Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου στη συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας 3-6-2024, για ΣΜΠΕ οριοθέτησης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)

Προκειμένου να πάρουμε θέση για το συγκεκριμένο θέμα της ΣΜΠΕ θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να δούμε ορισμένα στοιχεία.

        Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους, πλέον αναπτυσσόμενους και κερδοφόρους για το κεφάλαιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στη θαλάσσια παραγωγή μεσογειακών ειδών και κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στην ιχθυοκαλλιέργεια σε πλωτούς ιχθυοκλωβούς, η οποία αποτελεί πεδίο σημαντικής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, όπου κυριαρχούν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους που σε πολλές περιπτώσεις έχουν πληρώσει την έλλειψη μέτρων προστασίας με την ίδια τους την ζωή!

        Με δεδομένα τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο ανταγωνισμός των ομίλων για το κέρδος και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική προωθούν την αχαλίνωτη επέκταση και συγκέντρωση των ιχθυοκαλλιεργειών.

        Οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που οδήγησαν σε πτώση των εξαγωγών, εξασφάλισαν από την κυβέρνηση και την ΕΕ εκατομμύρια ευρώ σε αντίθεση με τους βιοπαλαιστές αλιείς που πήραν κάποια ψίχουλα.

        Διαχρονικά, η πολιτική όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ευθυγραμμιζόταν πλήρως με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της ΕΕ. Κύριος στόχος ήταν και είναι η ενίσχυση του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής αλιευμάτων και η ταυτόχρονη διάλυση κυρίως της παράκτιας και σε μια πορεία και της μέσης αλιείας στη χώρα μας.

        Σε πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων και την δική μας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μεγάλη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας,

        Η υλοποίηση σχεδιασμών με νέες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που θα δημιουργηθούν και την επέκταση των υφισταμένων, θα είναι έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής μας αλλά και των άλλων γειτονικών περιοχών, προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας.

        Με βάση τη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση, δρομολογούνται εξελίξεις που θα επιτρέψουν, πέρα απ’ την άναρχη και ανεξέλεγκτη επέκταση των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών και την εγκατάσταση νέων, την κάλυψη εκτάσεων στην στεριά για εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων τους.

        Οι επιπτώσεις είναι δυσμενείς για την υγεία των κατοίκων, ενώ οδηγούν και στον περιορισμό της παράκτιας αλιείας που συμβάλλει στο εισόδημα επιβίωσής τους.

        Το περίσσευμα των διατροφικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται και τα περιττώματα της ιχθυοκαλλιέργειας, πέρα απ’ την ορατή θόλωση των θαλάσσιων υδάτων, προκαλούν νέκρωση του βυθού, όχι μόνο κάτω απ’ τις δεξαμενές και τα κλουβιά, αλλά και σε ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες.

        Οι θαλάσσιες καλλιέργειες, ως βιομηχανικές ουσιαστικά επιχειρήσεις στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, υποτάσσονται αντικειμενικά, στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.

        Την ίδια στιγμή μέσω των χωροταξικών πλαισίων, αυξάνονται ραγδαία σ’ όλη την Ελλάδα οι περιοχές που θα επιτρέπεται η ιχθυοκαλλιέργεια και η οστρακοκαλλιέργεια, ενώ μια σειρά προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχίσουν την παροχή «ρευστού» προς αυτού του τύπου την παραγωγή αλιευμάτων.

        Σε αυτή τη κατεύθυνση εντάσσεται και η ΣΜΠΕ που συζητάμε σήμερα και αφορά την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στις ΠΑΥ Α5 (Βουρλιά – όρμος Κορακιάς), ΠΑΥ Α6 (Νήσος Πλατειά) της ΠΕ Αργολίδας, στις ΠΑΥ Α4.1 – Α4.2 (ακτές Αρκαδίας) της ΠΕ Αρκαδίας και στην ΠΑΥ Α9 (Μέθανα – Τροιζηνία)!

        Όπως φαίνεται και από τις διατυπωμένες αντιρρήσεις κατοίκων και φορέων αυτών των περιοχών, θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της ίδια της ζωής τους.

        Για εμάς, η ανάπτυξη της αλιείας, της αλιευτικής παραγωγής και διαχείρισης των επιμέρους περιοχών της χώρας με αλιευτικό ενδιαφέρον, πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες για φτηνό υγιεινό και ποιοτικό ψάρι.

        Παλεύουμε για να μη δημιουργηθούν οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να υπάρχει έλεγχος των υφιστάμενων υποδομών με εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, να μην εφαρμοστούν νέοι περιορισμοί στην άσκηση αλιείας για τους μικρομεσαίους ψαράδες, με άμεσα μέτρα στήριξής τους.

     Είμαστε αρνητικοί, καταψηφίζουμε!

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα