fbpx
22 °C Argos, GR
29 Μαΐου 2023

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: Εκδηλώσεις για την επέτειο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη

Τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη, με διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στις 11 και 12 Μαρτίου 2023.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του ΙΛΜΕ, την οποία αποδέχτηκε ο Δήμος Ερμιονίδας, προσκλήθηκε ο κ. Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη στην κατάμεστη ιστορική αίθουσα του Μουσείου με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923): Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και παρακαταθήκες 100 χρόνια μετά».

Το θέμα επελέγη για να τιμηθεί το ιωβηλαίο των 100 χρόνων από τη συνομολόγηση και υπογραφή της Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, που υπήρξε η ληξιαρχική πράξη θανάτου της στρατηγικής της Μεγάλης Ιδέας και σηματοδότησε την έναρξη της Εθνικής ομογενοποίησης της Ελληνικής Επικράτειας.

Η Πρόεδρος του ΙΛΜΕ, κα Τίνα Αντωνοπούλου, προλογίζοντας κατά την εκδήλωση αναφέρθηκε στη σημασία της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827, αλλά και στις σημαντικές συνθήκες μετά από αυτήν, με αναφορές στο Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας του Λονδίνου (1830) και στις δύο συνθήκες, αυτή των Σεβρών (1920) και αυτή της Λωζάννης, που σημάδεψαν με τη σημασία τους τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Ο κ. Χρήστου στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε ελληνοτουρκικής υφής ζητήματα. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική διότι η Συνθήκη ορίζει και άλλα θέματα.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στο συγκείμενο της Λωζάννης με το οποίο διευθετήθηκαν θέματα κυρίως που αναφέρονται πρώτον στον διάπλου των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, δεύτερον στην αποπληρωμή των ομολογιούχων (Γάλλων και Άγγλων) του δημόσιου οθωμανικού χρέους, τρίτον στη διατήρηση των παραχωρήσεων δημόσιων έργων και υπηρεσιών που είχαν γίνει προς ξένες εταιρείες σε όλη την οθωμανική ενδοχώρα, όπως η τελευταία ήταν πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τέλος στην επισφράγιση ότι ο χώρος της Μέσης Ανατολής είχε αποσπασθεί οριστικά και αμετάκλητα πλέον από την Οθωμανική Επικράτεια και είχε τεθεί υπό το καθεστώς της βρετανικής και γαλλικής εντολής.

Ακολούθως ο ομιλητής είπε ότι η Λωζάννη ήταν ουσιαστικά μία Συνθήκη που έβαζε τέρμα στον βίο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ έθετε τον ακρογωνιαίο λίθο για τον εδαφικό διαχωρισμό της Μέσης Ανατολής σε κράτη και προσδιόριζε τα σύνορα του νέου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε τρεις μήνες αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου 1923.

Επιπλέον η Συνθήκη ρύθμιζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη μεταγενέστερη γειτνίαση των δύο χωρών, όπως τον καθορισμό των συνόρων των δύο χωρών (πλην των Δωδεκανήσων, τα οποία προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα το 1947), το επώδυνο θέμα της ανταλλαγής πληθυσμών, καθώς και την παραμονή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Το σύνολο των διαπραγματεύσεων με τις αφετηρίες και τους πρωταγωνιστές στο πλαίσιο αυτής της Συνθήκης Ειρήνης παρουσίασε ενδελεχώς ο κ. Χρήστου με τη διάλεξη αυτή, 100 χρόνια μετά, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της συμβίωσης των δύο γειτονικών κρατών (Ελλάδας και Τουρκίας) στον μείζονα χώρο της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Μετά το πέρας της διάλεξης τέθηκαν ερωτήσεις από αρκετούς ακροατές και δόθηκαν αναλυτικές απαντήσεις από τον ομιλητή.

Τέλος η Πρόεδρος του ΙΛΜΕ αφού ευχαρίστησε τον κ. Χρήστου για την μεστή και εμπεριστατωμένη διάλεξή του, του προσέφερετην επανέκδοση του βιβλίου του Ιωάννη Μάλλωση με τίτλο «Η εν Ερμιόνη Γ΄ Εθνοσυνέλευσις», του οποίου η Α΄ έκδοση έγινε το 1930.

 

Την επόμενη ημέρα (Κυριακή 12 Μαρτίου) έγινε η καθιερωμένη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός κα Ελένη Βλάσση Δημαράκη, η οποία είναι μέλος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στις προτομές των ερμιονιτών οπλαρχηγών Γιάννη και Σταμάτη Μήτσα. Η Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο. Τελετάρχης ήταν η εκπαιδευτικός κα Τζωρτζίνα Σιάννα Τζίερη, Γραμματέας του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ. Ακολούθησε ξενάγηση από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ στην ιστορική αίθουσα του Μουσείου (Βουλευτικό) όπου διεξήχθησαν οι πρώτες 17 τακτικές συνεδριάσεις της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827.

Οι διήμερες εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από την Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης, του κ. Κων/νου Σκούρτη, τα μέλη της οποίας ήταν ντυμένα με ερμιονίτικες παραδοσιακές φορεσιές.

Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί όλους τους προαναφερόμενους καθώς και τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Γιάννη Γεωργόπουλο, τον Αντιδήμαρχο κ. Δαμιανό Κουτούβαλη, τον Πρόεδρο του Ν.Π.Κ.Π.&Α.Π.Π κ. Παναγιώτη Μέξη, τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας Ερμιόνης κ Γεώργιο Μέλλο, το μέλος του Ερμιονικού Συνδέσμου κα Μαρίκα Κανέλλη Τουτουτζή, που συνεργάστηκαν για την επιτυχία των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων.

Ο εορτασμός της επετείου της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη, είναι αφορμή για να μην ξεχνάμε τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την  νεότερη εθνική ιστορία μας και τα οποία διαδραματίστηκαν στον τόπο μας.

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ερμιονίδας για τις διήμερες εκδηλώσεις

Με τον δέοντα σεβασμό πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 12 Μαρτίου 2023 στην Ερμιόνη οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γ΄ «κατ’ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευση του 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη.

Η Γ’ Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, το οποίο εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα ομοψυχίας και συμφιλίωσης των Ελλήνων για τη συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα, θέτοντας τη βάση για το φιλελεύθερο και άκρως προοδευτικό πνεύμα του Συντάγματος της Τροιζήνας.

Επισημαίνεται ότι η επέτειος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη έχει καθιερωθεί με το υπ΄ αριθμόν 20 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 54/Α΄/ 14.03.2022)  ως δημόσια εορτή τοπικής  σημασίας για την Ερμιόνη.

Οι Επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 11 Μαρτίου στην ιστορική αίθουσα του Ιστορικού& Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης (Ι.Λ.Μ.Ε.), στην οποία πραγματοποιήθηκε διάλεξη με ομιλητή τον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Θανάση Χρήστου, με θέμα « Η Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923): Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και παρακαταθήκες 100 χρόνια μετά». Το θέμα επελέγη λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ομώνυμη Συνθήκη.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 12 Μαρτίου με την  επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών Ερμιόνης με την παρουσία του Δημάρχου Ερμιονίδας, βουλευτών του νομού Αργολίδας, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των Σωμάτων ασφαλείας, αντιπροσωπείας μαθητών και εκπαιδευτικών από τα Σχολεία της Ερμιόνης, καθώς και πολλών πολιτών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας  εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την Ερμιονίτισσα Εκπαιδευτικό, κα Ελένη Βλάσση –  Δημαράκη, μέλος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στις προτομές των Ερμιονιτών Οπλαρχηγών Μητσαίων, με κατάθεση στεφάνων και τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμιονίδας.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Γεώργιος Μέλλος, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Βουλευτής Αργολίδας, κ. Ιωάννης Ανδριανός, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής Αργολίδας, κ. Ανδρέας Πουλάς, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Αναστάσιος Γανώσης, η Πρόεδρος του Ι.Λ.Μ.Ε, κα Τίνα Αντωνοπούλου και από τον Ερμιονικό Σύνδεσμο η κα Μαρίκα Κανέλλη – Τουτουτζή, ο απόγονος της Οικογένειας των Μητσαίων, κ. Πάνος Μήτσας, ο Διοικητής του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Ερμιόνης, κ. Δημήτριος Χασιώτης, ο Διοικητής του Α.Τ. Ερμιονίδας, κ. Παναγιώτης Βλαχοκυριάκος και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρανιδίου, κ. Ιωάννης Σαράντος.

Μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησαν ποιήματα από το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμιόνης και η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας.

Ακολούθησε ξενάγηση από την Πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε., κα Τίνα Αντωνοπούλου στην ιστορική οικία, όπου πραγματοποιήθηκαν  οι εργασίες των πληρεξουσίων της Γ΄ «κατ΄ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη.

Είναι γνωστό ότι στο χώρο του Βουλευτικού οικήματος σήμερα στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης.

Την εκδήλωση έκλεισε η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης του χοροδιδασκάλου, κ. Κωστή Σκούρτη, με παραδοσιακούς χορούς στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε  με κεράσματα στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ερμιόνης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε  η εκπαιδευτικός, κα Τζωρτζίνα Σιάννα – Τζιέρη, γραμματέας του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ.

Με υπερηφάνεια και συγκίνηση το διήμερο 11 & 12 Μαρτίου αναπολήσαμε σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ερμιόνη και συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και δημοκρατικού ελληνικού κράτους.

Γραφείο Δημάρχου

 

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Η επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Δαλαμανάρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση προηγήθηκε πρόσκρουση του οχήματος σε σταθμευμένο όχημα της αστυνομίας και στην συνέχεια η θανατηφόρα πρόσκρουση στην κολόνα. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Σήμερα (26.10.2019) και πρώτες πρωινές ώρες, στο 5ο  χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Άργους – Ναυπλίου, Ι.Χ. επιβατικό όχημα που οδηγούσε 33χρονος ημεδαπός και στο οποίο επέβαινε 18χρονος ημεδαπός, αρχικά […]

Κορονοϊός στην Αργολίδα: 31 νέα κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, 29/4/2021, ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 2435 κρούσματα, τα 1151 εντοπίζονται στην Αττική, τα 347 στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα καταγράφηκαν 85 και στην Αχαΐα 43. Στην Αργολίδα βρέθηκαν 31 νέα κρούσματα. Αναλυτικά: Share on FacebookTweetFollow usΑποθήκευση