Ο παρουσιαστής του BBC, δρ. Michael Mosley, ήταν αγνοούμενος, προτού μετά από 5 μέρες ερευνών στο νησί, εντοπιστεί η σορός του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας.

Ο δρ. Michael Mosley είχε γίνει ευρέως γνωστός για πρώτη φορά πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν δημοσιεύθηκε το βιβλίο με τίτλο “The Fast Diet”, το οποίο συνέγραψε μαζί με την δημοσιογράφο Mimi Spencer. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός διατροφικού πλάνου, το οποίο βασίζεται στις αρχές της “διαλείπουσας νηστείας” και συγκεκριμένα στην εκδοχή της με τον γενικότερο τίτλο “δίαιτα 5:2”.

Το βιβλίο γνώρισε τέτοια επιτυχία, ώστε ο δρ. Mosley και η Spencer δημιούργησαν και σχετική ιστοσελίδα, όπου ο καθένας μπορεί να εκπαιδευτεί στις αρχές αυτού του διατροφικού πλάνου.

the-fast-diet
Το βιβλίο “The Fast Diet” που έκανε ευρέως γνωστό τον δρ. Michael Mosley

Σχετικά με το βιβλίο “The Fast Diet” του δρ. Michael Mosley

Αν και η λέξη “fast” στα αγγλικά περιγράφει κυρίως την έννοια της ταχύτητας, αυτή δεν είναι η μοναδική της ερμηνεία. Fast είναι και η νηστεία στα αγγλικά και fasting σημαίνει νηστεύω.

Αυτή η δίαιτα μειώνει τις θερμίδες τόσο δραστικά για 2 ημέρες την εβδομάδα, που ουσιαστικά θεωρείται ότι εκείνες τις μέρες νηστεύετε. Αυτό δεν είναι ασφαλές για όλους, επομένως θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν σκέφτεστε να το δοκιμάσετε.

Η Fast Diet είναι ακατάλληλη εάν είστε έγκυος ή λιποβαρής ή εάν έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών ή διαβήτη και σίγουρα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν παίρνετε φάρμακα. Επίσης, δεν συνιστάται για παιδιά, έφηβους, ευπαθείς ηλικιωμένους ή οποιονδήποτε δεν αισθάνεται καλά ή έχει πυρετό.

Η βασική ιδέα πίσω από τη The Fast Diet του δρ. Michael Mosley και της Mimi Spencer είναι να τρώτε κανονικά για 5 ημέρες την εβδομάδα και να τρώτε πολύ περιορισμένες θερμίδες τις άλλες 2 ημέρες.

Ο δρ. Mosley δοκίμασε αυτή τη δίαιτα διαλείπουσας νηστείας, όταν ο γιατρός του υπέδειξε πως, αν και ήταν μόνο κατά λίγα κιλά υπέρβαρος, η χοληστερίνη του ήταν υψηλή και το σάκχαρό του πήγαινε σε λάθος κατεύθυνση. Έγραψε ότι ήξερε ότι πως νηστεία θα ήταν δύσκολη, αλλά η πείνα του πέρασε πιο γρήγορα απ’ όσο περίμενε. Ένιωθε επίσης ότι η νηστεία όξυνε τις αισθήσεις και τον εγκέφαλό του. Επιπλέον, η δίαιτα 5:2 έδωσε όλα τα αποτελέσματα που ήλπιζε.

Εντούτοις, η βρετανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας αναφέρει ότι αν και υπάρχουν στοιχεία ότι οι διαλείπουσες δίαιτες νηστείας μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Δεν συνιστά την εν λόγω δίαιτα διότι “δεν είναι μια ρεαλιστική και μακροπρόθεσμη λύση”. Η Ακαδημία σημειώνει επίσης ότι “οποιαδήποτε παραλλαγή της νηστείας μπορεί να κάνει ένα άτομο ευερέθιστο, να προκαλέσει υπνηλία/αϋπνία τη νύχτα και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αφυδάτωση”.

The Fast Diet: Τι μπορείτε να φάτε και τι όχι στη διάσημη δίαιτα του δρ. Mosley

Οι δύο βασικοί κανόνες είναι:

  1. τρώτε κανονικά 5 ημέρες την εβδομάδα και νηστεύετε τις άλλες 2 ημέρες
  2. οι μέρες νηστείας δεν πρέπει να είναι συνεχόμενες, αλλά να μεσολαβεί τουλάχιστον 1 κανονική ημέρα φαγητού

Από εκεί και πέρα:

Τις μέρες της νηστείας, μπορείτε να φάτε, αλλά όχι πολύ. Οι γυναίκες πρέπει να τρώνε περίπου 500 θερμίδες την ημέρα και οι άνδρες 600. Αυτό είναι πολύ λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως συνιστάται. Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το πόσο δραστήριοι είστε, θα μπορούσατε να χρειαστείτε υπό κανονικές συνθήκες 3 ή και 4 φορές περισσότερες θερμίδες.

Η Fast Diet ενθαρρύνει τους χρήστες να τρώνε άπαχη πρωτεΐνη, λαχανικά και φρούτα τις ημέρες της νηστείας, συνήθως με την μορφή 2 μικρών γευμάτων συν μερικά ενδιάμεσα σνακ.

Μια τυπική ημέρα νηστείας 500 θερμίδων μπορεί να περιλαμβάνει:

  • πλιγούρι βρώμης με φρέσκα βατόμουρα για πρωινό
  • μανταρίνι για σνακ και
  • τηγανητό κοτόπουλο και λαχανικά για βραδινό

Επίσης, θα πίνετε πολύ νερό και επιτρέπονται ποτά χωρίς θερμίδες, όπως τσάι και καφές (χωρίς γάλα ή ζάχαρη)

Τις 5 “κανονικές” ημέρες, μπορείτε να φάτε οτιδήποτε θέλετε. Παραδόξως, η ερευνητική ομάδα που μελέτησε τη δίαιτα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι δεν το… παράκαναν εκείνες τις ημέρες με διατροφικές υπερβολές.

Η Fast Diet αποθαρρύνει έντονα την κατανάλωση αλκοόλ τις ημέρες της νηστείας και προτείνει ότι εάν πίνετε αλκοόλ τις υπόλοιπες 5 μέρες, τότε να πίνετε μόνο με μέτρο. Και μόλις φτάσετε τον στόχο απώλειας βάρους σας, συνιστάται 1 ημέρα νηστείας την εβδομάδα για συντήρηση.

Πηγή: webmd.com