Εκδήλωση για την Κατίνα Παξινού από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους

Το Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Άργους και το Φιλολογικό Τμήμα διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: “Το Άργος τιμά την Κατίνα Παξινού”, σήμερα Σάββατο 6 Απριλίου, στις 7μμ, στην αίθουσα “Μ. Αλέξανδρος”.

Εκδήλωση για την Κατίνα Παξινού στο Άργος

Το Λύκειον των Ελληνίδων ως κατεξοχήν φορέας που προάγει τον πολιτισμό αποδίδει φόρο τιμής στη σπουδαία ηθοποιό με καταγωγή από το Άργος.

Η Κατίνα Κωνσταντοπούλου-Παξινού (Πειραιάς, 17 Δεκεμβρίου 1900-Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 1973) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, κόρη μεγαλοαστικής οικογένειας, και συγκεκριμένα του αλευροβιομήχανου Βασίλη Κωνσταντόπουλου και της Ελένης Μαλανδρίνου, κυρίως δραματικού ρεπερτορίου. Έχει βραβευτεί το 1944 με Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία Για ποιον χτυπά η καμπάνα.

Το 1931 συνεργάστηκε με τον κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη με τον οποίο εισχώρησε στον συνεταιρικό θίασο του Αλέξη Μινωτή, τον οποίο και παντρεύτηκε και μαζί του συνεργάστηκε αποδοτικά από το 1932 μέχρι το 1940, χρονιά που έγινε μόνιμο μέλος του Εθνικού Θεάτρου.

Στις 19 Ιουνίου 1955 πρωταγωνίστησε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στην παράσταση Εκάβη του Ευριπίδη (σε σκηνοθεσία Μινωτή), εγκαινιάζοντας επίσημα το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Τα επόμενα χρόνια, η Παξινού συνδέθηκε με το Φεστιβάλ ως μια από τις σημαντικότερες μορφές του.

Το καλοκαίρι του 1972 η Κατίνα Παξινού εμφανίζεται, για τελευταία φορά, στο θέατρο της Επιδαύρου, όχι ως ηθοποιός, πράγμα που δεν εμπόδισε το κοινό να υποκλιθεί χειροκροτώντας όρθιο την μεγάλη ιέρεια της Τέχνης, η οποία έφυγε από καρκίνο, στις 22 Φεβρουαρίου 1973.

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα