Νίψον Ανομήματα: Ας είμαστε ρεαλιστές…

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τις καταργήσεις δομών δικαιοσύνης έτσι όπως αυτές περιγράφονται στο νέο δικαστικό χάρτη.

Δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια και στην Πελοπόννησο εκφράζουν την αντίθεσή τους, συντάσσουν και ψηφίζουν ομόφωνα ψηφίσματα αντίθεσης και διαμαρτυρίας, αποστέλλουν επιστολές στα αρμόδια γραφεία και επιχειρηματολογούν για την αντίθεσή τους.
Που καταλήγουν όμως αυτά τα ψηφίσματα και αυτές οι επιστολές; Ας είμαστε ρεαλιστές! 
Οι δήμαρχοι είναι οι πρώτοι υποδοχείς των αναφορών, αντιδράσεων, αιτημάτων των πολιτών όμως, είναι ο τελευταίος στην βαθμίδα της διοίκησης. Γι αυτές τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τα σχέδια έχουν καταρτιστεί και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί ή είναι στο τελικό στάδιο λήψης σε γραφεία και αίθουσες, σε συσκέψεις απο τις οποίες οι κύριοι δήμαρχοι απουσιάζουν. Και απουσιάζουν διότι δεν είναι προσκεκλημένοι, δεν είναι συνομιλητές! Κι ας είναι εκείνοι που θα υποδεχτούν σαν άλλοι κυματοθραύστες τις συνέπειες, εκείνοι που πρέπει άμεσα να «απολογηθούν» στους πολίτες.
Έχω γράψει και παλαιότερα και παραμένω σταθερή σε αυτήν την θέση πως ,αυτά τα ψηφίσματα καταλήγουν σε κάποιον κάλαθο αχρήστων κι αν όχι, σε κάποια στίβα με χαρτούρα που χάνεται στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών και των ειλημμένων αποφάσεων.
Σε τι χρησιμεύουν; Στο να πουν, μην γελιέται κανείς, οι δήμαρχοι, τα συμβούλια, οι φορείς πως προσπάθησαν! Πως εξέφρασαν την αντίθεσή τους! Πως προσπάθησαν να εμποδίσουν!
Ποιός πιστεύει αυτές τις τοποθετήσεις είναι μια διαφορετική συζήτηση! Είδαμε ακόμα και κυβερνητικούς βουλευτές, τον κ.Γιάννη Ανδριανό να συναντάται με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και να αιτείται αλλαγές, να μεταφέρει τα αιτήματα της περιφέρειας του. Έτσι έπρεπε να κάνει!  Στο Ναύπλιο χθες έγινε ακόμα και συμβολικός αποκλεισμός των δικαστηρίων ενώ ο δικηγορικός σύλλογος έχει αποφασίσει αποχή απο τα καθήκοντά του. 
Σε άλλους νομούς οι κυβερνητικοί Βουλευτές δεν έπραξαν τίποτα αν και θα έλεγε κανείς πως αυτή η στάση είναι περισσότερο ειλικρινής. Διότι το σχέδιο υπό διαβούλευση είναι κατά 99% και το σχέδιο που θα υλοποιηθεί.
Μπορούσαν νωρίτερα οι Βουλευτές να παρέμβουν; Μπορούσαν οι δήμαρχοι να κινητοποιηθούν και να εισακουστούν;

Από την στιγμή που δεν είναι συνομιλητές, εύκολα θα έλεγε κανείς πως όχι, δεν μπορούσαν. Οι ρομαντικοί θα έλεγαν πως καμία μάχη δεν είναι χαμένη παρά μόνο εκείνη που δεν δόθηκε!

Καλή για πολιτική τοποθέτηση όχι όμως ουσιαστική αφού η σημασία των μαχών είναι η νίκη και όχι η προσπάθεια της νίκης. 
Ο νέος δικαστικός χάρτης εν κατακλείδι, είναι διαμορφωμένος.
Και απλά οι κοινωνίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αργά ή γρήγορα. Με αγανάκτηση ή όχι.
Αν η Δικαιοσύνη επιταχυνθεί, μιας και ένας εκ των σκοπών της μεταρρύθμισης είναι αυτός, θα φανεί στην πορεία. Το βέβαιο είναι πως η σημερινή εικόνα πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει. Μένει να δούμε εάν θα μπει θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα