fbpx
23 °C Argos, GR
3 Ιουνίου 2023

Η δημοσκόπηση της GPO για το Δήμο Ναυπλιέων

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΈΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟΝ Δ. ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

του Αντώνη Παπαργύρη – Διευθυντή ερευνών GPO

Η δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά Αργολίδας καταγράφει τους εκλογικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται την δεδομένη χρονική περίοδο στον Δήμο Ναυπλιέων, την δυναμική και την δημοφιλία των βασικών πολιτικών προσώπων της αυτοδιοικητικής σκηνής, αποτυπώνει τα προβλήματα και την ιεράρχηση τους από την πλευρά των πολιτών και τέλος επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το προεκλογικό αυτοδιοικητικό περιβάλλον. Οι αναγνώστες και οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το γεγονός ότι βρισκόμαστε έξι μήνες πριν την πρώτη κάλπη των δημοτικών εκλογών με πιθανές δυο βουλευτικές αναμετρήσεις να μεσολαβούν έως τότε, διάστημα που μπορεί να επιφέρει αλλαγές τόσο στην δυναμική των υποψηφίων όσο και στους πολιτικούς συσχετισμούς που ακόμη και αν υποχωρούν στην αυτοδιοικητική κάλπη συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Έχοντας λοιπόν υπόψη μας τα παραπάνω βλέπουμε ότι την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας (28 -30 Μαρτίου), οι πολίτες αναδεικνύουν τα ζητήματα της καθαριότητας σε ποσοστό 46,7% και αυτό της κατάστασης των δρόμων και των πεζοδρόμων με 39,3% ως τα σημαντικότερα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα τους και απαιτούν άμεση λύση από την  Δημοτική Αρχή. Ακολουθούν τα θέματα της ύδρευσης με 28,2% και των έργων υποδομής με 22,7%.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την συνολική παρουσία και δραστηριότητα του Δημάρχου κ. Δημήτρη Κωστούρου βρίσκεται στο 42,3% έναντι 57,7% που δηλώνουν λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι από το έως τώρα έργο του.

Στον πίνακα της δημοφιλίας των πολιτικών προσώπων που αναμένονται να είναι υποψήφιοι στις επόμενες δημοτικές εκλογές, βλέπουμε τον κ. Ορφανό να συγκεντρώνει τις θετικές απόψεις του 53,6% του εξεταζόμενου δείγματος με το νυν δήμαρχο κ. Κωστούρο να ακολουθεί με 48,9% θετικών απόψεων οι οποίες όμως υπολείπονται οριακά των αρνητικών που ανέρχονται στο 50,2%. Ακολουθεί σε δημοφιλία ο κ. Παπαδημόπουλος με 47,4%, ο κ. Γκόνης με 29,6% και ο κ. Μάκαρης με 24,6%.  Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι πέραν του Δημάρχου όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν την δεδομένη χρονική στιγμή ένα σημαντικό έλλειμμα αναγνωρισμότητας το οποίο θα πρέπει να επιλύσουν έως τις εκλογές για να μπορέσουν να καταστούν αξιόμαχοι διεκδικητές.

Η επόμενη ερώτηση που αφορά την πιθανότητα επιλογής για κάθε υποψήφιο δεν πρέπει να συγχέεται με την ερώτηση της πρόθεσης ψήφου είναι όμως εξίσου ενδιαφέρουσα και σημαντική γιατί καταγράφει τις πιθανές δεξαμενές του κάθε προσώπου καθώς και τα όρια της εκλογικής του επιρροής. Παρατηρούμε λοιπόν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν τον κ. Κωστούρο το 26,1% του δείγματος, ενώ σίγουρο για την επιλογή του δηλώνει το 19,5% υπέρ του κ. Ορφανού, το 18,1% υπέρ του κ. Παπαδημόπουλου, το 9,8% για τον κ. Μάκαρη και το 8,7% για τον κ. Γκόνη.

Όταν όμως αθροίσουμε και όσους είναι πιθανό να ψηφίσουν κάποιον παρατηρούμε την μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων στην οποία έχει πρόσβαση ο κ. Ορφανός ο οποίος εκτινάσσει τα ποσοστά του στο 52,8% ακολουθούμενος από τον κ. Κωστούρο με 52,4%. Καταλαβαίνουμε από τους παραπάνω συσχετισμούς ότι ο κ. Κωστούρος διαθέτει αυτή τη στιγμή μια πιο συμπαγή  βάση, ο κ. Ορφανός ωστόσο συγκεντρώνοντας το μικρότερο ποσοστό αρνητικών ψήφων και αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα του μπορεί να αυξήσει την εκλογική του επιρροή.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί  αποδεικνύονται και από τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου όπου ο εν ενεργεία Δήμαρχος καταγράφει ένα σαφές προβάδισμα με 30,4% έναντι 18,7% του κ. Ορφανού, 14,4% του κ. Παπαδημόπουλου, 8,5% του κ. Μάκαρη και 7% του κ. Γκόνη. Το 17,4% ωστόσο που δηλώνουν αναποφάσιστοι αθροιζόμενο με το 3,6% που προσανατολίζεται προς το λευκό/ άκυρο συγκροτούν μια αδιευκρίνιστη ζώνη της τάξης του 21%, ποσοστό ικανό να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς.

Άλλωστε και η ερώτηση του Β’ γύρου μεταξύ των δυο επικρατέστερων με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση με τον κ. Ορφανό να καταγράφει ένα μικρό προβάδισμα με 39,9% έναντι 36,9% του κ. Κωστούρου.

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Ανδρέας Πουλάς: Σύννεφα στην εξαγωγική δραστηριότητα των εσπεριδοειδών και απουσία υγειονομικών ελέγχων στους εμπλεκόμενους

Κλίμα ανησυχίας εκφράζεται από αγροτικούς φορείς και παραγωγούς του Ν. Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας, σχετικά με την πορεία των εξαγωγών πορτοκαλιών και μανταρινιών, καθώς παρατηρείται μειωμένη εξαγωγική δραστηριότητα. Υπάρχουν αναφορές για μειωμένη ζήτηση και ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, καθώς και προβλήματα στις μεταφορές λόγω του lockdown. Εφιστούμε την προσοχή στην κυβέρνηση, που οφείλει […]

Οι «κανόνες» που ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Η μεγάλη ημέρα για τα σχολεία έφτασε: Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, επιστρέφουν στις τάξεις τα παιδιά του νηπιαγωγείου και οι μαθητές του δημοτικού και των ειδικών σχολείων. Η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει με μια σειρά αυστηρών μέτρων. Συγκεκριμένα, για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα τεθούν […]