14 °C Argos, GR
2 Απριλίου 2023

Η συμβολή του αγροτουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της Κορινθίας

Ο αγροτουρισμός είναι μία σύγχρονη τάση, κατά την οποία οι τουρίστες που επισκέπτονται έναν προορισμό, εκτός από την παραδοσιακή φιλοξενία και τα  αξιοθέατα, εξοικειώνονται με την αγροτική ζωή. Τους δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις αγροτικές δραστηριότητες ή και να συμμετάσχουν σε αυτές, με «ξεναγούς» τους ίδιους τους αγρότες.

Η Κορινθία είναι ένας νομός αγροτικός με πολλά και φημισμένα προϊόντα, όπως σταφύλι, μέλι, ελιές, εσπεριδοειδή και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ως εκ τούτου είναι μια σπουδαία ευκαιρία για εμάς να πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού.

Τα οφέλη που θα έχουμε στην τοπική μας κοινωνία είναι πολλά. Αρχικά, θα ενδυναμωθεί η οικονομία του νομού, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η προσέλευση τουριστών στην περιοχή. Τα καταλύματα και οι χώροι εστίασης θα ωφεληθούν, όπως συμβαίνει κα με το «συμβατικό τουρισμό» ενώ, παράλληλα, οι τουρίστες αποκτούν τη δυνατότητα όχι μόνο να δουν πώς παρασκευάζονται τα τοπικά προϊόντα, αλλά και να τα αγοράσουν. Η τοπική οικονομία,, όμως θα βγει κερδισμένη και με έναν άλλον τρόπο. Ο αγροτουρισμός θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και αυτό θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τους νέους μας, ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους και να εργαστούν σε αυτόν.

Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε και στον οινοτουρισμό, ο οποίος συνιστά την πιο διαδεδομένη μορφή αγροτουρισμού. Η Κορινθία και ιδιαίτερα η περιοχή της Νεμέας τυγχάνουν μεγάλης αναγνώρισης, λόγω της ποιότητας του οίνου που προσφέρουν. Οφείλουμε, επομένως, να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας στον τομέα αυτό και να προβάλλουμε ακόμα περισσότερες δράσεις, όπως οι «Μεγάλες Μέρες Νεμέας».

Ο οινοτουρισμός έχει τόσο μεγάλες οικονομικές προοπτικές που η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να κατευθύνει μέρος των χρηματοδοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην ενίσχυση του οινοτουρισμού, ενώ και μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δοθεί αξιοσημείωτες ενισχύσεις. Εξίσου σημαντικά, για την ενίσχυση του οινοτουρισμού, είναι και τα προγράμματα της Ε.Ε. στα οποία συμμετέχει η χώρα μας και τα οποία αναδεικνύουν στο εξωτερικό τα ελληνικά κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ο αγροτουρισμός είναι μία σύγχρονη, παγκόσμια τάση, με υψηλή ζήτηση όπως φανερώνουν και τα στατιστικά. Σύμφωνα με την Eurostatστην Ε.Ε. ο αγροτουρισμός αντιστοιχεί σε περίπου 12% του συνόλου των τουριστικών διανυκτερεύσεων. Στη γειτονική μας Ιταλία, σύμφωνα με το ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας  ο αριθμός των αγροτουριστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 27% μεταξύ 2010 και 2019. Στην Κίνα, αντίστοιχα, ο αριθμός των αγροτουριστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 60% την περίοδο 2015-2019, σύμφωνα με το Κινεζικό Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού. Είναι προφανές, λοπόν, πως ο αγροτουρισμός είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη. Μέσω αυτού, η τοπική οικονομία θα ωφεληθεί οικονομικά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα και η Κορινθία μας θα βγει κερδισμένη σε πολλά ακόμα επίπεδα.

Χριστίνα Οικονόμου

Τομεάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού ΔΕΕΠ Κορινθίας

Επιχειρηματίας

Περισσότερα Άρθρα

Οργή και απόγνωση Πετρούνια για τον Άγιο Κοσμά: Σκάω! Αμφιβάλλω για το πόσο θα κρατήσει η στέγη!

Με μία οργισμένη  ανάρτησή του στο facebook ο χρυσός Ολυμπιονίκης των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας ξεσπά για το θέμα των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά. Όπως έγινε γνωστό οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπου προετοιμάζονται εκατοντάδες αθλητές καθημερινά, πλημμύρισαν και ο Πετρούνιας αναρωτιέται πόσο θα κρατήσει η στέγη. Ο Λευτέρης Πετρούνιας επισημαίνει ότι παρά τις κακές υποδομές ο ελληνικός […]

Παναγιώτης Νίκας: “Το πνεύμα του 1821 ας γίνει η πηγή έμπνευσης”

Τις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση στην Καλαμάτα παρακολούθησε ο Δήμαρχος της πόλης και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας που επεσήμανε στις δηλώσεις του:  “Το πνεύμα του 1821 ας γίνει η πηγή έμπνευσης  για μια πορεία ανασύνταξης, δημιουργικότητας, υπερηφάνειας και υπεράσπισης των δικαίων του Ελληνισμού . Ζήτω το 1821. Ζήτω η Ελλάδα”. Για μια ακόμα […]