13 °C Argos, GR
26 Φεβρουαρίου 2024

Παναγιώτης Μπούρης: Ναι στην ακρίβεια όχι στη μείωση του εισοδήματος

Την ακρίβεια δεν τη προξενούν ούτε οι επιχειρήσεις, εγχώριες ή πολυεθνικές, ούτε οι κερδοσκόποι, ούτε οι καταστροφές ούτε οι πόλεμοι και ούτε οι ασθένειες. Την ακρίβεια προξενεί μόνο ο πληθωρισμός, δηλαδή η υπερβολική ποσότητα του χρήματος πού κυκλοφορεί στην αγορά.

Η χώρα έχει πληθωρισμό, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης, δηλαδή πολλά ευρώ κυνηγάνε σχετικά λιγότερα αγαθά με τις τιμές των αγαθών να παίρνουν την ανιούσα.

Ο πληθωρισμός είναι καθαρά ένα χρηματικό φαινόμενο και όπου έχει εμφανισθεί και τώρα και στο παρελθόν πάντοτε είναι κατόπιν μίας μεγάλης αύξησης της ποσότητας του κυκλοφορούντος χρήματος. Αν τα αγαθά αγοράζουν τα αγαθά και δεν υπάρχει χρήμα δεν υπάρχει και πληθωρισμός.

Στην παρούσα φάση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτω από τη πίεση των Κυβερνήσεων των μελών της Ένωσης, έκανε μία γενναία αύξηση της ποσότητας του χρήματος. Ο λόγος ήταν η αντιμετώπισης του κορονοϊού και του αυξημένου ενεργειακού κόστους εξ αιτίας του πολέμου. Και κάπως έτσι φτάσαμε να είμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια.

Ο πληθωρισμός δημιουργεί ακρίβεια και οι τιμές αυξάνονται συνεχώς μέχρι να περιορισθεί το ποσό τού χρήματος στην αγορά. Η αύξηση των τιμών μειώνει την αγοραστική αξία του χρήματος και αναγκάζει τα νοικοκυριά να καταβάλουν μεγαλύτερο ποσό χρήματος, για το ίδιο καλάθι αγαθών, κάθε φορά που πάνε στην αγορά. Το ποσό τού χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά το ελέγχει η Κεντρική τράπεζα της Ένωσης.

Για να ελέγξει το πληθωρισμό ή την ακρίβεια, απαιτείται όπως η Κεντρική τράπεζα περιορίσει τη ποσότητα του χρήματος. Αυτό προσπαθεί να κάνει με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών για ένα χρόνο τώρα. Μια μεγάλη αύξηση τού εν λόγω επιτοκίου θα εξαφανίσει σε πολύ μικρό χρόνο την ακρίβεια αλλά θα φέρει ανεργία, κάτι πού είναι χειρότερο του πληθωρισμού.

Προς αποφυγήν της ανεργίας οι αυξήσεις του επιτοκίου από την τράπεζα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι σε βαθμό τέτοιο πού δεν επηρεάζουν την απασχόληση τού εργατικού δυναμικού. Όπως γίνεται κατανοητό η διαδικασία αντιμετώπισης του πληθωρισμού είναι χρονοβόρα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει μαγική λύση της ακρίβειας.

Υπάρχουν πολλοί πού πιστεύουν και θέλουν την κυβέρνηση να παρέμβει και να παγώσει τις τιμές. Αυτή η κίνηση από την κυβέρνηση, μπορεί προσωρινά να δείχνει ότι δουλεύει, τελικά όμως όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το δυναμώνει και ταυτόχρονα η αγορά γεμίζει από ελλείψεις πολλών αγαθών.

Οι πολίτες εδώ, όπως υποστηρίζουν τα τηλεοπτικά μέσα επικοινωνίας, επιθυμούν η κυβέρνηση να επιδοτήσει το πληθωριστικό κόστος στην αγορά τροφίμων, ενέργειας, καυσίμων και στέγης. Επίσης απαιτούν την επιδότηση φυσικών καταστροφών, φορολογικές μειώσεις και αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Αυτά θέλουν οι πολίτες και αυτά ικανοποιεί μέχρις ενός σημείου η κυβέρνηση, όπως δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Εδώ όμως πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αυτή η πολιτική αυξάνει τα εισοδήματα των καταναλωτών και κατά συνέπεια συμβάλει στη διατήρηση, και στην ενδυνάμωση της ακρίβειας.

Η σωστή πολιτική, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, απαιτεί τη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών. Οι καταναλωτές όμως θέλουν την αύξηση των εισοδημάτων και επομένως την ακρίβεια.

Στις ελεύθερες δημοκρατίες τις τιμές προσδιορίζουν η ζήτηση και η προσφορά των αγαθών στην αγορά.

Οι τιμές των αγαθών στην ανταγωνιστική αγορά δεν αυξάνονται συνεχώς επειδή οι πωλητές θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών, όπως πολλοί πιστεύουν. Αντιθέτως, οι τιμές αυξάνονται επειδή οι καταναλωτές εξακολουθούν συνεχώς να αγοράζουν τα αγαθά στον ίδιο ρυθμό στις νέες ψηλότερες τιμές όπως και στις χαμηλότερες. Με άλλα λόγια οι αυξημένες τιμές δεν αφήνουν απούλητα τα αγαθά στα ράφια των πωλητών.

Οι τιμές θα σταματήσουν την ανοδική τους πορεία όταν αρχίσουν να μένουν απούλητα στα ράφια τα αγαθά. Οι πολίτες ασκούν πίεση στη κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές πού προξενούν αρνητικές συνέπειες στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση γνωρίζει το πολιτικό κόστος, αν δεν κάνει κάτι και υποκύπτει στη πίεση των πολιτών, για το δικό της όφελος φυσικά.

Στην προκειμένη περίπτωση οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ένωσης ανάγκασαν τη Κεντρική τράπεζα να αυξήσει τη ποσότητα του χρήματος στην αγορά. Τα κοινωνικά δίκτυα σε θριαμβευτικό τόνο ανήγγειλαν τότε τα καλά νέα. Τώρα ποιος φταίει;

Παναγιώτης Μπούρης

Καθηγητής οικονομολόγος.

 

Περισσότερα Άρθρα

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΗΡΗΣ (το εργοστάσιο Μεγαλόπολης της ΔΕΗ και το συνδικαλιστικό του κίνημα)

Πληροφορηθήκαμε ότι τις προηγούμενες ημέρες πέθανε ο Νίκος Κωστήρης. Για τους περισσότερους και σίγουρα για τους νεότερους δεν σημαίνει κάτι το όνομά του. Εξάλλου ο ίδιος δεν διεκδίκησε ευρύτερο δημόσιο ρόλο. Περιορίστηκε η δράση του  στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.  Όμως, για  όσους τον γνωρίσαμε και με αφορμές που θα αναφέρουμε παρακάτω μαθαίναμε και […]

Εκδήλωση ΟΕΕ για προϋπολογισμό: Εφικτή η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Τις προκλήσεις, που παρουσιάζονται για την ελληνική οικονομία την επόμενη χρονιά, με βάση και τον προϋπολογισμό του 2023, συζήτησαν τέσσερις κορυφαίοι οικονομολόγοι, σε εκδήλωση – συζήτηση, που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ο καθηγητής και πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε τα εξής: «Σε μεσοχρόνιο ορίζοντα, τρεις απαιτείται να είναι οι προτεραιότητες της […]