11η η Πελοπόννησος στο δείκτη κοινωνικής προόδου!

Πολύ χαμηλά στον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται, δυστυχώς, οι ελληνικές Περιφέρειες.

Ο δείκτης κοινωνικής προόδου της ΕΕ (EU-SPI) μετρά την ευημερία και την κοινωνική πρόοδο σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ παρακολουθώντας 53 κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων δεικτών σχετικών με τις αντιλήψεις και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Συνδυάζει οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες ώστε οι ευρωπαϊκές  πολιτικές  να μην βασίζονται μόνο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), αλλά να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την κοινωνική ανάπτυξη και τις αντιλήψεις των πολιτών και να δίνουν τη δυνατότητα οικοδόμησης  μια δίκαιης, βιώσιμης και συμπεριληπτικής Ευρώπη. Ο δείκτης αναπτύχθηκε για να διερευνηθεί η κοινωνική πρόοδος και η στάση σε περιφερειακό επίπεδο, συμπληρώνοντας το ΑΕΠ, το οποίο είναι ο συχνότερα χρησιμοποιούμενος δείκτης.

Σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα παρουσίασε τη νέα έκδοση του Περιφερειακού Δείκτη Κοινωνικής Προόδου της ΕΕ (EU-SPI). Η έκθεση μετρά την κοινωνική πρόοδο σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ και επιτρέπει στην Επιτροπή να αξιολογεί την ποιότητα ζωής και την ευημερία των πολιτών.

Η Επίτροπος κ. Φερέιρα, η οποία εγκαινίασε την εκδήλωση μιλώντας για τη σημασία της μέτρησης της κοινωνικής προόδου σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής —χωρίς να μένει κανείς άνθρωπος και καμία περιφέρεια στο περιθώριο, δήλωσε τα παρακάτω:

«Εδώ και καιρό λέμε ότι το ΑΕΠ αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της προόδου των περιφερειών της ΕΕ, ωστόσο δεν μας παρέχει μια πλήρη εικόνα. Οι οικονομικοί δείκτες, οι κοινωνικοί δείκτες αλλά και οι δείκτες για την ευεξία, τις αντιλήψεις των πολιτών και την εμπιστοσύνη έχουν όλοι την χρησιμότητά τους. Ο δείκτης κοινωνικής προόδου παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και να συμβάλουν έτσι στη βελτίωση της ζωής όλων των Ευρωπαίων

ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Δείκτης

 

Θέση στη ΕΕ (στις 236 Περιφέρειες)

Βόρειο Αιγαίο

87,2  178
Κρήτη 85,7 187
Νότιο Αιγαίο 83,4 195
Αττική 81,7 203
Ήπειρος 81,4 204
Δυτ. Μακεδονία 80,6 205
Κ. Μακεδονία 80,2 206
Θεσσαλία 79 209
Δυτ. Ελλάδα 75,4 215
Αν. Μακεδονία – Θράκη 74,5 218
Πελοπόννησος 73,5 219
Ιόνια Νησιά 73,1 221
Στερεά Ελλάδα 72,2 223

 

Συνολικά, 61 χώρες σημείωσαν σημαντική μείωση της κοινωνικής τους προόδου το 2023 και 77 ακόμη παρέμειναν στάσιμες. Μόνο 32 χώρες σημείωσαν πραγματική πρόοδο.

 

Αυτή η ύφεση σηματοδοτεί την πρώτη ύφεση κοινωνικής προόδου στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, που αποδίδεται κυρίως στη μείωση της Υγείας, των Δικαιωμάτων, της Φωνής και των Πληροφοριών και Επικοινωνιών.

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα