Τα βερίκοκα, τα γλυκά και ευωδιαστά φρούτα με το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και τη χυμώδη σάρκα, είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορούν να καταναλωθούν άφοβα λόγω του χαμηλού θερμιδικού τους φορτίου.
Τα 100 γραμμάρια δίνουν περίπου 148 θερμίδες, 1,40 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,39 γραμμάρια λιπαρών, 11,2 γραμμάρια υδατανθράκων, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 9,20 γραμμάρια σακχάρων.
Καταναλώνονται με πολλούς τρόπους, φρέσκα ή αποξηραμένα. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι, τα δημητριακά, τις σαλάτες ή τα smoothies, αλλά και να φτιάξετε μαρμελάδες.
Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν τα σημαντικά οφέλη του βερίκοκου για την υγεία:
Πηγή: food.ndtv.com
Ωφελούν την καρδιά: Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, κάτι που ωφελεί την καρδιά. Παράλληλα, αυξάνουν την καλή χοληστερόλη. Το κάλιο που περιέχουν τα βερίκοκα, εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες, βοηθώντας τους μυς.
Αντιοξειδωτικά: Η καθημερινή κατανάλωση βερίκοκων βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που κατατρέφουν τα κύτταρα και ενοχοποούνται για καρκίνο.
Προλαμβάνουν την αναιμία: Τα βερίκοκα είναι καλή πηγή μη αιμικού σιδήρου, ο οποίος αργεί να απορροφηθεί από το σώμα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της αναιμίας. Για καλύτερη απορρόφηση συνδυάστε τα με βιταμίνη C.
Ωφελούν την επιδερμίδα: Ο συνδυασμός βιταμίνης C, A και φυτοθρεπτικών συστατικών ωφελεί την επιδερμίδα, ενώ τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους: Οι φυτικές ίνες στα φρούτα βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού και επιταχύνουν τον μεταβολισμό.
Δυναμώνουν τα οστά: Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη των οστών και τα βερίκοκα είναι πλούσια σε αυτό το στοιχείο. Για να απορροφηθεί, απαιτείται κάλιο, στοιχείο που επίσης περιέχουν τα συγκεκριμένα φρούτα.