“ΔΙΑ – ΠΥΡΟΣ” στην Αρχαία Επίδαυρο!

Στην ευρύτερη δασική περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η άσκηση εκδήλωσης και αντιμετώπισης ευρύτατου μετώπου πυρκαγιάς με την κωδική ονομασία “ΔΙΑ – ΠΥΡΟΣ”.

Την ευθύνη είχε η  Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αργολίδας . Η άσκηση αφορούσε  αντιμετώπιση μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς, στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Στόχος ήταν η διαπίστωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης.

Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του , ο προσανατολισμός των Υπηρεσιών στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης. Επίσης  η διαπίστωση του επιπέδου συνεργασίας και συντονισμού των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και φορέων (Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, ΕΚΑΒ, Δασαρχείο, Εφορεία Αρχαιοτήτων, ΔΕΔΔΗΕ, Εθελοντικές οργανώσεις) στην δασοπυρόσβεση άλλα και την βελτιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού αυτών.
Ελέχθηκαν  οι διαδικασίες προστασίας του πληθυσμού εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, η προστασία των υποδομών και ο αποκλεισμός εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.

Σκοπός της άσκησης ήταν επίσης η δοκιμασία της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού, η δοκιμασία της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, ο έλεγχος του ετήσιου σχεδιασμού δασοπυρόσβεσης, η δοκιμασία και ο έλεγχος αξιοπιστίας της υλικοτεχνικής υποδομής των φορέων και των μέσων που διαθέτουν και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση σε πραγματικό χρόνο ενόψει της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2024.

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα