16 °C Argos, GR
23 Φεβρουαρίου 2024

Ξεκινά η λειτουργία του Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο

Σας ενημερώνουμε ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, εντός της πρώτης εβδομάδας του τρέχοντος μηνός Αυγούστου θα ξεκινήσει η λειτουργία του Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο.

Η ακριβής ημερομηνία και λεπτομέρειες για το ωράριο θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η Διευθύντρια της ΕΦΑΑΡΓ
Άλκηστις Παπαδημητρίου
Αρχαιολόγος με Βαθμό Α’

Λίγα λόγια για το φρουριακό συγκρότημα στο Μπούρτζι:

Το φρούριο Μπούρτζι είναι μέγιστης σπουδαιότητας μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελλαδικού χώρου. Κατασκευάστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, 1471 έως 1477, από τον αρχιτέκτονα Antonio Gambello, όταν ήταν προβλεπτής του Ναυπλίου (provedittore, δηλ. διοικητής) ο Vittore Pasqualigo.

To φρούριο εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης για 350 χρόνια, στα οποία δέχτηκε αρκετές επισκευές και τροποποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Ναυπλίου.

Μετά το 1865 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του δήμιου, που έφευγε από το νησί μόνο για τις εκτελέσεις με γκιλοτίνα που λάμβαναν χώρα στο Παλαμήδι. Όταν οι εκτελέσεις σταμάτησαν, το φρούριο εγκαταλείφθηκε.

Με την δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, ο θαλασσόπυργος εκμισθώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 για τουριστική εκμετάλλευση και μετετράπη σε ξενοδοχείο που λειτούργησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960.

Αργότερα, με επιμέρους επεμβάσεις του ΕΟΤ στο μέσον της δεκαετίας του 1980 λειτούργησε ως εστιατόριο και αναψυκτήριο, έως το 1995 περίπου και στην συνέχεια παρέμεινε κλειστό.

Το φρούριο έχει κηρυχθεί ως προέχον μνημείο από το 1922, ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκε ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, το 1949. με το Β.Δ. Η διοίκηση και η διαχείρισή του ανατέθηκε στον ΕΟΤ και σήμερα έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Το έτος 2010 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την αποκατάσταση και επανάχρηση του μνημείου. Στο πλαίσιο του μνημονίου συντάχθηκε η μελέτη αποτύπωσης, στερέωσης, αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης του Φρουρίου. Σύμφωνα με την μελέτη προτάθηκε η διατήρηση του μνημείου στη μορφή που πήρε μετά από τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο το 1936-37. Η πρόταση περιελάμβανε την απόδοση του μνημείου στο κοινό, με αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων χώρων.

Το 2013 με απόφαση του ΥΠΠΟΑ το έργο «Στερέωση – Αποκατάσταση – Ανάδειξη και Επανάχρηση Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο» εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα». Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2014 και διακόπηκαν το 2015. Οι εργασίες επανεκκίνησαν το 2017 και ολοκληρώθηκαν το 2021.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Άρθρα

Ο εγκλωβισμός βγάζει το «φοβισμένο παιδί» από μέσα μας – Πώς θα περάσουμε στην «ενηλικίωση»

Της Ευθυμίας Αδαμίδου*, Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ολιστική Θεραπεύτρια Τα αιφνίδια γεγονότα όπως αυτό που ζούμε όλοι σήμερα, μπορούν να μας επηρεάσουν σε σημείο να προκληθούν μετακινήσεις και αλλαγές στον σώμα μας, στο τρόπο σκέψης και τον νου, στο συναίσθημα και στο ψυχικό επίπεδο, όπως και στον ρόλο μας σε αυτή την κοινωνία αλλά και σε […]

Επιτέλους ξύπνησε και η ΕΚΤ και τυπώνει χρήμα! «Μέσα» και η Ελλάδα

  Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα η ΕΚΤ για να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία που «γονατίζει» από την πανδημία του κορονοϊού! Η ποσοτική χαλάρωση αφορά για πρώτη φορά και την Ελλάδα, με τα ελληνικά ομόλογα να εντάσσονται στο πρόγραμμα μαμούθ. Με καθυστέρηση η ΕΚΤ πήρε το όπλο της, ανακοινώνοντας ένα […]