fbpx
17 °C Argos, GR
27 Σεπτεμβρίου 2023

Σύλλογος Αργείων “Ο ΔΑΝΑΟΣ”: «Μυκήνες, μυστικά και αινίγματα από τους ξένους περιηγητές ως τον H.Schliemann»

BIOΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κων/νος Χαρ. Τζιαμπάσης είναι αρχαιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης – ερευνητής γ΄βαθμίδας στο ερευνητικό κέντρο CISP-M του University of Naples στην έδρα της Κλασσικής Αρχαιολογίας και διδάσκει «Μεθοδολογία και τεχνική της Ανασκαφικής Έρευνας».

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και κατοικεί εδώ και 14 χρόνια στο Ναύπλιο. Σπούδασε Κλασσική Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμιο της Napoli και στην Μεσσίνα της Ιταλίας. Ειδικεύτηκε στην αρχιτεκτονική και ειδικότερα στις ελληνιστικές οχυρώσεις και στις ρωμαϊκές επαύλεις. Από το 1998 έως και το 2015 συνεργάστηκε με την Ιταλικής Αρχαιολογική Σχολής της Αθήνας για τις ανασκαφικές έρευνες στην Γόρτυνα της Κρήτης και έχει συνεργαστεί έως το 2012 με το ΥΠΠΟΑ και τις ΕΦΑ της Κρήτης για σωστικές αρχαιολογικές έρευνες στους νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού του έργου στην τοπογραφία των ελληνιστικών πόλεων στην Μεσόγειο, στις κλασσικές και ελληνιστικές οχυρώσεις του ελλαδικού χώρου και στις ρωμαϊκές επαύλεις. Έχει συνεργαστεί με κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Κύπρου για ανασκαφές στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Τουρκία την Τυνησία. Τα τελευταία χρόνια συνδιευθύνει την ανασκαφή στην Ρωμαϊκή έπαυλη του Λουτρακίου στην Κορινθία. Είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού επιστημονικών μελετών και άρθρων για το πλατύ κοινό.

Από το 2023 έχει ξεκινήσει η συνεργασία του με την «Παναρκαδική Ομοσπονδία ως ειδικός σύμβουλος σε θέματα Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στην Αρκαδία. Από το 2019 είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής των «Πολιτιστικών διαδρομών της Ευρώπης – η Ρότα των Φοινίκων και του ευρω-μεσογειακού διαλόγου». Το 2017 βραβεύτηκε για τη μελέτη του για τις «Ρωμαϊκές Επαύλεις στην περιοχή της Καμπανίας» από τον δήμο της Πομπηίας και τους «Φίλους της αρχαίας Πομπηίας». Το 2015 από το Πανεπιστήμιο της Pescara, τμήμα αρχιτεκτονικής για την «Μελέτη του για τον Ρωμαίο αρχιτέκτονα Βιτρούβιο», το 2013 με το βραβείο του δήμου Τριπόλεως για τις «Μελέτες του για την αρπαγή αρχαιοτήτων κατά την περίοδο της Κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα στην Ελλάδα».

Η ενασχόληση του με την Αργολίδα ξεκίνησε στην αρχαία αγορά του Άργους  το 2003 αλλά μόνο το 2022 διατύπωσε την υπόθεση μαζί με τον καθηγητή Daniele Castrizio για την προέλευση των δυο αγαλμάτων των «Πολεμιστών από το Riace» από το Άργος. Ο θαυμασμός και η αγάπη του για τις Μυκήνες και για τον Η.Schliemann τον έφερε την περίοδο του Covid -19, να δημοσιεύσει στα γερμανικά μαζί με τον καθηγητή και δάσκαλο του Umberto Pappalardo το ημερολόγιο του H. Schliemann για το πρώτο του ταξίδι στην Μεσόγειο και στην Ελλάδα και να ασχοληθεί με τις Μυκήνες και τους περιηγητές στην Αργολίδα.

Το θέμα της διάλεξης «Μυκήνες, μυστικά και αινίγματα από τους ξένους περιηγητές ως τον H.Schliemann», έχει σχέση με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα για τον H.Schliemann και τους περιηγητές που επισκέφτηκαν την Αργολίδα πριν τον H.Schliemann.

Είναι μια γνωριμία και αναζήτηση με το τοπίο και τους κατοίκους των Μυκηνών και της Αργολίδας άλλων ιστορικών περιόδων.

Περισσότερα Άρθρα

Γιώργος Γαβρήλος: Τέσσερα χρόνια στασιμότητας για το αρδευτικό της Αργολίδας

Πέρασαν τέσσερα χρόνια με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζονται να γίνονται οι ίδιες εξαγγελίες για το αρδευτικό ζήτημα της Αργολίδας. Οποιοσδήποτε ανατρέξει στις κυβερνητικές εξαγγελίες του 2019, για την επέκταση και αποκατάσταση του δικτύου του Ανάβαλου, θα διαπιστώσει ότι  βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Με αφορμή την ευρεία σύσκεψη στελεχών της Περιφέρειας και εκπροσώπων των […]

Κορονοϊός: Ακόμα ένας νεκρός – 91 τα θύματα

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας από κορονοϊό, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής κατέληξε ένας 47χρονος άνδρας. O άνδρας κατέληξε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και πλέον τα θύματα είναι 91. Ο 47χρονος είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ στις 8 Απριλίου με υποκείμενα νοσήματα (λέμφωμα, αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών το 2019, πνευμονολογική εμβολή). Πηγή: iefimerida.gr […]