11 °C Argos, GR
1 Μαρτίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση: Η κατασκευή της Μαρίνας με ΣΔΙΤ  είναι σε βάρος των δημοτών

Ο Δήμαρχος Ναυπλίου με προγραμματική σύμβαση, παραχωρεί στην Περιφέρεια  και αυτή σε ιδιώτη με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα)   δημοτική, λαϊκή περιουσία. Η έκταση που παραχωρείται για εκμετάλλευση (μέσω ΣΔΙΤ) είναι 115 στρέμματα όπου  θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών (μαρίνα).

Οι σχεδιασμοί για τη μαρίνα του Ναυπλίου, είναι ενταγμένοι στο συνολικό σχεδιασμό για το παραλιακό μέτωπο της πόλης Το έργο έχει ως πρώτο και κύριο στόχο τη βιωσιμότητα της επένδυσης και τη «μεγιστοποίηση των εσόδων» του επιχειρηματικού ομίλου.

Η θέση μας είναι πως θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, στο φυσικό περιβάλλον, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και κατά τη φάση κατασκευής αλλά και στη φάση της λειτουργίας. Ταυτόχρονα, τα όσα αναφέρονται στη μελέτη για «εξασφάλιση θέσεων εργασίας», ακούγονται μεν εύηχα, ωστόσο, η εμπειρία – πρόσφατη και παλιότερη – από κατασκευή αντίστοιχων έργων, δείχνει το αντίθετο. Πόσο μάλλον όταν η Μαρίνα θα λειτουργεί στη λογική του «all inclusive», όπως είναι λογικό για τον επιχειρηματικό όμιλο, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις τοπικές μικρότερες αγορές και βέβαια για τους εργαζόμενους.

Δημοσιοποιούμε μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας.

  • Για την κατασκευή του θα χρειαστεί να επιχωθούν 31 στρέμματα θάλασσας, θα χρησιμοποιηθούν 43 στρέμματα χερσαίας ζώνης και 72 στρέμματα θαλάσσιας ζώνης.
  • Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται ακόμη να  κατασκευαστούν κτιριακές εγκαταστάσεις   3000 m2,  με 4,5 m ύψος,  που θα λειτουργούν για την εξυπηρέτησης της μαρίνας και ως εμπορικό κέντρο με χρήσεις εστιατόρια, αναψυκτήρια, supermarket κ.λπ.
  • Οι σχεδιασμοί αυτοί δεν λαμβάνουν υπόψη τόσο το χαρακτήρα της πόλης του Ναυπλίου όσο και τις ανάγκες των πολιτών.
  • Η ανάπτυξη του λιμανιού για την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων, θα αποξενώσει την πόλη και τους κατοίκους από το λιμάνι και θα εξελιχθεί όπως η Ακροναυπλία με την κατασκευή των ξενοδοχείων που ουσιαστικά την κατέστρεψαν.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο δημότης του Ναυπλίου και ιδιαίτερα ο εργαζόμενος δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτό το έργο. Η πείρα μας λέει ότι αυτά που  ακούγονται για γιγάντωση του τουρισμού χωρίς όρια,το μόνο που κάνουν είναι να καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό ότι κάτι θα πάρει , στην πράξη όμως αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο λαός πληρώνει το κόστος και την συνεχώς αυξανόμενη επιβάρυνση των υποδομών  (νερό, απορρίμματα, δρόμοι, αποχέτευση κλπ).

Ζητάμε και διεκδικούμε να μη παραχωρηθεί δημοτική  λαϊκή περιουσία και να μην δαπανούνται χρήματα των πολιτών για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Θέλουμε ένα Δήμο που θα προγραμματίζει και θα εκτελεί έργα, τα οποία μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης κι ευημερίας  για τους δημότες, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και όχι με έργα για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ομίλων.

Όχι άλλες παροχές στο ιδιωτικό κεφάλαιο!

Ναύπλιο 8/4/2023

Περισσότερα Άρθρα

Στις 14-15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος – Πώς θα δοθεί και ποιοι αποκλείονται

«Στις 14 με 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στον […]

Tα ζώδια σήμερα Σάββατο 2 Μαΐου

ΚΡΙΟΣ 21/03 – 20/04 Υπάρχουν θέματα που το συντροφικό σας έτερο θέλει να μοιραστεί μαζί σας. Με την εμπειρία που έχετε μπορείτε να δώσετε λύσεις που θα ξεμπλέξουν τα πράγματα. ΤΑΥΡΟΣ 21/04 – 20/05 Είστε αποφασισμένοι μέσα σε αυτόν τον καινούργιο μήνα θα δείτε πιο καθαρά τι μπορείτε να καταφέρετε μέσα στην εργασία σας! Τα […]