19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Το στερνό αντίο στον θρύλο της ΑΕΚ

Το τελευταίο «αντίο» είπαν το μεσημέρι της Παρασκευής συγγενείς, φίλοι, η οικογένεια της ΑΕΚ αλλά και ο αθλητικός κόσμος στον τεράστιο Μίμη Παπαϊωάννου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την «Αγιά Σοφιά-OPAP Arena» στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η σορός του θρύλου της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την OPAP Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3μ.μ.

Στην κηδεία του Μίμη Παπαϊωάννου παραβρέθηκε σύσσωμη η ομάδα της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ταφή έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

 

Η ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ, αναφέρει: «Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Νέα Φιλαδέλφεια. Πλήθος απλού κόσμου συρρέει από το πρωί για το ύστατο χαίρε στον μεγάλο Μιμή Παπαϊωάννου».

Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με τη σημαία της ΑΕΚ, ενώ από το πρωί βρίσκονταν στεφάνια στην εκκλησία από την οικογένεια, τον Δημήτρη Μελισσανίδη, την ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και από πολλούς άλλους.

 

Ο Νίκος Πανταζής
Ο Νίκος Πανταζής
Ο Θωμάς Μαύρος
Ο Θωμάς Μαύρος
Ο Γιώργος Πατούλης
Ο Γιώργος Πατούλης
Ο Γιώργος Νταλάρας με την σύζυγό του Άννα
Ο Γιώργος Νταλάρας με την σύζυγό του Άννα
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ.

Παρών ο Κώστας Νεστορίδης στο λαϊκό προσκύνημα στον Μίμη Παπαϊωάννου

Συγκινητική ήταν η στιγμή της άφιξης του Κώστα Νεστορίδη, ο οποίος έφτασε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια, μαζί με τον γιο του, Γιώργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Μίμης Παπαϊωάννου «έφυγε» τη μέρα που έχει τα 93α του γενέθλια ο Κώστας Νεστορίδης.

Μεσίστιες οι σημαίες στην «OPAP Arena»

Η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέφρασε τη θλίψη της και μέσω των σημαιών της ομάδας στην «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena», οι οποίες κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη του θρύλου της Ένωσης και του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ από τις εξωτερικές οθόνες προβάλλεται η μορφή του σπουδαίου Μίμη.

Δείτε φωτογραφίες:

Η μεγαλειώδης διαδρομή του μοναδικού Μίμη Παπαϊωάννου 

Ο Μίμης Παπαϊωάννου πήγε στην ΑΕΚ από την ομάδα του χωριού του, τη «Νέα Γενεά» Νέας Νικομήδειας Ημαθίας, το καλοκαίρι του 1962, κατόπιν υπόδειξης του Τρύφωνα Τζανετή και απόφασης του προέδρου Νίκου Γκούμα. Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ για 17 χρόνια, σε συνολικά 566 επίσημους αγώνες (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Κύπελλα Ευρώπης) και πέτυχε συνολικά 289 γκολ. Πανηγύρισε με την ΑΕΚ πέντε πρωταθλήματα (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τρία Κύπελλα (1964, 1966, 1978). Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική τη σεζόν 1963-64 με 29 γκολ και τη σεζόν 1965-66 με 24 γκολ.

Από τα 17 χρόνια που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ ο Μίμης Παπαϊωάννου, στα περισσότερα από αυτά ήταν η ηγετική της μορφή, η «σημαία» της όπως συνηθίζεται να λέγεται για αυτές τις προσωπικότητες. Από το 1969,  ήταν και ο αρχηγός της ομάδας. Για μια δεκαετία φορούσε το περιβραχιόνιο και με αυτό πανηγύρισε το Πρωτάθλημα του 1971 αλλά και το νταμπλ του 1978.

Για πολλά χρόνια ο Παπαϊωάννου ήταν ο κορυφαίος σε συμμετοχές και γκολ για την ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αγωνίστηκε συνολικά σε 35 ματς και πέτυχε 11 τέρματα και τα επιτεύγματά του ξεπεράστηκαν μόνο προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν οι αγώνες στην Ευρώπη ήταν περισσότεροι.

Κορυφαίος του αιώνα

Το φθινόπωρο του 2000 o Μίμης Παπαϊωάννου αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής, με βάση τα κατορθώματά του με την φανέλα της ΑΕΚ και με την Εθνική Ομάδα. Η ΑΕΚ τον είχε τιμήσει, με αφορμή την εκλογή του, με τη διοργάνωση ενός αγώνα Παλαιμάχων στη Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο την ομάδα των Γερμανών επίλεκτων.

Ένα από τα μεγάλα «παράσημα» του Μίμη Παπαϊωάννου ήταν ότι σε 17 χρόνια καριέρας δεν είχε αποβληθεί ποτέ. Ήταν, ένας τζέντλεμαν των γηπέδων που είχε μόνο φίλους και που έχαιρε της απόλυτης αναγνώρισης των αντιπάλων από την αρχή ως το τέλος της καριέρας του.

Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της καριέρας του ο Μίμης Παπαϊωάννου υπηρέτησε την Εθνική Ομάδα. Αγωνίστηκε σε αυτήν συνολικά 61 φορές από το 1963 έως το 1978. Σκόραρε 20 φορές φορώντας το εθνόσημο και είναι ο πέμπτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας. Πρόσφερε στο εθνικό συγκρότημα και ως βοηθός προπονητή στο πλευρό του Αλκέτα Παναγούλια, την εποχή που η Εθνική μας αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994 στις ΗΠΑ.

 

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Πώς το γράψιμο ωφελεί τη ψυχολογία μας

Η ταχύτατη εξάπλωση της τεχνολογίας, είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν υποβαθμίσει τον ρόλο του παραδοσιακού γραψίματος με το χέρι. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως όχι μόνο έχει περιοριστεί το γράψιμο με το χέρι, αλλά και ο αριθμός των λέξεων που χρησιμοποιούνται μειώνεται σημαντικά, καθώς οι διάφορες εφαρμογές, τα εικονομηνύματα και άλλα παρόμοια βοηθήματα, συμβάλουν […]

Βατικανό: Επαναλειτουργούν από την 1η Ιουνίου τα μουσεία της Αγίας Έδρας

Τα μουσεία του Βατικανού, το «χρυσωρυχείο» της Αγίας Έδρας, θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, βάζοντας τέλος στο κλείσιμό τους λόγω της πανδημίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να «στεγνώσουν» από έσοδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μουσεία που φιλοξενούν αριστουργήματα της Αναγέννησης αλλά και ρωμαϊκές και αιγυπτιακές αρχαιότητες, θα ανοίξουν για […]