Δ. Καμπουράκης; Και όμως, γίνονται και στην Ελλάδα αυτά

Να ευλογήσουμε μια φορά κι εμείς τα γένια μας ως Ελλάδα; Καθότι σε τούτη τη χώρα υπάρχουν άνθρωποι και εταιρείες που δουλεύουν αθόρυβα, πρωτοποριακά και αποτελεσματικά, αδιαφορώντας για τη μιζέρια των καυγάδων της προεκλογικής περιόδου. Χθες, διάβασα στο Liberal ένα πολύ ενημερωτικό άρθρο του Σπύρου Αλεξόπουλου, με τίτλο «Το παράδειγμα της Καλιφόρνια στην αποθήκευση ενέργειας». Ε λοιπόν, καλό είναι να θαυμάζουμε τους Αμερικανούς, όμως το ίδιο ακριβώς γίνεται πλέον και στην Ελλάδα, με δική μας μάλιστα τεχνογνωσία.

Η εικόνα είναι πολύ απλή, για να την κατανοήσει και ο πιο αδαής περί τα ενεργειακά. Την ημέρα ο ήλιος λάμπει και ο αέρας φυσά, παράγοντας άφθονη τσάμπα ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, συχνά περισσότερη απ’ όση μας χρειάζεται να καταναλώσουμε εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό και ακούμε τακτικά ότι τα φωτοβολταϊκά πετάγονται έξω από το σύστημα, αλλιώς η υπερπαραγωγή μπορεί να φέρει black out. Τη νύχτα που χρειάζεται πολλή ενέργεια (ειδικά το καλοκαίρι με τα air condition) τα φωτοβολταϊκά είναι εκτός. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα αιολικά πάρκα, που μπορούν να δουλέψουν όλο το εικοσιτετράωρο.

Η ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Καλιφόρνια λοιπόν, παγκοσμίως πρωτοπόρα σ’ αυτό τον τομέα, έχει εγκαταστήσει τεράστια συστήματα αποθήκευσης της ενέργειας με συστοιχίες θηριωδών μπαταριών, που η κάθε μια της έχει τον όγκο ενός κοντέινερ. Εκεί μέσα αποθηκεύουν την ενέργεια όταν παράγεται από τις ΑΠΕ και (αντί να την πετάνε όπως γίνεται εδώ) την διοχετεύουν στην κατανάλωση μόλις υπάρξουν αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης ή όταν απειλείται η ευστάθεια του συστήματος. Τα διαβάζουμε αυτά και μένουμε με ανοικτό το στόμα: «Κοίτα ρε τι κάνουν οι Αμερικάνοι, ενώ εμείς είμαστε ακόμα στην εποχή του χαλκού!».

Αμ δεν είμαστε. Στις 8 Απριλίου του 2024, πριν έναν μήνα δηλαδή, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επίσημη ένταξη στον «1ο Ενωσιακό Κατάλογο Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» του ελληνικού έργου «Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας σε συσσωρευτές στην Πτολεμαΐδα (EL)», με κωδικό αριθμό 2.10. Είναι ακριβώς το ίδιο σύστημα με τους Καλιφορνέζους, τεράστιες μπαταρίες που θα αποθηκεύουν ενέργεια και θα την ρίχνουν στο σύστημα όταν θα χει ανάγκη. Το πάρκο των μπαταριών θα εγκατασταθεί στις λιγνιτικές περιοχές της Πτολεμαΐδας.

Το έργο αξιολογήθηκε στις πρώτες θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα σε προτάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη, σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από την Eunice Energy Group, μια 100% ελληνική εταιρεία που παράγει μόνη της και με δική της τεχνογνωσία τις πρωτοποριακές αυτές μπαταρίες. Το έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια είναι προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ, θα γίνει με τη μέθοδο του fast track (καθότι οι ανάγκες τεράστιες) και μέσα στο 2025 θα δουλεύει.

Κάνουμε λοιπόν και τέτοια πρωτοποριακά στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Καλιφόρνια ή στην Κίνα (που κι εκεί έχουν πολύ προηγμένη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας). Μπορεί οι τηλεοράσεις και ο πολιτικός κόσμος μας να ασχολείται με τα «θα τους ξεσκίσω», με τους γάμους στα Χανιά ή με τη μάχη ανάμεσα στον Πίνατ και την Φάρλι, αλλά υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες που δουλεύουν με ελληνικά μυαλά που κάνουν αθόρυβα θαύματα.

(Μπήκα στην ιστοσελίδα της Eunice Energy κι έπαθα την πλάκα μου. Κάνουν τρομερά πράγματα, ασύλληπτα για την κακόμοιρη Ελλάδα που εμείς γνωρίζουμε. Μέχρι την ενέργεια που υπάρχει αποθηκευμένη στις μπαταρίες του ηλεκτρικού σου αυτοκινήτου μπορούν να αγοράσουν, όταν αυτό είναι παρκαρισμένο, στην πληρώνουν σε ψηλότερη τιμή απ’ αυτήν που το φόρτισες κι εκείνοι τη διοχετεύουν στη γενική κατανάλωση.)

Οπότε να ευλογούμε λίγο και τα γένια μας, σ’ αυτή τη χώρα γίνονται πράγματα. Μόνο που λίγοι τα μαθαίνουν κι ακόμα λιγότεροι τα αξιολογούν. Μας φάγανε βλέπετε, οι γελοίοι καυγάδες για το αν διαμαρτυρήθηκε ή απλώς χασμουρήθηκε η Σάττι στην Γιουροβίζιον.

ΠΗΓΗ

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα