Η Κάτια Νάγκελ «μας βουτά» στα νερά του Αιγαίου

Μια κατάδυση στα νερά του Αιγαίου επιφυλάσσει τον Μάιο για τους επισκέπτες το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας. «Πλοηγός» η ζωγράφος Κάτια Νάγκελ που παρουσιάζει πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα της. Γεννημένη στο Μόναχο (1963) και μεγαλωμένη στην Αθήνα, «επιστρέφει» στα νερά της Ελλάδας κάθε φορά που ζωγραφίζει από το εργαστήριό της στη Γερμανία. Ενάλιες θεότητες, ψάρια και θαλασσινά πλάσματα αποδίδονται, κυρίως, σε πλάγια όψη ή σε δίνες με ποπαρτίστικο τρόπο. Ένα πολύχρωμο πανηγύρι που οδηγεί το βλέμμα του θεατή σε έναν μυθικό κόσμο.

Ελεύθερη από ιστορικές αναφορές και ακαδημαϊκά πρότυπα, η Κάτια Νάγκελ κουβαλά στην καλλιτεχνική της οικοσκευή, το πάθος για τη θάλασσα, μια σχέση οικειότητας και αγάπης με ό,τι προσπαθεί να διατηρήσει κάτω από την επιφάνεια, πέρα από το βλέμμα των ανθρώπων. Τις συνθέσεις της χαρακτηρίζουν ζωηρά, έντονα χρώματα κι ένα σχέδιο πυκνογραμμένο, οργανικά ενταγμένο στο χρώμα. Πλάθει χυμώδεις, ευφρόσυνες εικόνες, χάρη στον εντελώς απενοχοποιημένο τρόπο που χαρακτηρίζει συνολικά την έκφρασή της στην τέχνη.

Η Θέτις σε αντίσταση, 100×50 εκ., ακρυλικά

«Με τη ζωγραφική μου θέλω να μοιραστώ την ομορφιά, τη χαρά, ακόμη και την παρηγοριά που βρίσκω σε καθημερινά πράγματα της ζωής. Και επειδή όλα αυτά αναδύονται μέσα μας, είναι τα συναισθήματά μας που γίνονται ταξίδι στον εαυτό μας, θα ήθελα να σας προσκαλέσω να συναντήσετε το εξαιρετικό ακόμη και σε σχήματα συνηθισμένα, βγαλμένα από την καθημερινότητα. Θα νιώσω πλήρης αν μπορώ να πάρω τον θεατή μαζί μου σε αυτό το ταξίδι», αναφέρει η ίδια.

Οι σαρδέλες του Πτολεμαίου στη δίνη της θάλασσας, 160×140 εκ., ακρυλικά

Με μια επιτυχημένη πορεία στον κόσμο των επιχειρήσεων, τα τελευταία χρόνια η Κάτια Νάγκελ άφησε τις πολυεθνικές για να ριχτεί απρόσκοπτα στο – χωρίς τέλος – ταξίδι της ζωγραφικής. Στο Αιγαίο οφείλει την αγάπη της για τη θάλασσα κι αυτό απλόχερα της παρέχει κοσμαγάπητα θέματα που μοιράζεται στην ιστοσελίδα της, εδώ.

Τριλογία 1, «Cosmos Fire» 40×30 εκ., ακρυλικά

Η έκθεση της Κάτια Νάγκελ, με τίτλο «Arts Aegeo», φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, έως τις 28 Μαΐου. Εγκαινιάζεται το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 20:00.

Τα κόκκινα μπαρμπούνια του Πτολεμαίου (τρίπτυχο,  40×60 εκ. το καθένα, ακρυλικά)

Κεντρική φωτ.: Κάτια Νάγκελ, «Μέδουδα Κασσιόπη 1», 160×120 εκ., ακρυλικά

Γιώργος Μυλωνάς

ΠΗΓΗ

 

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα