία μας.

Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της υγείας είναι τεκμηριωμένη εδώ και πολλές δεκαετίες και συνέχεια αναθεωρείται και εμπλουτίζεται από τους ειδικούς και από τους αρμόδιους οργανισμούς. Σημαντικά στοιχεία καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση καλής υγείας και στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες σε όλα τα στάδια της ζωής.

Είναι πλέον σαφές πως η σωστή διατροφή έχει πολυεπίπεδη επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία. Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που συνδιαμορφώνουν μια καλή ποιότητα ζωής, όπως η παραγωγικότητα, η βελτιωμένη μνήμη και διάθεση, η καλή γνωσιακή λειτουργία, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, η διατήρηση της οστικής και μυϊκής μάζας.

Παράλληλα, η σωστή διατροφή αποδεδειγμένα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για ένα ευρύτατο φάσμα ασθενειών – από την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το διαβήτη τύπου 2, την ηπατική νόσο και κάποιους τύπους καρκίνου, έως τις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η κοιλιοκάκη, την οστεοπόρωση και τις νευρολογικές παθήσεις – τα οποία αποτελούν κυρίαρχα ζητήματα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παγκόσμιας κλίμακας συστηματική εκτίμηση των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού, που πραγματοποιήθηκε από τη Δρ. Μίχα και τους συνεργάτες της, έδωσε μια σαφή και περιεκτική εικόνα για την επίδραση που έχει η μη ισορροπημένη διατροφή στην υγεία. Για την ακρίβεια, βρέθηκε ότι η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη ενός στους πέντε θανάτους παγκοσμίως. Ακόμη, επιστημονικά ευρήματα αναδεικνύουν ότι το φορτίο νόσου που αποδίδεται σε κακή διατροφή ξεπερνά εκείνο που αποδίδεται συνδυαστικά στο κάπνισμα, στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Η κακή διατροφή συνεπώς συνιστά την πρωταρχική αιτία κακής υγείας παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα