14 °C Argos, GR
24 Φεβρουαρίου 2024

Δημήτρης Καμπουράκης: Έτσι που πάμε, θα πάθουμε καθίζηση στον τουρισμό

Έγραψα χθες για τον πληθωρισμό της εμμονής. Που δεν στηρίζεται σε (έστω και στρεβλούς) νόμους της αγοράς ή σε πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν από αυξήσεις πρώτων υλών ή ενέργειας, αλλά πάνω σε μια εμμονή που δημιουργείται στο μυαλό των εμπλεκόμενων να κάνουν αύξηση στο προϊόν ή την υπηρεσία που έχουν στο χέρι τους πριν προλάβει να την κάνει ο επόμενος. Όμως όλο αυτό, πέραν της γενικής απομείωσης που φέρνει στα εισοδήματα των πολιτών, θα κάνει τεράστια ζημιά και σ’ έναν κρισιμότατο τομέα της ελληνική οικονομίας που λειτουργεί ως ατμομηχανή για όλα τα εισοδήματα. Στον τουρισμό.

Να με συγχωρήσουν οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, αλλά αν επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια αυτό που έγινε φέτος με τις τιμές, τότε ο τουρισμός μας θα πάθει όχι απλώς καθίζηση αλλά ανήκεστη βλάβη. Για να το γράψω όσο απλούστερα μπορώ, αυτή η μανία που υπήρχε φέτος να αυξάνουν όλοι τις τιμές δίχως όριο και έρμα, θα διώξει τους τουρίστες από τη χώρα. Θα τους στείλει σε άλλους προορισμούς όπου η σχέση υπηρεσιών και τιμής είναι πιο έντιμη.

Πώς να το δώσω να το καταλάβουν ορισμένοι; Αν ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο έχει πισίνα, νοικιάζεται για 200 ευρώ την βραδιά. Αν δεν έχει πισίνα νοικιάζεται 80 ή 100 ευρώ. Έτσι λένε οι νόμοι της αγοράς. Και ανάλογα με το βαλάντιό του, ο πελάτης διαλέγει. Όταν όμως το (δίχως πισίνα) δωμάτιο ανεβάζει την τιμή του στα 200 ευρώ, διότι τόσα παίρνει και ο διπλανός του (με την πισίνα), μακροπρόθεσμα κάνει κακό και στους δυο. Δυναμιτίζει την εμπιστοσύνη του πελάτη.

Διότι ο τουρίστας θεωρεί ότι έρχεται σε μια αγορά που προσπαθεί να τον κοροϊδέψει και να του φάει το χρήμα του, οπότε την επόμενη φορά θα επιλέξει μία άλλη που θεωρεί εντιμότερη. Και αντί να έρθει στην Ελλάδα, θα πάει στην Τουρκία, στην Κροατία ή στην Τυνησία. Καλώς ή κακώς, ο τουρισμός είναι ανταγωνιστική αγορά. Τα παραδείγματα της Μυκόνου ή της Σαντορίνης είναι μεν χαρακτηριστικά, αλλά (εκ του αποτελέσματος) διόλου διδαχτικά. Ενώ όλοι βλέπουν ότι η πελατεία τους φέτος πήρε κατρακύλα, αντί τα γύρω νησιά να ρωτήσουν τι έφταιξε για να το αποφύγουν, ανταγωνίζονται για το ποιο θα γίνει γρηγορότερα Μύκονος και Σαντορίνη. (Αύριο η συνέχεια)

ΠΗΓΗ

 

Περισσότερα Άρθρα

Ομολόγησε και προφυλακίστηκε 55χρονος για εμπρησμούς στη Ζάκυνθο

Προφυλακιστέος κρίθηκε από την εισαγγελία Ζακύνθου ο 55χρονος Ζακυνθινός ο οποίος, όπως πρώτη αποκάλυψε η ΕΡΤ, είχε συλληφθεί με αφορμή παλιότερη καταδικαστική απόφαση που εκκρεμούσε εις βάρος του, αλλά ανακρίθηκε και για σειρά πυρκαγιών σε συγκεκριμένη περιοχή του νησιού. Ο 55χρονος σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ομολόγησε ότι έβαλε τις φωτιές που ξέσπασαν το περασμένο Σάββατο […]

Τα “Μούσμουλα” παρουσιάζουν το Καρναβάλι στο Βραχάτι

  Το 6ο Καρναβάλι για το Δήμο Βέλου – Βόχας είναι γεγονός! Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 16:00  η παραλία Βραχατίου θα κατακλυστεί από εντυπωσιακά άρματα και δεκάδες καρναβαλιστές! Τα “Μούσμουλα” και η Rap Media θα είναι εκεί ! Και δεν θα θα καταγράψει μόνο! Θα μεταδώσει live την παρέλαση μέσα από το κανάλι της […]