Δήλωση του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ για την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές

Με αίσθημα ευθύνης ανταποκρινόμενος  στην τιμητική  πρόταση που  μου, έγινε από την  ηγεσία της Ενωτικής πρωτοβουλίας του  ΜέΡΑ25 και της  Ανατρεπτικής Οικολογικής Αριστεράς αποδέχθηκα   να είμαι  υποψήφιος ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της  9ης Ιουνίου 2024 με το  συμμαχικό ψηφοδέλτιο,

«Ενωτική πρωτοβουλία, ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά» που  συνενώνει τις δυνάμεις του ΜέΡΑ25 ,της Λαϊκής Ενότητας- Ανυπότακτης  Αριστεράς, της Ανταγωνιστικής Αριστεράς, πολιτών  από τον οικολογικό χώρο  και πολλούς  ανένταχτους Αριστερούς  αγωνιστές .

Γιατί εμείς που συγκροτούμε την  Συνεργασία «Ενωτική πρωτοβουλία, ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά» και θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε  τον αγώνα  για να ανθίσει μια νέα ελπίδα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το αποδείξαμε και πολύ πρόσφατα στις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και το  κουρέλιασμα του Συντάγματος  Στους αγώνες αυτούς οι  νεολαίοι που συμμετέχουν στην Ενωτική Πρωτοβουλία είχαν  πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γιατί  μας γνωρίζετε ότι είμαστε και ανιδιοτελείς και Ανυπότακτοι Αριστεροί  που υπηρετούμε αρχές και αξίες και όχι θέσεις και αξιώματα.

 Η συνεπής, ανιδιοτελής και ανυπότακτη  στάση και δράση μας στους κοινωνικούς αγώνες  και σε όποιο θεσμό μας-με,τιμήσατε είναι εγγύηση και για την στάση  μας  και  στην   Ευρωβουλή.

Γιατί όλες οι δυνάμεις που συγκροτούμε την Ενωτική Πρωτοβουλία  υποστηρίζουμε με συνέπεια το δίκιο του χιλιοβασανισμένου Παλαιστινιακού λαού  και τονίζουμε ότι στη Μέση Ανατολή δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Ο μόνος τρόπος για να ζήσει η Μέση Ανατολή με σταθερότητα και ειρήνη είναι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις εστίες τους .

Γιατί σήμερα που τα τύμπανα ενός γενικευμένου πολέμου γίνονται και πιο απειλητικά και είναι πιο  κοντά μας, εμείς επιλέγουμε να έχουμε προμετωπίδα το σήμα της Ειρήνης στην Ενωτική μας πρωτοβουλία. Γιατί  γνωρίζουμε καλά ότι η  πλήρης πρόσδεση της ΕΕ στην αμερικανονατοϊκή στρατηγική είναι ολέθρια για τους λαούς   διότι οδηγεί στην στήριξη και στην εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Από την Ουκρανία ως την Παλαιστίνη, και την Ερυθρά θάλασσα .  Συνεπώς είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά η απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς  και τον Νατοϊκό κλοιό, για να μην   μετατραπεί η χώρα μας  σε προκεχωρημένο “φυλάκιο” της αμερικανό-ισραηλινής στρατιωτικής μηχανής.

Γιατί θεωρούμε προτεραιότητα τον αγώνα ενάντια στην στρατικοποίηση της Ευρώπης.

Ενωτική   Πρωτοβουλία, γιατί κόντρα στην πολυδιάσπαση της Αριστεράς όλοι εμείς επιλέξαμε  να συμβάλουμε   να γίνουν τα πρώτα βήματα της ενότητας της Αριστεράς. Διότι στην ενότητα βρίσκεται η δύναμη.

Συνεργασία με το ΜέΡΑ 25 όχι μόνο για την συνολική ριζοσπαστική και ανυπότακτη στάση του, όχι μόνο για τα όσα έγραψε ο Σόιμπλε στα απομνημονεύματα του εναντίον  του συνυποψήφιου  και Γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά  και  γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο  πρώτος και  μέχρι τώρα μόνος πολιτικός που του απαγορεύτηκε η είσοδος και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη Γερμανία επειδή αγωνίζεται για την ειρήνευση στην Παλαιστίνη και το δίκιο του χίλιο-βασανισμένου Παλαιστινιακού  λαού αλλά και γιατί είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς και ο  μόνος στην Ελλάδα  που  αγωνίζεται  για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ανατρεπτική, Οικολογική Αριστερά

Γιατί αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μεταρρυθμίζεται αλλά ανατρέπεται. Έχουμε τη θέληση  και φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε για να ανατραπούν  οι αρνητικοί πολιτικοί και κοινωνικοί  συσχετισμοί  και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχουμε τη θέληση  να  αγωνιστούμε να σταματήσουμε  αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία βαδίζει σε σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια, με τον κίνδυνο του φασισμού και του πολέμου  να είναι προ των πυλών. Συνεπώς  η υπεράσπιση  της ειρήνης, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και των δικαιωμάτων των εργαζομένων  που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε απλή ανάμνηση  είναι για εμάς πρώτιστη προτεραιότητα.

Γιατί αναγνωρίζουμε ότι η κλιματική κρίση και η αδηφάγα λεηλασία της φύσης για τα κέρδη των ολιγαρχών είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Συνεπώς η σύγχρονη Ριζοσπαστική Αριστερά δεν νοείται αν δεν θέτει σε προτεραιότητα τον αγώνα για την προστασία του Περιβάλλοντος .

Γιατί το όραμα μας είναι   η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο  και της φύσης από τον άνθρωπο. Γιατί  παλεύουμε για το δίκιο της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, για  και το δίκιο  των πολλών, για την Ειρήνη,  για την  αξιοπρέπεια, και την κοινωνική δικαιοσύνη .Γιατί επιμένουμε ότι αυτός ο παλιός κόσμος της εκμετάλλευσης, των ανισοτήτων των πολέμων και των καταστροφών  και πρέπει και μπορεί να αλλάξει με έναν νέο Σοσιαλισμό με  Δημοκρατία Ελευθερία και Αυτοδιαχείριση, με την πάλη, τους αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας και τα κινήματα. Γιατί απέναντι σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου εμείς οραματιζόμαστε αγωνιζόμαστε για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές πολιτείες της Ευρώπης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια. Γιατί ποτέ δεν θα χαρίσουμε την έννοια, την ιστορία, τους μεγάλους αγώνες της Αριστεράς σε όσους την δαιμονοποιούν ή σε όσους την ευτέλισαν.

 Έχουμε τη θέληση δώστε μας τη δύναμη να σας την επιστρέψουμε πολλαπλάσια.

Γιατί  πρέπει να συνεχιστεί   στην Ευρωβουλή  το έργο  και οι   αγώνες   πρώτα από όλα και όλους του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου αλλά και  του Αλέκου Αλαβάνου, του Κρίτωνα Αρσένη, της Σοφίας Σακοράφα  και του Νίκου Χουντή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

Ο πρώην Βουλευτής  και Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου  Θανάσης Πετράκος, είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το συμμαχικό ψηφοδέλτιο

Της Ενωτικής  πρωτοβουλίας, ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Γεννήθηκε στην Κορώνη Μεσσηνίας το 1954 από γονείς αγρότες. Σπούδασε Μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, στις καταλήψεις της Νομικής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ανέπτυξε έντονη πολιτική, κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική δραστηριότητα στο φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης, μέσα από τις γραμμές του Συλλόγου Μεσσηνίων Φοιτητών του οποίου υπήρξε μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρός του.

Εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικός σε φροντιστήρια μέχρι το 1993. Το 1993 διορίστηκε ως καθηγητής Μαθηματικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είναι παντρεμένος με την γεωπόνο Γωγώ Καραγεώργη και έχουν δυο  παιδιά και δύο εγγόνια.

Ασχολήθηκε ενεργά για πάνω από 30 χρόνια με την Αυτοδιοίκηση .Ήταν υποψήφιος νομάρχης με το συνδυασμό «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» στις εκλογές του 1994, 1998, 2002 και 2006. Όλο αυτό το διάστημα ως εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία», ανέπτυξε πλούσια δράση για τα προβλήματα της Μεσσηνίας. Ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις Περιφερειακές εκλογές του 2010 με το συνδυασμό «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» και εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου . Παραιτήθηκε από  Περιφερειακός Σύμβουλος το Σεπτέμβρη  του  2012 λίγους μήνες μετά την εκλογή του ως βουλευτής .

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2012 και ξανά τον Ιούνιο του 2012. Κατά την θητεία του από το 2012 έως τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν υπεύθυνος του Τομέα της Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και συμμετείχε επίσης στους  τομείς Αγροτικής Πολιτικής και Υποδομών. Επιπλέον ήταν  μέλος της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.

Επανεξελέγη πρώτος σε  σταυρούς Βουλευτής  Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ήταν κοινοβουλευτικός  εκπρόσωπος του  ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Ιούλιο του 2015  και μέλος της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ,της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών. Παραιτήθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου μετά την ψήφιση του 3ου  μνημονίου το  οποίο καταψήφισε και αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια προχώρησε  μαζί με τους άλλους 31  βουλευτές που καταψήφισαν το 3ο μνημόνιο στην ίδρυση της Λαϊκής  Ενότητας και είναι μέλος του Πολιτικού της Συμβουλίου.  Ήταν υποψήφιος  βουλευτής με τη Λαϊκή Νεότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και του 2019   .

Το 2019 ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” και εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου .Από 1/1/2020 -31/12/2023   στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  μαζί  με τον Δημοσθένη Δρούγκα ανέπτυξαν πολύ μεγάλη δράση για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών .

Στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2023 ήταν υποψήφιος βουλευτής  με το συμμαχικό ψηφοδέλτιο “ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη” στην   Εκλογική Περιφέρεια Β1 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα