Δήμος Επιδαύρου: Σε εφαρμογή ο κανονισμός πυροπροστασίας

Eνημέρωση των πολιτών για την εφαρμογή του κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

Ο Δήμος Επιδαύρου ενημερώνει του πολίτες για την εφαρμογή του κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα υπ’ αρίθμ. 28909/848/15-03-2024 & 42966/1311/19-04-2024 έγγραφα του ΥΠ.ΕΝ.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θέσπισε την υποχρεωτική εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, που αφορά οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και βρίσκονται:
• σε δάση, δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις
• σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών είτε είναι δημόσιες είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές
• σε πεδινές, χορτολιβαδικές εκτάσεις (μη ορεινές ή ημιορεινές)
• βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις
• βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων των ως άνω περιπτώσεων
• μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός των οποίων έχουν ανεγερθεί κτίρια και εμπίπτουν του πεδίου εφαρμογής της σχετικής εγκυκλίου υποχρεούνται να συντάξουν προσκομίσουν σε δύο αντίγραφα τα ακόλουθα:
1. Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνική Έκθεση αρμοδίου τεχνικού επιστήμονα το οποίο θα πρέπει να έχει συνταχθεί μέχρι 31.3.2024 (με βάση την από 29/03/2024 ανακοίνωση τύπου του ΥΠΕΝ, η ημερομηνία εχει παραταθεί έως 10/5/2024 )
2. Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων Πυρασφάλειας εντός ενός (1) μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε περίπτωση, μέχρι τις 30.4.2024 (με ανακοίνωση τύπου του ΥΠΕΝ, η ημερομηνία έχει παραταθεί έως 10/6/2024 ), στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς.
Τα εν λόγω δικαιολογητικά μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πρέπει να κατατεθούν σε έντυπη μορφή στο πρωτόκολλο του Δήμου, προκειμένου να καταρτιστεί το Ειδικό Μητρώο.
Κατόπιν αρμόδια τριμελής επιτροπή του Δήμου θα προβεί κατά την αντιπυρική περίοδο σε αυτοψίες-δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Σε περίπτωση μη τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού, επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
• Δασικοί χάρτες: gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension
• Ανακοίνωση τύπου ΥΠΕΝ για παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών: http://ypen.gov.gr/paratasi-provlepetai-ston-kanonismo…/
Υπόδειγμα του εντύπου ετήσιας δήλωσης εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας: υπόδειγμα
Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Τεχνικής Υπηρεσίας 2753360159 και Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, 2753360121 .

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα