Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικοί β-αναστολείς. Για να αισθανθείτε τα οφέλη, είναι σημαντικό να καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Φρούτα, λαχανικά και όσπρια

Το κάλιο, όπως και οι β-αναστολείς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης και συνεπώς καρδιακών προβλημάτων. Το κάλιο βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα το βρίσκουμε σε μπανάνες, πατάτες, λευκά φασόλια, σταφίδες και χυμό πορτοκαλιού.

Τα ρόδια περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, αραιώνουν το αίμα και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο χυμός ροδιού είναι δημοφιλής και ως φυσικός β-αναστολέας.

Το αμινοξύ GABA είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό, που μειώνει το άγχος και χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της επιληψίας και της υπέρτασης. Καταστρέφεται με το μαγείρεμα, αλλά βρίσκεται στο ωμό σπανάκι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα εσπεριδοειδή.

Κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά

Το κόκκινο κρέας, η γαλοπούλα, τα οστρακοειδή και ο τόνος περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μειώνει τα επίπεδα στρες και βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης. Τα θαλασσινά, το χοιρινό και το βοδινό κρέας περιέχουν το αμινοξύ L-αργινίνη, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές και των δύο. Τα περισσότερα κρέατα είναι επίσης καλές πηγές καλίου, ενώ ειδικά το μοσχαρίσιο συκώτι περιέχει το αμινοξύ GABA.

Βότανα και άνθη

Το τσάι χαμομηλιού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην πρόκληση ύπνου και χαλάρωσης. Τα άνθη και τα φύλλα της “λουλουδιού του πάθους” (passionflower) μπορούν επίσης να γίνουν τσάι με ηρεμιστική δράση, μειώνοντας το άγχος και καταπολεμώντας την αϋπνία. Το passionflower είναι επίσης διαθέσιμο σε μορφή κάψουλας, αλλά πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή πριν την λήψη, καθώς μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Το inula racemosa είναι ένα βότανο που συναντάται συνήθως σε μεγάλα υψόμετρα και έχει αναλγητική δράση. Μια μελέτη από το τμήμα Ιατρικής Χημείας στο πανεπιστήμιο Banaras Hindu στην Ινδία διαπίστωσε ότι η σκόνη ρίζας του εν λόγω βοτάνου είχε ευεργετική επίδραση σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις.

Το βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άγχους και των διαταραχών ύπνου και διατίθεται σε ταμπλέτες, τσάι ή υγρή μορφή. Αλλά δεν πρέπει να λαμβάνεται πριν συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό.

Πηγή: leaf.tv