17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Άγιοι Μαρκιανός και Πουλχερία

Αυτοκρατορικό ζεύγος του Βυζαντίου, που αγιοποιήθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη Χριστιανική Εκκλησία. Η μνήμη τους τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μαρκιανός και Πουλχερία.

Η Πουλχερία ήταν κόρη του αυτοκράτορα Αρκαδίου (395-408) και της Ευδοκίας και αδελφή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’ του Μικρού (408-450). Όταν το 429, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριος παρουσίασε τη γνωστή αίρεσή του, ο Θεοδόσιος τάχθηκε με το μέρος του. Όχι όμως και η Πουλχερία, που έπεισε τον αδελφό της να συγκαλέσει την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο (431) και να καταδικάσει τις δοξασίες του Νεστόριου, που δεχόταν τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού, τη θεϊκή και την ανθρώπινη, και όχι την ενιαία και ασύγχυτη φύση του Θεανθρώπου.

Η Πουλχερία παντρεύτηκε τον Μαρκιανό, ο οποίος διαδέχθηκε τον αδελφό της Θεοδόσιο στον βυζαντινό θρόνο το 450. Τον επόμενο χρόνο ο Μαρκιανός συγκάλεσε την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα, η οποία καταδίκασε την αίρεση του Ευτυχούς, που δίδασκε ότι η θεία φύση του Χριστού απορρόφησε πλήρως την ανθρώπινη (Μονοφυσιτισμός).

Η Πουλχερία πέθανε το 453 και ο Μαρκιανός το 457.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Μονή Πετράκη: Στον εισαγγελέα χωρίς ράσα ο ιερέας που έριξε το βιτριόλι

Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασε το απόγευμα της Πέμπτης (24/6) ο 37χρονος ιερέας για την επίθεση με βιτριόλι στους Μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη. Ο ιερέας οδηγήθηκε στην εισαγγελική αρχή με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, φορώντας μάσκα αλλά χωρίς ράσα. Δείτε φωτογραφίες από τη μεταγωγή του από το www.newsbeast.gr:

Ασφαλτόστρωση στο δρόμο προς Άγιο Λουκά από την Π.Ε. Αργολίδας

Έργο ασφαλτόστρωσης υλοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Π.Ε. Αργολίδας στον δρόμο προς τον Άγιο Λουκά, στα Λευκάκια. Με το εν λόγω έργο δόθηκε λύση στο πρόβλημα που προέκυπτε κατά την πρόσβαση η οποία καθίστατο δυσχερής, το καλοκαίρι λόγω της σκόνης και τον χειμώνα λόγω της λάσπης. Τις εργασίες παρακολούθησε από κοντά και ο Μητροπολίτης […]