“Η πρόληψη των πυρκαγιών, είναι εθνική υποθεση” διαμηνύει ο Πρωθυπουργός

Στα εκατοντάδες περιστατικά πυρκαγιών που καταγράφονται ήδη, στην πρόληψη και στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση τους αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κυριακάτικη ανασκόπηση του κάνοντας λόγο για “εθνική υπόθεση “.

” αν και βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του Απριλίου, δυστυχώς ξεκίνησε ο “χορός” των πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Υπήρξε δωδεκάωρο με 121 ενάρξεις πυρκαγιών που όμως αντιμετωπίστηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία με το καινούργιο δόγμα προσβολής των δασικών πυρκαγιών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, αιτία φαίνεται πως ήταν ο εμπρησμός από αμέλεια, έγιναν συλλήψεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα. Το θέμα όμως είναι ότι η αμέλεια προκαλεί τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα με τον εμπρησμό από πρόθεση. Γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους αγρότες και όσους ασχολούνται με τη γη αυτό το διάστημα. Οι δε πυρκαγιές στην Ιεράπετρα και στα Πιέρια όρη σε υψόμετρο 1800 μέτρα Απρίλη μήνα αντιμετωπίστηκαν σε 1 και 3 μέρες αντίστοιχα, αλλά έδειξαν πόσο δύσκολη θα είναι η φετινή αντιπυρική περίοδος και ότι απαιτείται η βοήθεια από όλη την κοινωνία ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Λίγα λόγια για το τι έχουμε κάνει εμείς: οι αρμόδιοι φορείς Πολιτικής Προστασίας έχουν από φέτος στη διάθεσή τους πρόσθετα εργαλεία, πόρους και πρωτόκολλα συνεργασίας. Πλέον, σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς επιχειρούν υποχρεωτικά, μαζί με τους πυροσβέστες, ο κατά τόπους δασάρχης και η δασική υπηρεσία, ενημερώνονται από το σύστημα engage άμεσα οι δήμοι και συμμετέχουν με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες, υποχρεωτικά ενημερώνονται πρώτοι από όλους οι εθελοντές μας, τα εναέρια μέσα μας απογειώνονται σε πρώτο χρόνο και όχι αφού ελεγχθεί από τα επίγεια το μέγεθος της πυρκαγιάς.

Προσλάβαμε άλλους 700 δασοπυροσβέστες φέτος και αυξήσαμε τις αερομεταφερόμενες μονάδες μας των «δασοκομάντος» από 6 σε 16 σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας. Έτσι πιο πολλοί μάχιμοι πυροσβέστες ρίχνονται πιο άμεσα στη μάχη με τις φλόγες.

Παράλληλα, έχουμε επενδύσει στην Πρόληψη. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση με νόμο του κράτους μπαίνουν μέσα στο δάσος και κάνουν ζώνες πυροπροστασίας ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ δεξιά και αριστερά από τα καλώδιά τους. Με το πρόγραμμα Αντινέρο 3 δημιουργούνται ζώνες πυροπροστασίας στα πιο ευαίσθητα δάση μας και καθαρίζονται μονοπάτια και δρόμοι μέσα στο δάσος. Τα στρατόπεδά μας φέτος θα έχουν 100 μέτρα διάμετρο αντιπυρικής ζώνης γύρω τους και μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα θα δηλώνουν οι πολίτες στους δήμους τα οικόπεδα τους που έχουν καθαρίσει. Τέλος, για τους λίγους ασυνείδητους που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολλών, πλέον η πυρκαγιά εξ αμέλειας που οδηγεί σε απώλεια ζωής ή οικολογική καταστροφή είναι κακούργημα και τιμωρείται με 10 χρόνια κάθειρξη και €200.000 πρόστιμο. Η πυροσβεστική, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος θα είναι όλοι στην πρώτη γραμμή της μάχης αλλά έχουν ανάγκη τη βοήθειά σας. Αυτή είναι μια εθνική προσπάθεια που μας αφορά όλους. Για να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες, το περιβάλλον αλλά τελικά την ίδια μας την πατρίδα.”

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα