13 °C Argos, GR
26 Φεβρουαρίου 2024

Δήλωση Δημήτρη Ορφανού για την οικονομική διαχείριση του Δήμου Ναυπλιέων

Τα δημοτικά τέλη είναι μία κοινωνική ανταποδοτική συμφωνία. Οι πολίτες καταβάλλουν τέλη και η δημοτική αρχή προς ανταπόδοση παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού. Τα έσοδα από τα τέλη και οι ανταποδοτικά παρεχόμενες υπηρεσίες, οφείλουν να είναι κατά το δυνατόν ισοσκελισμένα.

Ωστόσο, κατά τα δύο παρελθόντα έτη της πανδημικής κρίσης, ο Νομοθέτης έδωσε το δικαίωμα στις δημοτικές αρχές τη δυνατότητα χρησιμοποίησης εσόδων από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα για την κάλυψη άλλων αναγκών των δήμων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Επιπλέον, το 2020 ο Νομοθέτης έδωσε το δικαίωμα στην Οικονομική Επιτροπή να αποφασίζει για τη σύναψη και ανάθεση δημόσιας σύμβασης με ιδιώτες για την εκτέλεση υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, καθώς και συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.

Οι ως άνω νομοθετικές ρυθμίσεις χρησιμοποιήθηκαν υπέρ το δέον από την παρούσα δημοτική αρχή με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού. Η τραγική και φορομπηχτική αύξηση των δημοτικών τελών σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία συνεχών αυξήσεων και επιβαρύνσεων για την τοπική κοινωνία είναι δρόμος χωρίς επιστροφή για την απερχόμενη Δημοτική Αρχή Κωστούρου και δυστυχώς αντικατοπτρίζει πλήρως τη νοοτροπία που οι «άρχοντες του τόπου» διαχειρίζονται τα δημόσια οικονομικά.

Στις 15.4.2022 ο κ. Κωστούρος υπέγραψε σύμβαση ύψους 5.000.000€ για την  «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ LED ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΤΥΠΟΥ LED ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ», η οποία αφορά την εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία 7.888 τεμαχίων νέων υπερσύγχρονων φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED, ενέργεια που, κατά δήλωση του ίδιου του Δημάρχου, προσφέρει «εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας ύψους άνω του 60%». Δηλαδή, κατά ομολογία Κωστούρου οι δαπάνες φωτισμού -και άρα τα σχετικά δημοτικά τέλη- πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 60% ή έστω να μην αυξηθούν(!!). Ο παραλογισμός και ο ερασιτεχνισμός σε όλο τους το μεγαλείο.

Πλέον όλων αυτών, ο Δήμος μας στερείται ακόμα και σήμερα, 5 Απριλίου 2023, εγκεκριμένου Προϋπολογισμού για το έτος 2023 (!) λόγω της αυταπόδεικτης αδυναμίας και ανικανότητας των δημοτικών αρχόντων να εκπονήσουν ένα ρεαλιστικό οικονομικό πλάνο για τη βιωσιμότητα του Δήμου μας. Από τα τέλη Ιανουαρίου είχαμε προειδοποιήσει για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού και τα όσα βιώνουμε σήμερα. Τότε ο Δήμαρχος αποπειράθηκε (ανεπιτυχώς, ως συνήθως) να απαντήσει ειρωνικά στην ανακοίνωση μας.

Ευτυχώς, όλη αυτή η φαιδρή κατάσταση έχει ημερομηνία λήξης. Από την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής, όλοι οι δημότες θα αντιληφθούν τι σημαίνει «διαχείριση δημοσίου χρήματος με λογοδοσία και δημόσιο έλεγχο», τι σημαίνει «ανάθεση δημοσίων συμβάσεων με κριτήρια ανταγωνιστικότητας» και όχι «απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς» και «υπεργολαβικά συμφωνητικά σε φίλο μας». Όλοι θα αντιληφθούν τι σημαίνει ότι ο Δήμος Ναυπλιέων ανήκει στους δημότες και όχι σε μια κλίκα ημεδαπών και αλλοδαπών.

Έως τότε, ετοιμαστείτε γιατί «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

 

Περισσότερα Άρθρα

Μετάλλαξη κορονοϊού: Έκτακτα μέτρα από την Πολιτική Προστασία

Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, […]

Κρήτη: Καταγγελία ανήλικης για βιασμό απο 63χρονο.

Την καταγγελία έκανε η ανήλικη- Ο βιαστής της ήταν άτομο του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος. Πριν καλά-καλά κοπάσει ο σάλος από την αποκάλυψη ότι ένας 56χρονος ασελγούσε σε δύο αδελφές στα Χανιά, άλλη μια ανατριχιαστική υπόθεση ασέλγειας σε ανήλικη συγκλονίζει την πόλη της Κρήτης. Ως δράστης φέρεται ένας 63χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε κατ’ εξακολούθηση […]