ΕΣΠΑ – Αργολίδα: 5-0

Για να μη νομίζετε ότι η χώρα μας είναι πολύ μπροστά ως προς το ΕΣΠΑ σε σχέση με την πονεμένη μας Αργολίδα αρκεί να σας αναφέρω τα κάτωθι. Το ΕΣΠΑ χωρίζεται χρονικά σε προγραμματικές περιόδους. Δηλαδή ένα ΕΣΠΑ διαρκεί κάθε φορά επτά χρόνια και μετά όταν τελειώνει εκκινεί το επόμενο (π.χ. ΕΣΠΑ 2014-2020, 2021-2027 κλπ). Ορίζεται δε εξαρχής συγκεκριμένος προϋπολογισμός ανά κατηγορία έργων. Ενδεικτικά βλέπουμε το αρχείο που είχα ανεβάσει και σε προηγούμενο άρθρο (επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως):

https://www.espa.gr/el/Documents/2127/Parousiasi_neou_ESPA_21-27.pdf

Μάλιστα. Συνεχίζουμε.

Η χώρα μας είναι διαχρονικά καθυστερημένη κατά 3 ολόκληρα χρόνια. Δηλαδή όταν π.χ. ξεκινάει ένα καινούριο ΕΣΠΑ, ας πούμε το τωρινό του 2021-2027, τα δύο πρώτα χρόνια παίρνουμε παράταση ως προς το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, ως παντοτινοί βραδυπορούντες. Τον τρίτο χρόνο, ήτοι το 2023, είναι το έτος γέφυρα, όπου όσα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί περνάνε στο επόμενο ΕΣΠΑ, για να μη μείνουν κυριολεκτικά στον αέρα. Και άρα μόλις τον τέταρτο χρόνο ξεκινάμε, δηλαδή φέτος, το 2024.

Ουάου!

Αυτό συμβαίνει όσο με θυμάμαι, δηλαδή τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια (παλαιότερα είμασταν χειρότεροι). Απ’ ότι δε καταλαβαίνετε κάθε φορά χάνουμε ένα σημαντικό ποσοστό Ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο πολύ απλά δεν προλαβαίνουμε ν’ απορροφήσουμε, καθώς κωλυσιεργούμε χαρακτηριστικά. Τουλάχιστον όμως σε εθνικό επίπεδο κάτι κάνουμε στο τέλος (δεν θα γινόταν κι αλλιώς άλλωστε) έστω και λειψό, εδώ τι; Τι κάνουμε;

Μάλλον πάμε για φραπεδόγαλα..

_ _ _

Ας μιλήσουμε όμως λίγο σοβαρά και για τον τόπο μας. Από το λίγο που ασχολούμαι με τα τοπικά, ως μικροαστός ξενομερίτης άνευ σογιών (λέξη της καθομιλουμένης που γράφει όμως) και εκτός κλικών (ποιος είσαι μεγάλε; είναι αυτό που λέμε εγώ κι ο πόνος μου), έχω παρατηρήσει τα εξής.

Στο νομό μας, οι αρμόδιοι (ο Θεός να τους κάνει), δηλαδή οι 4 Δήμοι μας και η Αντιπεριφέρειά μας, ασχολούνται κυρίως με έργα μπαλώματα προς μη κατάρρευση του Αργολιδαίικου σύμπαντος (κάτσε κατ’ απ’ τη μπάρα), έργα αναπλάσεων καθώς αυτά πουλάνε και κάποια σοβαρά έργα δικτύων, ως επί το πλείστον άρδευσης (τώρα βέβαια ποιοτικά τι νερό στέλνουμε, ο Θεός κι η ψυχή μας).

Από την άλλη, απουσιάζουν σχεδόν παντελώς τα σοβαρά έργα μεγάλης κλίμακας πέριξ των υποδομών, όπως:

α) Διυλιστήριο πόσιμου νερού για να πιούμε επιτέλους νεράκι βρε αδελφέ και να σταματήσουμε τις κοροϊδίες.

β) Βιολογικοί καθαρισμοί τριτοβάθμιας επεξεργασίας, με επαύξηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων ώστε να λαμβάνουν όντως, επαναλαμβάνω όντως επαρκώς τα λύματα από τις βιομηχανίες και την έξαρση του τουρισμού και να συνδράμουν και αρδευτικό νερό.

γ) Μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών που θα έλυναν το ενεργειακό πρόβλημα πληθώρας δημοσίων υποδομών κλπ κλπ.

Ξέρετε γιατί;

Γιατί πολύ απλά αυτά τα έργα απαιτούν σοβαρή παρουσία, μακροχρόνιο σχεδιασμό, μελετητικά και γραφειοκρατικά, καθώς και επίπονη εκτέλεση. Θα μου πείτε τι μας λες τώρα; Πέρασε ο Ολυμπιακός στα ημιτελικά του Conference League; Αυτό έχει σημασία. Θα φάμε το σουβλάκι μας; Θα πιούμε το καφεδάκι μας; Θ’ απλώσουμε την αρίδα μας στην παραλία; Ποιος χέστηκε για υποδομές;

Προχωράμε.

Επίσης έχω παρατηρήσει ότι οι Δήμοι μας δουλεύουν κυρίως με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Λάθος; Όχι βέβαια. Αλλά πως να το πω; Ας πάνε και μέχρι την Αθήνα. Δεν πέφτει τόσο μακρυά. Κι εγώ θυμάμαι όταν είχα πρωτοέρθει στην περιοχή πέταγα για πλάκα στην Αθήνα, μια φορά την εβδομάδα. Οκτώ χρόνια μετά, πρέπει να πάω μέχρι τη Δαλαμανάρα και το σκέφτομαι πολύ. Οπότε τους καταλαβαίνω.

Όμως πρέπει αδέλφια Δημαρχαίοι (Άργους, Ναυπλίου, Επιδαύρου, Ερμιονίδας), πρέπει να διαβείτε τον Ισθμό, να υπερβείτε τον εαυτό σας. Πιστέψτε με είναι δύσκολο για όλους μας, παλέψτε το όμως.

Εμπρός λοιπόν για το ΕΣΠΑ αδέλφια, για το ΕΣΠΑ.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Κουβαράς

Υ.Γ.1 Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το πως οι Δημαρχαίοι μας μπορούν να κάνουν πράξη σημαντικά περιβαλλοντικά έργα που θα αλλάξουν το ανάγλυφο του τόπου μας, της Αργολίδας. Αμήν και πότε.

Υ.Γ.2 Απ’ ότι δε καταλάβατε αγαπητοί μου Αργολιδείς Δημαρχαίοι το νέο ΕΣΠΑ κατ’ ουσίαν μόλις ξεκίνησε (παρότι διανύουμε αισίως τον τέταρτό του χρόνο.. αυτά είναι). Οπότε ντράγκα ντρούγκα, ντραγκά ντρούγκα.. πάρτε μπρος.

Υ.Γ.3 Ο σημερινός τίτλος του άρθρου, μου ’ρθε απ’ το αξέχαστο τηλεοπτικό σήριαλ των 70s, Χαβάη 5-0. Νόμιζα ότι είχε και φοβερή μουσική, αλλά τελικά μου αρέσει περισσότερο του Miami Vice (ελληνιστί· Μαϊάμι βάις), άλλος τηλεοπτικός ογκόλιθος της εποχής των 80s. Αυτά και καλούς καφέδες σήμερα.

 

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα