Δ. Καμπουράκης: Μαύρα και μπροστά

Το ζευγάρι ζει σε νοικιασμένο δυάρι στην Αγία Παρασκευή εδώ και τρία χρόνια. Μορφωμένα παιδιά, τριάντα και κάτι η ηλικία και των δύο, έχουν τις δουλειές τους βγάζοντας από ένα χιλιάρικο τον μήνα έκαστος. Τα βολεύουν αρκετά καλά, όσο δεν έχουν ακόμα παιδί. Αν αυξηθούν θα στριμωχτούν οικονομικά, αλλά επί του παρόντος δηλώνουν ικανοποιημένα. Ή μάλλον δήλωναν, διότι έληξε το συμβόλαιο του σπιτιού και τους επισκέφτηκε ο ιδιοκτήτης για να συζητήσουν την ανανέωση. Τότε ήταν που έπαθαν την πλάκα τους.

Ως τώρα πλήρωναν νοίκι 550 ευρώ τον μήνα, τα 250 δηλωμένα στην εφορία και τα υπόλοιπα 300 μαύρα. Ο ιδιοκτήτης τους είπε ότι θέλει αύξηση (διότι όλα ανεβαίνουν, τους εξήγησε…), οπότε το νοίκι θα πάει στα 700 ευρώ. Στην επισήμανση των ενοικιαστών ότι αυτή είναι αύξηση 25% ενώ ο πληθωρισμός δεν τρέχει με 25% (είπαμε, είναι μορφωμένα παιδιά, του Πολυτεχνείου μάλιστα), εκείνος απάντησε με το θυμόσοφο «τι να κάνουμε τώρα…».

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Τους εξήγησε ότι στο καινούριο δίχρονο συμβόλαιο (όχι πια τρίχρονο, προφανώς για να μπορέσει να κάνει καινούρια αύξηση σε δυο χρονάκια), θα γράψουν 300 ευρώ (ώστε να είναι εντάξει και με την εφορία, τους είπε). Απομένουν λοιπόν 400 ευρώ μαύρα ανά μήνα, για τα οποία ο ευγενής και συνεπής ιδιοκτήτης είχε ειδικά σχέδια.

Τους ζήτησε να πληρώσουν με την υπογραφή του συμβολαίου, όλα τα μαύρα και των είκοσι τεσσάρων μηνών, ήτοι 9.600 ευρώ (!). Είχε βέβαια τα επιχειρήματα του ο άνθρωπος. Αφενός για να είναι ο ίδιος «εξασφαλισμένος», αλλά και για να τους «διευκολύνει να μην τον ψάχνουν κάθε μήνα» για να τον πληρώσουν, καθώς τα 300 που φαίνονται θα τα βάζουν πια στον τραπεζικό του λογαριασμό. Λογικό.

Τα παιδιά αποφάσισαν να φύγουν, όχι μόνο διότι θεώρησαν απατεωνία ολκής την απαίτηση του, αλλά και διότι δεν είχαν 9.600 να του δώσουν μπροστάντζα. Βρήκαν δυάρι με 500 ευρώ στον Κορυδαλλό, μακριά τους πέφτει αλλά τι να έκαναν; Ψάχνοντας εκεί γύρω, στο Χαλάνδρι, στα Βριλήσσια ή στην Αγία Παρασκευή, διαρκώς έπεφταν πάνω σε 650άρια και 700άρια. Το πιο τρομερό δε, είναι ότι ο τύπος νοίκιασε το δυάρι που αφήνουν την επόμενη κιόλας μέρα με τους όρους του και τώρα πιέζει το ζευγάρι να φύγει μια ώρα αρχύτερα για να μπει ο καινούριος που έχει σκάσει 9.600 μαύρα.

Κι ύστερα με ρωτάτε γιατί δεν πέφτει ο πληθωρισμός. Μα πώς να πέσει όταν όλοι μας έχουμε μεταβληθεί σε κερδοσκόπους όπου και μόλις βρούμε την ευκαιρία; Κι έπειτα ρωτάνε γιατί τα δυο αυτά παιδιά βλέπουν τον Μητσοτάκη ή τον Κασσελάκη ή τον Ανδρουλάκη να μιλούν στον κόσμο στις προεκλογικές τους περιοδείες και αντί να δυναμώνουν τον ήχο, κλείνουν την τηλεόραση…

ΠΗΓΗ

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα