Αόρατοι Άνθρωποι: Ένα βιβλίο, μάθημα ζωής

«Αόρατοι Άνθρωποι: Μαθήματα Ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη» είναι ο τίτλος του βιβλίου της δημοσιογράφου και συγγραφέως Τόνιας Τσακίρη, το οποίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Όπως ανέφερε η ίδια η συγγραφέας κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης – παρουσίασης, «πρόκειται για το βιβλίο ενός ανθρώπου που κατρακύλησε χωρίς σταματημό, που γκρεμίστηκε μέχρι τα πέρατα της ανθρώπινης φαντασίας, μα ύστερα βρήκε το κουράγιο να πάρει ξανά τον δρόμο προς την επιφάνεια. Προκαλεί τον αναγνώστη να βιώσει τις προσωπικές, συναρπαστικές ιστορίες του, να διδαχθεί από τα μαθήματα ζωής του δρόμου και να βρει διέξοδο σε κάθε πρόβλημα».

Ο Μιχάλης Σαμόλης αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για όλους, ενώ η δημοσιογράφος Τόνια Τσακίρη την καταγράφει. Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα στις σελίδες του βιβλίου είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις μια νέα αρχή στη ζωή σου. 

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου Μιχάλης Σαμόλης, σήμερα μένει σε ξενώνα αστέγων, είναι πωλητής του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και οδηγός στις «Αόρατες Διαδρομές», ενώ το μότο ζωής του είναι ότι η ευτυχία βρίσκεται στα λίγα που είναι και τα σπουδαία και όχι στα πολλά. Παράλληλα, έχει δώσει συνεντεύξεις σε κανάλια της Αμερικής, της Κίνας και το BBC, ενώ έχει εμφανιστεί και σε θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής.

Στην εκδήλωση για το βιβλίο μίλησαν ο Κώστας Μπακογιάννης (πρώην Δήμαρχος Αθηναίων), η Κατερίνα Γκαγκάκη (επικοινωνιολόγος και πρώην Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών), ο Δημήτρης Τσέλιος (Life & Business coach και συγγραφέας), ο ίδιος ο Μιχάλης Σαμόλης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, μεταφράστρια και ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη. 

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη γνωριμία που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος, με τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη, η οποία έχει πλέον καταλήξει σε φιλία. Αναφορά έκανε και στη δημιουργία του μοναδικού ξενώνα αστέγων για χρήστες απαγορευμένων ουσιών το 2020, ενώ τόνισε ότι το ευαίσθητο αυτό ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ολιστική προσέγγιση με διαρκή ψυχολογική υποστήριξη, εύρεση εργασίας και επιδότηση στέγασης για τους άστεγους, ώστε η κοινωνία να τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους και όχι απλά ως νούμερα. 

Η κυρία  Κατερίνα Γκαγκάκη επεσήμανε ότι το βιβλίο στοχεύει να αλλάξει τα στερεότυπα της κοινωνίας και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να βλέπει τους αόρατους ανθρώπους με άλλο μάτι.

ΠΗΓΗ

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα