Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Να συζητηθεί στο ΠεΣυΠ η “Ολοκληρωμένη” Διαχείριση Απορριμμάτων, μετά τη νέα άρνηση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πρόταση ένταξης θέματος στη συνεδρίαση του επόμενου ΠεΣυ Πελοποννήσου: 

Για τις εξελίξεις με την  «Ολοκληρωμένη» Διαχείριση Απορριμμάτων μετά τη δεύτερη άρνηση έγκρισης της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για δεύτερη φορά απέρριψε τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς (Περιφέρειας και Κυβέρνησης)  για χρηματοδότηση της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο», εκφράζοντας σοβαρές παρατηρήσεις , ενστάσεις και επιφυλάξεις για ζητήματα που έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί  πριν από 10 χρόνια και όχι μετά την έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν των άλλων, επαναφέρει τα περί ποσότητας και ποιότητας με τις γνωστές απαράδεκτες ρήτρες, ζητάει πλήρη «ευθυγράμμιση» όλων των Δήμων και του ΦΟΔΣΑ και έγγραφη βεβαίωση ότι θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους,  ζητάει από το ΦΟΔΣΑ να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει την πλήρη ευθύνη λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης  απαιτώντας ανεβασμένο λειτουργικό κόστος που τελικά το πληρώνουν οι δημότες.

Έχουν ευθύνες όλες οι Περιφερειακές διοικήσεις και τα κόμματα που κυβέρνησαν από το 2012 για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Υπάρχει κίνδυνος να φορτωθεί στις πλάτες των Πελοποννησίων ένα ακόμα χρέος 10δων εκατομμυρίων που θα πληρωθεί υποχρεωτικά μέσα από τα Δημοτικά Τέλη. Θυμίζουμε τα 24 εκατομμύρια ευρώ που έχει προϋπολογίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο για το 2024, προκειμένου να συμβαδίσει με τις σύγχρονες οδηγίες της ΕΕ η διαχείριση των σκουπιδιών, εκατομμύρια που πηγαίνουν κατευθείαν  στην ΤΕΡΝΑ.

Παράλληλα, έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Πελοπόννησο τα κοντέινερ των «πολυκέντρων» ανακύκλωσης. Εκτός από το ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται στο τεράστιο κόστος τους και στη διαφορά τιμής τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – που φτάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε ένα, είναι σε εξέλιξη «μεγάλος εκπαιδευτικός διαγωνισμός ανακύκλωσης» που συμμετέχουν σχολεία της περιφέρειας Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και διοργανώνεται από την εταιρία «ΤΕΧΑΝ». Ακόμα και παιδιά να ψάχνουν σε κάδους συναντήσαμε για να μαζέψουν πόντους συμμετοχής για το διαγωνισμό!!

Τέλος, επειδή μας προκαλούν ανησυχία και οι καταγγελίες για την ποιότητα των υδάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης (έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση) , σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω   θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα