fbpx
19 °C Argos, GR
29 Νοεμβρίου 2023

Δημήτρης Καμπουράκης: Άλλο τον χαζεύουν κι άλλο τον ψηφίζουν

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll έγινε από τις 21 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή ξεκίνησε ενώ είχε τελειώσει ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του Σύριζα, είχε επισυμβεί η τεράστια έκπληξη της πρώτης κάλπης, ακόμα και ο τελευταίος Έλληνας είχε μάθει πως λένε το σκυλάκι του Κασσελάκη, που πάει για γυμναστική και τι πίτσες παραγγέλνει. Και τέλειωσε ενώ ο σώγαμπρος είχε ήδη θριαμβεύσει και είχαν συστηθεί στο κοινό ο μπαμπάς του, ο θείος του, ο γυμναστής του και η γιαγιά της αδερφής του παππού του. Όσοι απάντησαν δηλαδή στην έρευνα είχαν μπουκώσει από Κασσελάκη.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι άνθρωποι που απάντησαν στους ερευνητές της Opinion Poll, είχαν παρακολουθήσει το κάψιμο της Δαδιάς, την πλημμυρική καταστροφή της Θεσσαλίας, την ανενόχλητη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν, το τραγικό συμβάν στη Λιβύη και όλα τα υπόλοιπα που μαύρισαν την αρχή του φθινοπώρου μας. Παραλλήλως βρισκόμαστε σε κανονική προεκλογική περίοδο, οπότε είναι μάλλον εύκολο η κοινωνική ανησυχία ή οργή να μετουσιωθεί σε εκλογική συμπεριφορά, έστω και διαμέσου των δήμων και των περιφερειών.

Κι όμως, η δημοσκόπηση κάθε άλλο παρά αυτά που περιμέναμε έδειξε. Πέτυχε την κυβέρνηση στις χειρότερες στιγμές της και τον Σύριζα στις επικοινωνιακά καλύτερες του, πλην η διαφορά ανάμεσα τους είναι στις 21,8 μονάδες. Ακόμα κι αν ο Σύριζα διπλασιάσει τα ποσοστά του, θα υπολείπεται της ΝΔ κατά 4,5%. Αν αθροίσουμε τα ποσοστά του δεύτερου, του τρίτου και του τέταρτου κόμματος (Σύριζα-Πασοκ-ΚΚΕ), πάλι δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πρώτο. Κατά διαβολική σύμπτωση την ισοφαρίζουν στο 39,1%.

«Όπερ;» θα ρωτήσετε. Τι να σας πω, μπορώ να διατυπώσω πολλά σχόλια και να βγάλω δεκάδες πολιτικά συμπεράσματα που αφορούν την κυβέρνηση, τον χρόνο που έχει, την αντοχή της ανοχής που απολαμβάνει, τα περιθώρια που μοιάζει να εξαντλεί και πολλά ακόμα. Δεν είναι του παρόντος σημειώματος. Αντιθέτως, είναι του παρόντος κειμένου να βγάλω ένα απλό ανθρώπινο συμπέρασμα που αφορά τον Σύριζα. Το διατυπώνω ευθαρσώς. «Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος.»

Μπορεί να χαζεύει το σκυλάκι του Στέφανου, να θαυμάζει τα γυμνασμένα μπράτσα του, να ψάχνει στο διαδίκτυο τι περιέχουν οι μπάρες δημητριακών που παραγγέλνει και να χαμογελά όταν βλέπει τον πατέρα του να κάνει δηλώσεις για την κούραση του γιου του, αλλά αυτά δεν σημαίνουν κιόλας ότι ψηφίζει Στέφανο. Ενδεχομένως, η τόση ζέση να τον δουν στην οθόνη, να αφορά την πρόθεση τους να τον πάρουν στο ψιλό. Πώς να το πω κομψά, να σημαίνει ότι δεν ψηφίζουν ούτε σκοπεύουν στο μέλλον να ψηφίσουν Στέφανο. Το αποκλείετε;

Υ.Γ. Αφού γράφτηκε αυτό το κείμενο, ήρθαν ακόμα τρεις δημοσκοπήσεις. Από την ALCO,  την Pulse και την Metron. Και οι τρεις επιβεβαίωσαν πανηγυρικά την Opinion και όλα τα συμπεράσματα του κειμένου.

ΠΗΓΗ

 

Περισσότερα Άρθρα

ΝΑΥΠΛΙΟ. ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: Στην παράταξή μας ο Σπύρος Ι. Παπαδομανωλάκης

Έχουμε την χαρά να ανακοινώσουμε την υποψηφιότητα με την παράταξή μας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Σπύρου Ι. Παπαδομανωλάκη, Ελεύθερου Επαγγελματία. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων και Επικεφαλής της παράταξης μας Δημήτρης Κωστούρος ανέφερε: «Καλωσορίζω τον Σπύρο στην παράταξη μας «ΝΑΥΠΛΙΟ.ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ», έναν άριστο επαγγελματία ο οποίος δηλώνει και αυτός παρών στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι στον […]