Στο Καλονέρι Γορτυνίας ενταφιάστηκαν τα λείψανα του Ήρωα Κρατημένου

Η τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων του Εφέδρου Ανθυπασπιστή Πεζικού Αναστασίου Κων. Κρατημένου έγινε την Κυριακή 16/6/2024. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Καλονερίου της Δημοτικής Κοινότητας Λαγκαδίων του Δήμου Γορτυνίας.

Το μέγεθος και το μεγαλείο του ηρωισμού του Γορτύνιου μαχητή μπορεί να το αναλογιστεί κανείς διαβάζοντας το παρακάτω απόσπασμα όπως το εντοπίζουμε στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη με τίτλο “ΚΥΠΡΟΣ 1974 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ” των εκδόσεων ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία για τον τελευταίο «αλφαμίτη» της πύλης του στρατοπέδου, «αγνοούμενο» στρατιώτη Κρατημένο. Με την απαγκίστρωση, ο βοηθός πολυβολητής, στρατιώτης Λύνγκος (σήμερα «αγνοούμενος») τραυματίστηκε στα πόδια. Έσπευσαν αμέσως κοντά του, οι φίλοι του στρατιώτες Μουλακάκης και Κρατημένος (ο δεύτερος εκείνη την ημέρα είχε υπηρεσία σαν «αλφαμίτης» στην Πύλη). Ο Λύνγκος δεν μπορούσε να κινηθεί. Ο Μουλακάκης κατάλαβε ότι ήταν ανώφελο να παραμείνουν εκεί μία και σε αυτό το σημείο του στρατοπέδου τα τουρκικά τανκς απείχαν μόλις 50 μέτρα. Είπε στον Κρατημένο να φύγουν. Εκείνος όμως, παρόλο ότι ήταν μάγειρος στην ειδικότητα του είπε (μαρτυρία του στρατιώτη Μουλακάκη στο ΓΕΕΦ): «Φύγε εσύ. Θα μείνω εδώ με τον Λύνγκο». Φεύγοντας ο στρατιώτης Μουλακάκης γύρισε για τελευταία φορά και τον είδε στο όρυγμά του, να ρίχνει με το Τόμσον ριπές κατά των Τούρκων που προσπαθούσαν να περάσουν το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, καθυστερώντας όσο μπορούσε την διείσδυσή τους, έτσι ώστε να καλύψει την υποχώρηση των συντρόφων του. Κανένας δεν είδε ποτέ πια τον τελευταίο «αλφαμίτη» της Πύλης, ο οποίος μαζί με τον στρατιώτη Λύνγκο (και τόσους άλλους) από τότε και για πολλά χρόνια ήταν στην λίστα των «αγνοουμένων».

ΠΗΓΗ

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα